bezglutenowe przepisy na slodko nieplodnirazem

Bezglutenowe pyszności nie tylko od święta – 8 zdrowych przepisów na słodko

1. Bezglutenowa babka czekoladowo-bananowa

babka zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki

Na ciasto:
  • 200 g masła ekologicznego lub oleju kokosowego
  • 5 dużych i dojrzałych bananów
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek
  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka mąki gryczanej lub ryżowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki kakao lub karobu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki słodzidła lub 1/2, jeśli lubicie mniej słodkie jak ja – u mnie ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia – odpowiednio mniej
Na polewę czekoladową (opcjonalnie):
  • tabliczka gorzkiej czekolady wegańskiej, bez cukru 
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Przygotuj formę na babkę. Wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Banany obierz, przełóż do miski, dodaj mleko kokosowe i dokładnie zmiksuj blenderem. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W kolejnej misce utrzyj masło lub olej ze słodzidłem na gładki krem miksując kilka minut. Dodawaj jajka pojedynczo cały czas ubijając mikserem. Następnie dodaj połowę mąki, zmiksuj na nie za wysokich obrotach, dodaj masę bananowo-mleczną i resztę mąki. Ponownie zmiksuj. Przelej ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ok. 55 minut.  Wystudź. Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy. Polej równomiernie babkę. Odstaw do wystygnięcia.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *