Jak wzmocnić odporność zimą? Dobrze zbilansowana dieta, może Ci w tym pomóc!
Jak wzmocnić odporność zimą!
Masz naprawdę istotny wpływ na swoje zdrowie i samopoczucie, a także na odporność, którą można wzmocnić odpowiednią dietą. Stan odżywienia jest istotnym czynnikiem, wpływającym na układ immunologiczny, który ma za zadanie bronić organizm przed czynnikami infekcyjnymi i szkodliwymi substancjami, szczególnie w okresie zimy.
Niedostateczna podaż energii, głównych składników pokarmowych i mikroelementów, hamuje fundamentalne funkcje obronne organizmu. Aktywność naszego układu odpornościowego możemy modulować przez składniki diety.
Czego potrzebujemy, aby skutecznie bronić się przed infekcjami?
Kluczowe dla odporności mikroelementy to cynk, miedź, żelazo, selen. Na stan naszej odporności ma wpływ wysycenie organizmu witaminami, zwłaszcza witaminami antyoksydacyjnymi (A, C, E), które odgrywają ważną rolę we wszystkich aspektach odpowiedzi immunologicznej oraz witaminy B6, B12, foliany. Witaminy te współdziałają jednocześnie z wyżej opisanymi pierwiastkami. Do immunomodulujących składników należą również wielonienasycone niezbędne kwasy tłuszczowe, aminokwasy – glutamina, arginina, aminokwasy siarkowe, probiotyki.
Top 10 produktów stymulujących układ immunologiczny:
produkt | składniki stymulujące układ odpornościowy |
czerwona papryka | witamina C, żelazo, beta karoten, likopen (przeciwutleniacz) |
brokuły | kwercetyna, beta karoten, selen, wapń |
natka pietruszki | witamina C, beta karoten |
czosnek, cebula | związki siarki: działanie przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe |
por | witamina C, potas, beta karoten, działanie bakteriostatyczne |
orzechy włoskie | omega 3 (najwięcej spośród orzechów), cynk, witaminy z grupy B, witamina E |
ryby morskie | kwasy omega-3, cynk, fosfor, jod, żelazo |
kasza gryczana | żelazo, witamina B6 wspomagająca produkcję białych ciałek krwi |
jogurty i fermentowane napoje mleczne | bakterie probiotyczne wzmacniające odporność |
owoce goji | stymulujące odporność przeciwutleniacze, żelazo |
Zimowa wskazówka:
Zimą nie zapominaj o bogatych w witaminy antyoksydacyjne, zwł. witaminę C, kiszonkach. Najpopularniejsze produkty kiszone w Europie to ogórki i kapusta, procesowi kiszenia poddaje się również buraki, pomidory, czosnek, marchew, seler, patisony, cebulę, a także grzyby. Warzywa kwaszone stanowią ważny składnik diety, szczególnie w okresie niedoboru świeżych warzyw, ze względu na ich właściwości prozdrowotne. Dostarczają znaczne ilości soli mineralnych, witamin z grupy B oraz witaminy C (20-40mg/100g) o właściwościach antyoksydacyjnych, wspomagających organizm w obronie przed wolnymi rodnikami uszkadzającymi komórki, w tym komórki układu odpornościowego.
Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem, jeśli potrzebujesz wsparcia zgłoś się na indywidualną konsultację dietetyczną.
Dodaj komentarz