bezglutenowe przepisy na slodko nieplodnirazem

Bezglutenowe pyszności nie tylko od święta – 8 zdrowych przepisów na słodko

2. Chrupiące, kakaowe ciasteczka do kawy 

kakaowe ciasteczka do kawy zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka mąki jaglanej (lub zmielonej surowej kaszy jaglanej)
  • pół kostki masła eko
  • 1 jajko
  • 2-3 łychy kakao/karobu (wg gustu)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1-2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

Włóż do miski masło, wbij jajko, dodaj ksylitol lub miód i wodę, a następnie dokładnie zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Przesyp do masy z masła i jajka. Dokładnie ugnieć ciasto (ok. 10 minut). Przełóż do lodówki na ok. godzinę. Poźniej przełóż ciasto na blat lub stolnicę lekko oprószoną mąką gryczana. Rozwałkuj ciasto. Przygotuj foremki w dowolnych wybranych przez ciebie kształtach. Wytnij ciasteczka. Pozostałości ciasta zagnieć i rozwałkuj ponownie i znów wytnij foremkami ciasteczka. Kontynuuj czynność aż do całkowitego zużycia ciasta. Ciasteczka wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (grzanie góra/dół).

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *