Czym się różnią prebiotyki od prebiotyków - stosowanie w ciąży

Probiotyki i prebiotyki – czym się różnią i kiedy warto je stosować w ciąży

Kwas foliowy, jod, witaminy – o przyjmowaniu suplementów opracowanych z myślą o dostarczeniu niezbędnych witamin i minerałów w ciąży wiedzą wszyscy rodzice. Okazuje się jednak, iż równie ważne dla zdrowia zarówno przyszłej mamy, jak i maluszka, są probiotyki i prebiotyki. Terminy te błędnie bywają używane zamiennie – okazuje się bowiem, iż to właśnie ich połączenie chroni dziecko m.in. przed kolkami, alergiami, częstymi infekcjami, AZS czy chorobami autoimmunizacyjnymi. Sprawdź, kiedy warto stosować probiotyki w ciąży i jaki produkt wybrać.

Probiotyki i prebiotyki – czym się różnią

Zgodnie z definicją Światowej Organizacji Zdrowia, probiotyki to żywe organizmy, które – przyjęte w odpowiednich ilościach – wywierają pozytywny wpływ na nasz organizm. Bytują przede wszystkim w przewodzenie pokarmowym, ale też na skórze i w jamie ustnej. Probiotyki dbają o właściwą florę bakteryjną w jelitach – sprzyjają namnażaniu dobroczynnych bakterii, jednocześnie zapobiegając kolonizacji „złych” drobnoustrojów.

Prebiotyki z kolei nie zawierają żadnych mikroorganizmów – to substancje stymulujące, które powodują zwiększenie w jelitach bakterii z rodzin Lactobacillus, Bifidobacterium i Bacterioides. Nie podlegają one trawieniu – zwiększają swoją objętość w jelitach, dzięki czemu przyczyniają się do wydalania z nich zbędnych produktów przemiany materii.

Najlepszy efekt uzyskujemy łącząc probiotyki i prebiotyki. Preparaty łączące obie te grupy nazywamy synbiotykami.

Probiotyki i prebiotyki w ciąży – dlaczego są tak ważne

Prawidłowa mikroflora jelitowa dziecka ma ogromny wpływ na jego zdrowie – zarówno w pierwszych latach życia, jak i w dorosłości. Tak częste w dzisiejszym świecie alergie oraz choroby autoimmunologiczne w dużej mierze wynikają właśnie z niedostatków pod tym kątem.

Mikroflora matki ma bardzo duży wpływ na dziecko. Jelita noworodka zostają zasiedlone podczas porodu. Jeśli maluch przychodzi na świat drogą naturalną, w początkowym etapie życia mikroflora jego jelit jest zbliżona do mikroflory pochwy matki. Pierwszymi bakteriami, z jakimi ma on styczność w takim wypadku, są dobroczynne Lactobacillus.

Zupełnie inna sytuacja ma miejsce u dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie. Zamiast Lactobacillus, spotykają one na swojej drodze bakterie środowiskowe, m.in. Staphylococcus, Streptococcus i Propionibacteria – bytujące na fartuchach, skórze itp. Stopniowo różnice mikroflory jelitowej dzieci urodzonych naturalnie i przez cesarskie cięcie wyrównują się. Jednak zanim to nastąpi, może minąć nawet kilka lat. W lepszej sytuacji są maluchy karmione piersią – mleko matki sprzyja rozwojowi prawidłowej mikroflory jelitowej.

Wsparcie dla organizmu matki

Probiotyki i prebiotyki stosowane w ciąży nie tylko dają dobry start nowonarodzonemu maluszkowi, ale też chronią przyszłą mamę m.in. przed cukrzycą ciążową. Stosuje się je zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu tego groźnego zaburzenia metabolicznego. Warto przy tym pamiętać, iż jednym z powikłań cukrzycy ciążowej jest wysoka masa urodzeniowa dziecka – czynnik, który zwykle predysponuje do cesarskiego cięcia i negatywnie wpływa na rozwój malucha. Według badań, ryzyko cukrzycy ciążowej u kobiet przyjmujących probiotyki maleje aż o 2/3.

Odpowiednio dobrane składniki diety lub suplementy dodatkowo podnoszą odporność przyszłej mamy i wpływają dobroczynnie na cały jej organizm.

Jak dysbioza jelitowa wpływa na ciążę

Dysbioza jelitowa to stan, w którym równowaga bakterii dobrych i patogennych w jelitach zostaje zaburzona. Choroba ta objawia się nie tylko przerostem bakterii chorobotwórczych, ale też niedostateczną mikroflorą ochronną. Dysbioza jelitowa jest bardzo często powiązana z dysbiozą układu moczowo-płciowego. W rezultacie zaburzenie to powoduje brak równowagi bakteryjnej w pochwie, co wprost przekłada się na mikroflorę jelitową noworodka urodzonego naturalnie.

Niestety, dysbioza jelitowa może dotknąć nawet małe dzieci. W pierwszych miesiącach życia zaburzenie to może dawać o sobie znać w postaci kolek, a w kolejnych latach – alergii i nadwrażliwości pokarmowych, skłonności do infekcji, chorób autoimmunizacyjnych, zespołu jelita nadwrażliwego, atopowego zapalenia skóry, a nawet zaburzeń ze spektrum autyzmu.

Szczególnie narażone są maluchy urodzone przez cesarskie cięcie, karmione mlekiem modyfikowanym oraz leczone antybiotykami we wczesnym etapie życia. Równowagę jelitową można uzyskać poprzez podawanie dzieciom odpowiednich preparatów. Jednak to ważne, aby przyszła mama stosowała probiotyki i prebiotyki już na etapie ciąży.

Suplementacja w ciąży

Probiotyki i prebiotyki występują naturalnie w pożywieniu. Pierwsze znajdziemy we wszelkiego rodzaju sfermentowanych produktach mlecznych – kefirach, maślankach itp., a także w kiszonkach – kapuście, ogórkach czy burakach. Drugie natomiast – głównie w produktach bogatych w błonnik: pełnoziarnistym pieczywie, szparagach, lekko niedojrzałych bananach, zimnym ryżu itp.

Dostarczenie probiotyków i prebiotyków z diety jest bardzo ważne. Jednak w niektórych przypadkach wskazane może być przyjmowanie suplementów diety zawierających te dobroczynne substancje. Dotyczy to m.in. ciężarnych z obniżoną odpornością, często zapadających na infekcje intymne, prowadzącym stresujący tryb życia lub stosującym ubogą dietę.

Rynek farmaceutyczny oferuje wiele preparatów zawierających probiotyki i prebiotyki. Ze względu na specyficzne potrzeby w ciąży, najkorzystniejsze dla przyszłych mam i ich dzieci jest przyjmowanie bakterii szczepów Lactobacillus i Bifidobacterium. To właśnie one po porodzie będą zamieszkiwać jelita noworodka i przyczynią się do wzrostu jego odporności.

Mikroflora jelitowa ulega zubożeniu szczególnie w III trymestrze ciąży. W tym okresie wzrasta zapotrzebowanie na dobroczynne bakterie. Mikroflorę układu moczowo-płciowego można też wspomagać bezpośrednio za pomocą probiotyków podawanych dopochwowo. Ich zadaniem jest bezpośrednie zakwaszanie środowiska pochwy, co wprost przekłada się na lepszą ochronę przed drobnoustrojami patogennymi.

O zdrowe jelita warto dbać przez całe życie. Jednak w okresie ciąży jest to szczególnie ważne. Profilaktyka w tym zakresie zaowocuje lepszym zdrowiem dziecka w przyszłości. Pomoże też matce lepiej przejść przez okres ciąży i szybciej odzyskać formę po porodzie.

 

Źródło:
https://instytut-mikroekologii.pl/probiotyki-w-ciazy-i-po-porodzie-jakie-stosowac

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/142829,probiotyki-prebiotyki-i-synbiotyki
https://www.cochrane.org/pl/CD009951/PREG_probiotyki-w-zapobieganiu-cukrzycy-ciazowej
https://www.medonet.pl/zdrowie,prebiotyki–probiotyki—komu-sa-potrzebne-i-czy-nalezy-je-przyjmowac–w-czym-sie-znajduja-,artykul,1732160.html
https://www.medme.pl/artykuly/probiotyki-w-ciazy-jakie-na-jelita-i-dopochwowe,74070.html

 

POLECAMY TAKŻE: 7 najczęstszych błędów żywieniowych kobiet w ciąży

7 najczęstszych błędów żywieniowych kobiet w ciąży

 


Dziennikarka i redaktorka. Z wykształcenia filolożka, z pasji – miłośniczka polskich jezior i amatorka Nordic Walking. W rzadkich chwilach między pracą a rodziną pochłania literaturę XIX-wieczną i norweskie kryminały. W serwisie plodnosc.pl jest odpowiedzialna za obszar niepłodność, starania – dofinansowanie do in vitro, dieta propłodnościowa, dziecko, ciąża. Email: anna.kruk@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *