Masz Hashimoto? Tak powinna wyglądać twoja zimowa dieta

Stosowanie odpowiedniej diety może przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu, gruczołu tarczowego i lepszej reakcji na podejmowane leczenie. Ale co jeść zimą, mając Hashimoto? Oto rada dyplomowanej dietetyk i jej przepisy na zimowe obiady. 

Hashimoto to choroba polegająca na przewlekłym limfocytowym zapaleniu tarczycy i jej leczenie zasadniczo polega na farmakoterapii. Jednak stosowanie odpowiedniej diety może przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu, gruczołu tarczowego i lepszej reakcji na podejmowane leczenie.

Niektóre składniki mineralne oraz witaminy mają wpływ na prawidłowe działanie tarczycy. Jod, selen, żelazo czy cynk biorą chociażby udział w przemianach enzymatycznych niezbędnych do produkcji hormonów tarczycowych. Także w gruczole tarczowym znajdują się receptory witaminy D3, której często brakuje pacjentom z naszej strefy klimatycznej. Negatywnie na aktywność tarczycy mogą wpływać goitrogeny, czyli substancje, które mogą oddziaływać na metabolizm jodu i w efekcie zmniejszać jego stężenie w organizmie, zaburzając syntezę tarczycy.

Goitrogeny występują w roślinach krzyżowych takich jak: kapusta, brokuł, kalafior czy kalarepa. W większości przypadków są te rośliny wykluczane z diety, ale nie ma konieczności całkowitego ich odstawienia, wystarczy ich ograniczenie i spożywanie w postaci gotowanej lub kiszonek.

Żywienie osób zmagających się z Hashimoto powinno opierać się na piramidzie żywienia. Tym samym dieta powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia, uwzględniać właściwą podaż pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz witaminy i składniki mineralne.

 

 

10 kluczowych zaleceń dietetycznych dla osób z chorobą Hashimoto

  1. Spożywać regularnie posiłki – 4-5 dziennie – składające się z naturalnych, świeżych, prostych i nieprzetworzonych produktów.
  2. Dostarczać składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, m.in. jod, żelazo, selen, cynk, witamina D.
  3. Wystrzegać się restrykcyjnych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych diet, które mogą prowadzić do zmniejszenia aktywności tarczycy.
  4. Uwzględnić w diecie dużo białka ok. 15-25%, pochodzącego zarówno z mięsa, ryb, owoców morza, jak i jaj.
  5. Spożywać nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, znajdujące się chociażby w nierafinowanych olejach roślinnych, pestkach i nasionach, awokado.
  6. Wybierać produkty zawierające węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.
  7. Zapewnić zapotrzebowanie organizmu na błonnik pokarmowy pochodzący głównie z warzyw i owoców.
  8. Ograniczać w diecie słodycze, wyroby cukiernicze, produkty i dania wysokoprzetworzone, napoje gazowane i słodzone.
  9. Po konsultacji z lekarzem rozważyć suplementację, zwłaszcza w przypadku niedoborów składników mineralnych i witamin lub trudności w zapewnieniu ich odpowiedniej ilości w diecie.
  10. Uważać na samodzielne odstawianie z diety różnych produktów w celu sprawdzenia wpływu diety eliminacyjnej na samopoczucie. W większości wypadków takie działanie jest niepotrzebne. Ponadto restrykcyjnie prowadzona eliminacja nie pozwala na wiarygodne potwierdzenie nietolerancji w badaniach.

Warto przeczytać: Niedoczynność tarczycy i Hashimoto a indeks glikemiczny – wskazania żywieniowe.

Hashimoto: Co jeść zimą

W okresie zimowym nie należy stosować zbyt restrykcyjnych diet. Indywidualnie też należy dopasowywać zapotrzebowanie energetyczne. Warto sięgać po rozgrzewające zupy, które jeżeli są odpowiednio przygotowane, spełniają swoją funkcję, to znaczy rozgrzewają, w zależności od doboru składników mogą być pełnowartościowym posiłkiem, a jednocześnie dostarczają stosunkowo mało kalorii.

Jako świetny dodatek do potraw sprawdzają się kasze, zawierające wiele witamin i mikroelementów. W formie przekąsek dobrze sprawdzą się orzechy, migdały i nasiona – oczywiście w odpowiedniej ilości, około 30 g dziennie – dostarczają  dużo NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto również rozpocząć dzień ciepłym posiłkiem np. owsianką z owocami i orzechami.

Warto przeczytaćJedz śniadania – na dzień dobry i dobrą płodność [przykładowe śniadania]

Co jeść zimą, mając Hashimoto: zobacz propozycje dań i wypróbuj przepisy dyplomowanego dietetyka

 

>>> czytaj dalej

Dieta przy Hashimoto: PRZYKŁADOWE PRZEPISY NA ZIMOWE OBIADY

Zupa jarzynowa z indykiem

 

Składniki:

  • 200g piersi z indyka,
  • mieszanka warzywna z mrożonki lub warzywa w ilości 500g,
  • 4 ziemniaki,
  • 3 łyżki śmietany 12%,
  • liść laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • lubczyk

Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pierś smażymy na łyżce oleju z obu stron i wkładamy do garnka. Dodajemy warzywa oraz ziemniaki pokrojone w kostkę oraz lubczyk. Gotujemy na wolnym ogniu około 50 minut. Wyjmujemy pierś, kroimy i wrzucamy do gotującej się zupy. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany 12% (rozmieszanej wcześniej z małą ilością wywaru).

Sandacz pieczony z mozzarellą

 

Filet sandacza posolić i włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą z oliwek i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Pokroić kulkę mozzarelli na plasterki i umieścić na filecie. Na wierzchu położyć 6 drobno pokrojonych plastrów suszonych pomidorów. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180˚C.

Zupa krem z cukinii

Hashimoto: zupa z cukinii

 

Dużą cebulę podsmażyć na oleju, dodać 2 małe cukinie pokrojone w kostkę oraz 2 ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać 2 szklanki wody i gotować do miękkości. Jak warzywa będą miękkie, dodać łyżkę śmietany 12% i wszystko zmiksować. Podawać z łyżką uprażonych nasion słonecznika.


Elżbieta Potentas, dietetyk z Kliniki Leczenia Niepłodności, Ginekologii i Położnictwa „Bocian”

 

 

 


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Zupa mocy – uzdrawiający bulion na Hashimoto, endometriozę i super libido

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *