bezglutenowe przepisy na slodko nieplodnirazem

Bezglutenowe pyszności nie tylko od święta – 8 zdrowych przepisów na słodko

 7. Zdrowa tarta snickers, bez nabiału, bez cukru, bez glutenu, bez mąki, wegańska pyszność!

tarta snickers-zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki:

Spód:
  • 1 i 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
 I warstwa nadzienia (dolna):
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych lub słoiczek masła orzechowego bez soli i cukru 
  • łyżeczka miodu, syropu daktylowego, z agawy lub ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
II warstwa nadzienia (górna):
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki agar agar (w sklepach eko, ilość wg instrukcji na opakowaniu)
  • 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 duże łyżki kakao lub karobu
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta kurkumy dla zdrowia
 Wierzch:
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1 szklanka daktyli niesiarkowanych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Spód (można zrobić np. dzień wcześniej):
Migdały upraż na suchej patelni (chwilę na średnim ogniu) i następnie wystudź. Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw. Migdały zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym na drobne kawałki, przełóż do miski. Daktyle wyjmij z wody, zmiksuj na gładką masę, dodaj zmielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon oraz sól i zmiksuj na lepiącą się papkę (w razie jakby się za mało lepiła, dodaj troszkę wody z daktyli lub łyżkę roztopionego oleju kokosowego). Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełóż masę na formę i dokładnie podociskaj do ścianek i dna. Odstaw do zamrażalnika (jeśli od razu będziesz robić nadzienie) lub do lodówki (jeśli nadzienie będziesz robić później).

I warstwa nadzienia:
Orzechy zmiksuj w blenderze z dodatkiem wybranego zdrowego słodzidła i solą himalajską na masło orzechowe. Wyjmij spód z zamrażalnika, wyłóż masło orzechowe i dokładnie rozsmaruj.

II warstwa nadzienia:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Awokado umyj, obierz, przełóż do blendera. Dodaj namoczone daktyle, kakao, szczyptę soli i kurkumy. Zmiksuj na gładką masę. Mleko kokosowe podgrzej, dodaj agar agar, wanilię i ksylitol, chwilkę pogotuj, lekko ostudź (tylko na tyle, żeby mleko nie było gotujące się). Dodaj do masy z awokado. Zmiksuj. Przełóż masę na spód wyłożony masłem orzechowym. Na wierzchu ułóż pozostałe orzeszki ziemne. Wstaw do zamrażalnika lub lodówki aż stężeje.

Wierzch:
Daktyle zalej ciepłą wodą. Jak namiękną dodaj szczyptę soli himalajskiej i zmiskuj na gładką masę. Przełóż dekoracyjnie na wierzch ciasta.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *