Bób – strażnik płodności i pomoc w walce z PCOS. Nie przegap sezonu!

1. Letnia sałata z bobem, czereśniami i kalarepą – idealna zarówno jako dodatek do pieczonego chudego mięsa (np. piersi z kurczaka), jak i samodzielny lunch.

 Potrzebujesz na dwie porcje:

  • 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • kilka liści dowolnej sałaty (jeśli używasz miksu sałat, dodaj też dwie garści rukoli)
  • kalarepka
  • pęczek estragonu
  • dwie garście czereśni
  • opakowanie sera feta
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1/2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka różowego/kolorowego pieprzu
salatka_z_bobem_czeresniami_kalarepka

Taka sałata będzie jak znalazł na letni obiad lub lekką kolację.

Ugotuj bób w osolonej wodzie, przestudź i obierz. Na talerzu rozsyp sałatę, na tarce zetrzyj kalarepę i posyp nią sałatę, na to listki estragonu, a na koniec wydrylowane czereśnie. Pokrusz fetę i posyp po sałacie. W szklaneczce rozmieszaj oliwę z syropem klonowym (możesz zastąpić miodem), sokiem z limonki, natką, rozgniecionym pieprzem, solą. Wymieszaj i polej po sałacie. Możesz serwować z kromką czosnkowego pieczywa. Voila. Pyszne! więcej przepisów na Kwestia Smaku

2. Najprostsza zupa, czyli orzeźwiający bob-krem dla letnich leniwców – również jako chłodnik

Potrzebujesz:

  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • por
  • 1 kg bobu (ze skórką)
  • o świeżych listków mięty
  • sól, pieprz
  • parmezan
zupa-krem-z-bobu

Idealnie sprawdzi się jako chłodnik.

Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, gotuj ok. 2-3 min. Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz. W blenderze zmiksuj bób, szczypiorek, listki mięty, sól, pieprz, rozgniecione ząbki czosnku oraz tyle wody, by uzyskać pożądaną gęstość zupy. Przelej krem do garnka i podgrzej. Możesz dodać odrobinę gałki muszkatołowej i koniecznie pieprz i sól do smaku. Podawaj z parmezanem. Po wstawieniu na noc do lodówki – następnego dnia będziesz mieć przepyszny orzeźwiający chłodnik. więcej przepisów na Facet i Kuchnia

3. Egipski ful, czyli pasta z bobu – idealna do pity, chleba czy grzanek

 Potrzebujesz:

  • 1 czerwoną cebulę
  • 2 pomidory
  • 1/2 papryczki chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczkę kuminu
  • garść kolendry
  • oliwę z oliwek
  • sól i czarny pieprz
  • ½ kg bobu
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 – 1 1/2 szklanki wody
pasta

Pasta z bobu będzie zdrową alternatywą dla gotowych serków ze sklepu. W sam raz na śniadanie.

Cebulę pokrój w piórka, pomidory w kostkę, a chili oraz czosnek i kolendrę posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną w garnku oliwę najpierw cebulę (2 min.), potem dodaj chili, czosnek i kumin – smaż około minuty, a następnie dodaj pomidory, kolendrę i sól. Całość gotuj/duś około 5 minut. Następnie dodaj bób, wodę i sok z cytryny – gotuj nie dłużej niż 12-13 minut (bób powinien być miękki). Zblenduj całość i dopraw do smaku pieprzem i solą. Podawaj na zimno z pomidorkami koktajlowymi, cebulką lub innymi ulubionymi warzywami. więcej przepisów na Jadłonomia

 

 

 

 

 


reklama
clearblue

Przeczytaj także:

Dietetyk: PCOS – co jeść, by sobie pomóc i nie zaszkodzić? (+jadłospis)

  • Strony:
  • 1
  • 2
reklama

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *