Awokado razy trzy
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 2 małe dojrzałe awokado
- 100 g malin
- Płaska łyżka kakao
- Maliny (lub inne owoce leśne) do przybrania
Wykonanie:
Banany miksujemy z awokado na jednolity krem, który dzielimy na trzy części. Jedną część zostawiamy bez dodatków, drugą dokładnie mieszamy z malinami, a trzecią – miksujemy z kakao. W szerokich szklankach układamy trzy kremy warstwami i ozdabiamy owocami. Wstawiamy do lodówki.
Z podanych składników wyjdą dwie porcję. Każda porcja to ok. 375 kalorii.
Warto wiedzieć: Awokado to niezastąpione źródło kwasów omega-3, które mają ogromny wpływ m.in. na kształtowanie się mózgu i siatkówki oka w życiu płodowym – dlatego nie powinny unikać tego super owocu przyszłe mamy i kobiety w ciąży. Awokado to także obowiązkowy składnik diety wszystkich, którzy mają problem z płodnością – zawiera potas, liczne przeciwutleniacze oraz kwas foliowy.
Pełną wersję książki „Słodkie i zdrowe, czyli desery które możesz jeść codziennie”, a w nich znacznie więcej super przepisów, znajdziecie TUTAJ.
POLECAMY TAKŻE:
7 przepisów na słodko i słono – zdrowe i pyszne menu na Sylwestra

Monika
2018-02-28 13:23Te ciasteczka wyglądają pysznie. Ja również jestem na diecie bezglutenowej. I też czasem lubię coś słodkiego zrobić. Wczoraj robiłam babkę czekoladową dr oetkera. Szybko poszło i się nawet nie napracowałam. W smaku była bardzo dobra