dynia na plodnosc nieplodnirazem

Dynia – konieczny składnik jesiennego menu niepłodnych (+przepisy)

Kremowa zupa z pieczonej dyni

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka słodkiej papryki
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki masła klarowanego

Przygotowanie: Dynię oczyścić z pestek, pokroić w plastry, ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec 20 minut. Następnie przestudzić, obrać ze skóry i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, wrzucić cebulę i czosnek, dodać ½ łyżeczki soli, zeszklić. Następnie wsypać ziemniaki, smażyć 2 minuty, cały czas mieszając. Zmniejszyć ogień do minimum, dodać oba rodzaje papryki, wymieszać. Wlać bulion, gotować ok. 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać dynię, gotować razem jeszcze 10 minut. Zupę zmiksować, doprawić świeżo startą gałką muszkatołową. Przelać do miseczek i obficie oprószyć pieprzem. Zupę można podać z dodatkiem kremowego serka. Świetnie też będą pasowały chrupiące grzanki z chleba razowego. 

źródło: lawendowydom.com.pl

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *