potrawy na wielkanoc nieplodnirazem

PCOS, endometrioza, insulinooporność? Jedz to w święta, a zadbasz o płodność

1. Wegański pasztet z soczewicy

pasztet z soczewicy nieplodnirazem

1 porcja – 204 kcal (Przepis na 6 porcji – 1225 kcal, B: 52,1g, T: 52,9g, W:120g)

Składnik

Ilość

Miara domowa

Soczewica czerwona, nasiona suche

120,0 g

10,0 x Łyżka

Pieczarka uprawna, świeża

100,0 g

5,0 x Sztuka

Cebula

100,0 g

1,0 x Sztuka

Kasza gryczana

65,0 g

5,0 x Łyżka

Seler korzeniowy

60,0 g

1,0 x Plaster

Pietruszka, korzeń

50,0 g

1,0 x Sztuka

Marchew

45,0 g

1,0 x Sztuka

Olej rzepakowy

40,0 g

2,0 x Łyżka

Pietruszka, liście

24,0 g

4,0 x Łyżeczka

Len, nasiona

20,0 g

4,0 x Łyżeczka

Czosnek

10,0 g

2,0 x Ząbek

Czarnuszka

6,0 g

6,0 x Szczypta

Przygotowanie:

  1. Dodatkowo przygotuj szklankę wody i przyprawy: 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 1/4 łyżeczki tymianku, łyżeczkę majeranku.
  2. Gotuj soczewicę, lekko osoloną ok. 15 minut.
  3. Ugotuj kaszę.
  4. Pokrój w kostkę cebulę i pieczarki. Zetrzyj na tarce warzywa. Smaż na 1 łyżce oleju.
  5. Gotuj siemię lniane w 1 szklance wody przez ok. 15 minut.
  6. Na pozostałym oleju podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek.
  7. Zmiksuj na gładką masę kaszę i soczewicę. Dodaj warzywa, czosnek i siemię lniane. Dopraw przyprawami.
  8. Wyłóż keksówkę papierem do pieczenia i przełóż surowy pasztet do formy.
  9. Piecz 30 minut w rozgrzanym piekarniku w temp. 180 stopni.

 

Komentarze: 1

Idealne przed świętami <3

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *