Jesień sprzyja płodności_jesienne menu

Jesień sprzyja płodności – sprawdź, co do wiosny poprawi jakość plemników i komórek jajowych

Jesień to nie tylko depresja, krótsze dni, długie wieczory i szarówka. Spadek energii życiowej o tej porze roku dotyka wszystkich, ale to także pora roku, dzięki której można nabrać nowych sił – tak psychicznych, jak i tych zdrowotnych. Jeśli starasz się o ciążę, jesień ma dla ciebie mnóstwo dobroci w postaci warzyw i owoców, które wspierają płodność i pomagają w zapłodnieniu. Właśnie teraz czerp z tego jak najwięcej, by wiosną obudzić w sobie życie. 

O tym, że dieta w trakcie starań o ciążę jest bardzo ważna, napisano już niejeden artykuł. I to prawda – to, co jemy, ma olbrzymi wpływ na płodność – zarówno mężczyzn, jak i kobiet. I choć są produkty, które bardziej mogą pomóc plemnikom (np. orzechy, owoce morza), a inne jajeczkom (kwasy omega-3), to owoce i warzywa powinni w zwiększonej ilości jeść oboje starający się o dziecko. Jesień przynosi niepłodnym najbogatszy wybór propłodnościowych darów z sadów i ogrodów. Jakie sezonowe produkty warto wrzucić do zakupowego kosza jesienią? Jakie dania z nich przyrządzić? 

Jak powinna wyglądać płodna dieta na jesień?

W okresie jesienno-zimowym mamy dość duży wybór warzyw i owoców, którymi można zajadać się podczas chłodnych, jesiennych dni. Sezonowe warzywa i owoce zawierają wiele składników mineralnych i witamin, które pozytywnie oddziałują także na płodność. Wśród sezonowych warzyw do najczęściej wykorzystywanych w kuchni można zaliczyć: cukinię, dynię, brukselkę, pietruszkę, jarmuż i buraki. Również wybór sezonowych owoców jest szeroki – jadłospis pary starającej się o dziecko powinien obfitować w: jabłka, gruszki, śliwki, pigwę oraz winogrona.

Jesienne owoce i warzywa dla starających się o dziecko

Sezonowe owoce i warzywa serwowane jesienią są bogate w składniki odżywcze i witaminy, które sprzyjają płodności. W konsekwencji wspierają zapłodnienie i pomagają zajść w ciążę. Oto 7 produktów, których nie powinno zabraknąć w jadłospisie pary starającej się o dziecko:

  • DYNIA

Można ją przygotować na wiele sposobów, jest doskonała jako dodatek do koktajlu, świetnie smakuje przygotowana z niej zupa-krem czy upieczone muffinki dyniowe lub ciasto. Oczywiście można ją wykorzystać jako dodatek do pysznego gulaszu czy główny składnik obiadu.

Dynia jest bogata w cynk, potas, fosfor oraz witaminę E, A i C. Powinni zwrócić na nią uwagę szczególnie mężczyźni, gdyż niedobór witaminy E może prowadzić do pogorszenia nasienia oraz zmniejszonej ruchliwości plemników.

  • BRUKSELKA

To cenne warzywo bogate w witaminę C, K i A oraz kwas foliowy, potas czy cynk. Brukselka zawiera w sobie wiele antyoksydantów, które przyspieszają leczenie infekcji. Dodatkowo występujący w niej kwas foliowy, który jest szczególnie cenny dla kobiet w ciąży, gdyż wspomaga rozwój układu nerwowego u dziecka.

  • BURAKI

Regularne spożywanie buraków pod różnymi postaciami (soki z buraka, jako dodatek do obiadu, barszcz czy nawet ciasto z buraka) mogą pozytywnie wpływać na zdrowie, gdyż obniżają ciśnienie krwi, działają antynowotworowo, wspomagają odporność i dzięki obecności w nich kwasu foliowego, zapobiegają wadom rozwojowym płodu. Prócz tego są doskonałym źródłem magnezu, fosforu, żelaza, cynku czy potasu.

CO CIEKAWE: Zaobserwowano, że regularne jedzenie buraków przez mężczyzn – także pod postacią kiszonek czy soku wyciskanego z dodatkiem jabłka – zauważalnie poprawia parametry badań nasienia. W sezonie warto wykorzystać to warzywo właśnie pod tym kątem.

  • PIETRUSZKA

Pietruszka, zwłaszcza jej korzeń, to niedoceniane źródło antyutleniaczy. Korzeń pietruszki najwięcej właściwości prozdrowotnych ma wczesną jesienią – stąd właśnie o tej porze roku warto włączyć warzywo do codziennego menu. Choć zazwyczaj w jadłospisach wykorzystywana jest natka pietruszki, w której kryją się również cenne właściwości wspierające płodność (w natce znajdują się: witaminy A i C, beta-karoten [prowitamina witaminy A], wapń, potas, fosfor, sód, magnez, żelazo, kwas foliowy), to warto także wykorzystywać korzeń pietruszki, np. w postaci zdrowych “frytek”.

FRYTKI Z KORZENIA PIETRUSZKI: Pietruszkę obrać, pokroić w słupki, polać dobrej jakości oliwą, posypać solą, pieprzem, odrobiną gałki muszkatołowej czy curry i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 30 minut. Doskonały dodatek do obiadu czy samodzielna przekąska – smakująca idealnie także np. z pastą z awokado (też wspiera płodność) czy hummusem (ciecierzyca to nieocenione źródło roślinnego białka, którego nie może zabraknąć w diecie mężczyzn z zaburzeniami spermatogenezy). 

  • JABŁKA

Choć są łatwo dostępne przez cały rok, to najlepiej smakują jesienią. Można je dostać wszędzie, prawie każdy z nas je lubi, ponieważ są szybką i niedrogą przekąską. Zawierają błonnik oraz poprawiają perystaltykę jelit, ułatwiają trawienie. Zawierają również witaminę C, która wspomaga odporność.

Zawarta w jabłkach witamina C podnosi poziom hormonów u kobiet, a także zwiększa płodność u tych kobiet, u których wystąpiły zaburzenia w fazie lutealnej.

  • GRUSZKI

Podobnie jak jabłka są dostępne przez cały rok. To doskonała przekąska, którą można przygotować na wiele sposobów. Gruszki obfitują w takie składniki odżywcze jak: witamina K, C, kwas foliowy, a także składniki mineralne – potas, mangan, miedź, magnez oraz bor, który poprawia działanie mózgu.

  • ŚLIWKI

Sprawdzają się doskonale przy zaparciach. Ponadto, suszone śliwki zawierają 5 razy więcej błonnika (7,1 g w 100 g) niż śliwki surowe (1,4 g). Ze względu na występowanie witaminy A i E są cennym przeciwutleniaczem w naszej diecie.

Suplementacja – czyli witaminy i minerały do uzupełnienia 

Zdrowe odżywianie to podstawa dla starających się o dziecko. Warzywa i owoce to z kolei podstawa menu. Warto wiedzieć jednak, że nawet codzienne ich jedzenie nie zawsze zaspokoi zapotrzebowanie na wszystkie witaminy i minerały niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu rozrodczego. Nie wszystkie witaminy zawarte w naturalnych produktach wchłaniają się także w takiej ilości, jaka jest w nich zawarta – zwłaszcza jeśli poddane są termicznej obróbce.

Dlatego na etapie starań o dziecko ważna jest odpowiednia suplementacja. Zarówno przyszła mama, jak i przyszły ojciec powinni włączyć do codziennej diety wartościowe uzupełnienie witamin i minerałów. Ale co to znaczy wartościowe?

Z wielu komentarzy par starających się o dziecko wynika, że osoby planujące ciążę oraz w trakcie starań bardzo chętnie sięgają po produkty PROfertil. To jedne z nielicznych  produktów dla niepłodnych i starających się par, które nie są suplementami, a „dietetycznym środkiem spożywczym specjalnego przeznaczenia medycznego”. Oznacza to, że powstały w oparciu o przejrzyste zasady medyczne i żywieniowe oraz ich skład potwierdzony jest powszechnie przyjętymi danymi i opracowaniami naukowymi.

Polecamy: Zróbmy dziecko – jak przygotować się do ciąży i przyspieszyć starania

Poza tym żywność dietetyczna jest stosowana jako leczenie wspomagające chorób, dolegliwości zdrowotnych lub innych problemów natury medycznej. Niemniej jednak nie stosuje się jej prewencyjnie – dlatego podawane dawki są większe niż te odnoszące się do suplementów diety, ponieważ mają one na celu wyeliminowanie skutków niedoboru.

POLECAMY: Przyczyny złej jakości plemników leżą nie tylko w stylu życia mężczyzny

Płodna dieta na jesień: Przykładowy jadłospis dla par starających się o ciążę

jesień i płodność na talerzu

Jesienne dania są nie tylko smaczne, ale także piękne kolorystycznie.

Poniżej przedstawiamy przykładowy, płodny jadłospis. Wystarczy wypróbować te przepisy i tym samym wzbogacić swoją dietę w cenne składniki odżywcze i witaminy. Sezonowe owoce i warzywa znajdziesz na każdym bazarze i w warzywniaku.

Śniadanie 08:00 – 15 min | 491 kcal

Rozgrzewająca owsianka z jabłkiem i imbirem

Składniki (1 porcja):

  • Płatki owsiane 30 g, (3 łyżki)
  • Otręby 5 g, (1.5 łyżek)
  • Siemię lniane 10 g, (1 łyżka)
  • Migdały 10 g, (0.5 łyżek)
  • Cynamon mielony 2 g, (1 łyżeczka)
  • Imbir świeży 10 g, (1 kawałek)
  • Mleko 2% 240 g, (1 szklanka)
  • Jabłko 223 g, (1 duże)

Przygotowanie:

Płatki owsiane, otręby owsiane, siemię lniane, migdały ugotować na mleku z dodatkiem cynamonu i imbiru. Po przełożeniu do miseczki wkroić jabłko.

Lunch 11:00 – 25 min | 289 kcal

Koktajl z jarmużu 

Składniki (1 porcja):

  • Jarmuż 20 g, (1 garść)
  • Seler naciowy 45 g, (1 łodyga)
  • Pietruszka 80 g, (1 korzeń)
  • Pomarańcza 239 g, (1 sztuka)
  • Dynia 116 g, (1 szklanka)
  • Siemię lniane 5 g, (1 łyżeczka)
  • Gruszka 130 g, (1 sztuka)

Przygotowanie:

Zblendować z dodatkiem wody: liście jarmużu, gałązki selera naciowego, natkę pietruszki, pomarańczę i dynię. Dynię wcześniej upiec w piekarniku, około 25 minut, tak by miąższ był miękki i łatwo odchodził od skórki.

Obiad 14:00 – 45 min | 412 kcal

Gulasz z cukinii

Składniki (4 porcje):

  • Cukinia 500 g, (1 sztuka)
  • Cebula 105 g, (1 sztuka)
  • Oliwa z oliwek 20 g, (2 łyżki)
  • Czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
  • Papryka czerwona słodka 230 g, (1 sztuka)
  • Chilli w proszku 2 g, (1 łyżeczka)
  • Sok z cytryny 6 g, (2 łyżeczki)
  • Pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
  • Natka pietruszki 8 g, (4 łyżeczki)
  • Koncentrat pomidorowy 30 g, (2 łyżeczki)
  • Papryka słodka przyprawa 100 g
  • Kasza gryczana 100 g, (6.5 łyżek)

+ sok jabłkowy (52.8 kcal) 240 g, (1 szklanka)

Przygotowanie:

Cukinię umyć i pokroić na 1 cm plasterki. W szerokim garnku lub na dużej patelni na 2 łyżkach oliwy poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażać. Dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kosteczkę oraz drobno posiekaną papryczkę chili. Smażyć przez około 4 minuty, co chwilę mieszając. Cukinię dodać do garnka i wlać resztę oliwy. Smażyć przez ok. 10 minut, w międzyczasie, co chwilę zamieszać. W trakcie smażenia dodać sok z cytryny, doprawić obydwiema paprykami w proszku i świeżo zmielonym czarnym pieprzem (soli nie trzeba już dodawać, bo bakłażan wchłonął już sól).

Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki i wykroić szypułki. Usunąć pestki, a miąższ pokroić w kosteczkę. Dodać do garnka z cukinią (pomidory z puszki przed dodaniem należy pokroić w kosteczkę, jeśli są w całości). Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać i zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 15 minut aż cukinia będzie miękka. W razie potrzeby można dodać kilka łyżek wody. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i sprawdzić, czy trzeba jeszcze doprawić solą. Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Przekąska 17:00 – 60 min | 228 kcal

Krem gruszkowo-pietruszkowy

Składniki (2 porcje):

  • Woda 1000 g, (1 litr)
  • Pietruszka 160 g, (2 korzeń)
  • Gruszka 260 g, (2 sztuki)
  • Seler korzeniowy 60 g, (1 plaster)
  • Awokado 140 g, (1 sztuka)

Przygotowanie:

Gotować na małym ogniu pod przykryciem w 1 l wody 2 duże korzenie pietruszki, jedną gruszkę, plaster korzenia selera. Dodać szczyptę soli, pieprzu, curry. Po 30 minutach zblendować. Można wkroić kawałki awokado.

Kolacja 20:00 – 30 min | 304 kcal

Sałatka z burakiem i serem kozim

Składniki (1 porcja):

  • Burak 120 g, (1 cały)
  • Rukola 60 g, (3 garście)
  • Ser, kozi, półtwardy 15 g, (1 plaster)
  • Suszony pomidor 7.5 g, (0.5 garści)
  • Awokado 75 g, (0.5 sztuk)
  • Sezam 2 g, (1 łyżeczka)
  • Pestki dyni 10 g, (1 łyżka)
  • opcjonalnie: kawałki melona, pomarańczy, gruszki

Przygotowanie:

Buraka obrać i wstawić do parowaru (pokrojonego w plastry) na 25 min. Rukolę wymieszać z pokrojonym serem kozim, pomidorami suszonymi oraz awokado. Buraka po wystygnięciu pokroić i dodać do sałatki. Ziarna sezamu i pestki dyni uprażyć i posypać sałatkę. Doprawić szczyptą soli i pieprzu.

Więcej przepisów w dziale Płodna Dieta

 

 

POLECAMY TAKŻE: Poronienia nawracające wymagają specjalnej diagnostyki. Jak nie stracić kolejnej ciąży? Rozmowa z perinatologiem

Poronienia nawracające wymagają specjalnej diagnostyki. Jak nie stracić kolejnej ciąży? Rozmowa z perinatologiem

 


Polonistka, dziennikarka, redaktorka. Specjalizuje się w tematyce: ciąża, parenting, niepłodność, dieta propłodnościowa. Email: redakcja@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *