Dieta bezglutenowa często zalecana jest osobom borykającym się z niepłodnością. Dlaczego? Okazuje się, że osoby nietolerujące glutenu, a spożywające go regularnie w swojej diecie mogą mieć zaburzenia płodności, co w konsekwencji przekłada się na brak ciąży. Oto 8 przepisów na słodkości bezglutenowe.
O co chodzi z tym glutenem?
W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o glutenie i produktach bezglutenowych. Nastała swego rodzaju moda na unikanie glutenu. Czy to w ogóle ma sens? Czemu warto i kto powinien stosować dietę bezglutenową? Warto zacząć od tego, czym właściwie jest gluten. To mocne i elastyczne białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Gluten wpływa na strukturę produktów, dlatego np. świeże pieczywo jest chrupiące.
Dieta bezglutenowa jest bezwzględnie wymagana u osób chorujących na celiakię bądź mających stwierdzoną nietolerancję glutenu. Właśnie te osoby muszą spożywać wyłącznie produkty bezglutenowe, gdyż właśnie od tego zależy ich zdrowie, a czasem nawet życie.
Jednak wiele z tych osób nie jest świadomych, że choruje na celiakię bądź ma nietolerancję na gluten – objawy tych schorzeń są łudząco podobne do innych zaburzeń jelitowych i łatwo o błędną diagnozę. Coraz częściej jednak pojawiają się badania naukowe potwierdzające związek różnych schorzeń ze spożyciem glutenu.
Osoby chorujące na celiakię bądź mające nietolerancję glutenu nie stosujące jednak diety bezglutenowej bardzo sobie szkodzą. Dostarczany do ich organizmu gluten powoduje zanik kosmków jelitowych, doprowadzając do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Dlatego też u tych osób może występować anemia i niedożywienie. Oprócz jelit, gluten znacząco wpływa także na pracę mózgu. U osób, które nie tolerują glutenu może powodować, np. problem z utrzymaniem równowagi, może być przyczyną epilepsji bądź migren.
Gluten a płodność
Niestety spożywanie glutenu przez osoby, które nie powinny mieć go w swojej diecie nie jest również obojętne dla płodności. Dlatego też u osób, które borykają się z niepłodności, często zaleca się wykonanie badań w kierunku celiakii i nietolerancji glutenu.
Bardzo często u tych osób dochodzi do przedwczesnej menopauzy, częstych poronień, a nawet przedwczesnych porodów. Badania potwierdzają, że u kobiet borykających się z niepłodnością, celiakia występuje 3 razy częściej niż u kobiet zdrowych. Ponadto, celiakia występuje 6 razy częściej u kobiet z nieznaną przyczyną niepłodności.
Warto podkreślić, że mężczyźni chorujący na celiakię są w grupie zwiększonego ryzyka dysfunkcji seksualnych i niskiej jakości nasienia. Oczywistym więc wydaje się fakt stosowania diety bezglutenowej.
Oto 8 zdrowych, bezglutenowych przepisów na słodkości:
1. Bezglutenowa babka czekoladowo-bananowa
Składniki
- 200 g masła ekologicznego lub oleju kokosowego
- 5 dużych i dojrzałych bananów
- 3 jajka od szczęśliwych kurek
- szklanka mleka kokosowego
- szklanka mąki gryczanej lub ryżowej pełnoziarnistej
- 1/4 szklanki kakao lub karobu
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3/4 szklanki słodzidła lub 1/2, jeśli lubicie mniej słodkie jak ja – u mnie ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia – odpowiednio mniej
- tabliczka gorzkiej czekolady wegańskiej, bez cukru
- 1-2 łyżeczki oleju kokosowego
Przygotowanie:
2. Chrupiące, kakaowe ciasteczka do kawy
Składniki:
- szklanka mąki gryczanej
- szklanka mąki jaglanej (lub zmielonej surowej kaszy jaglanej)
- pół kostki masła eko
- 1 jajko
- 2-3 łychy kakao/karobu (wg gustu)
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 3 łyżki ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta kurkumy
- pół łyżeczki imbiru
- 1-2 łyżeczki wody
Przygotowanie:
3. Bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne ciasto marchewkowe z jaglanką
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej bezglutenowej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/4-1/3 szklanki suchej kaszy)
- 2 średnie marchewki (po starciu wyszło ok. 1 i 1/4 szklanki)
- 1/2 szklanki ksylitolu, erytrolu lub innego słodzidła
- 1 szklanka mleka kokosowego (ekologicznego bez konserwantów)
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
- 3 jajka od szczęśliwych kurek
- 2 łyżeczki karobu
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kurkumy
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 opakowanie (180g) tofu ekologicznego wolnego od GMO (dla dzieci można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną)
- ok. 2-3 łyżek gęstej części mleka kokosowego
- 1/2 łyżeczki wanilii
- łyżka syropu z agawy lub ksylitolu lub innego słodzidła
- 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu
Przygotowanie:
4. Muffiny czekoladowe z jaglanką
Składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
- 1 szklanka mleka kokosowego
- pół szklanki oliwy z oliwek
- 6 daktyli bez pestek
- 3 jajka od szczęśliwej kurki
- 3 czubate łychy kakao
- 3-4 duże łyżki ksylitolu
- łyżeczka cynamonu
- szczypta kardamonu
- szczypta kurkumy
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia eko
- wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
- szczypta soli (do ubijania białek)
Przygotowanie:
5. Lekki orzechowiec bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy
Składniki
Ciasto:
- szklanka mąki gryczanej
- szklanka mielonych/tartych orzechów włoskich (można kupić gotowe)
- 3 jajka (w wersji wegańskiej 1 czubata łyżka lnu mielonego + dwie łyżki oliwy)
- puszka mleka kokosowego bez konserwantów
- łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- troszkę kardamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- pół szklanki ksylitolu (ok. 4 czubate łyżki – lub więcej jak ktoś lubi słodkie)
- orzechy włoskie i wiórki kokosowe do dekoracji
- 2 łyżki mleka kokosowego
Przygotowanie:
Ciasto
Mus czekoladowy
6. Wegański “sernik” z orzechów nerkowca, bezglutenowy, bez dodatku żadnej mąki, bez cukru
Składniki:
- 2 szklanki migdałów
- 6-8 daktyli
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżka lnu mielonego
- woda
- 4 szklanki nerkowców
- 3-4 łyżki słodzidła (u mnie ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia – odpowiednio mniej, najlepiej spróbować w trakcie, ponieważ nerkowce same w sobie są słodkie)
- sok z 1 dużej cytryny lub 1,5 mniejszej
- 2 łyżki mleka kokosowego
- łyżeczka wanilii
- pół szklanki rodzynek – opcjonalnie
- woda
- jagody goi i płatki migdałów do dekoracji (lub to, na co macie tylko ochotę)
Przygotowanie:
7. Zdrowa tarta snickers, bez nabiału, bez cukru, bez glutenu, bez mąki, wegańska pyszność!
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
- 1 i 1/2 szklanki migdałów
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych lub słoiczek masła orzechowego bez soli i cukru
- łyżeczka miodu, syropu daktylowego, z agawy lub ksylitolu
- 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
- szklanka mleka kokosowego
- 1-2 łyżeczki agar agar (w sklepach eko, ilość wg instrukcji na opakowaniu)
- 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
- 2 dojrzałe awokado
- 2 duże łyżki kakao lub karobu
- szczypta soli
- płaska łyżeczka wanilii
- 2 łyżki ksylitolu
- szczypta kurkumy dla zdrowia
- 1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych
- 1 szklanka daktyli niesiarkowanych
- szczypta soli
Przygotowanie:
Spód (można zrobić np. dzień wcześniej):
Migdały upraż na suchej patelni (chwilę na średnim ogniu) i następnie wystudź. Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw. Migdały zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym na drobne kawałki, przełóż do miski. Daktyle wyjmij z wody, zmiksuj na gładką masę, dodaj zmielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon oraz sól i zmiksuj na lepiącą się papkę (w razie jakby się za mało lepiła, dodaj troszkę wody z daktyli lub łyżkę roztopionego oleju kokosowego). Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełóż masę na formę i dokładnie podociskaj do ścianek i dna. Odstaw do zamrażalnika (jeśli od razu będziesz robić nadzienie) lub do lodówki (jeśli nadzienie będziesz robić później).
I warstwa nadzienia:
Orzechy zmiksuj w blenderze z dodatkiem wybranego zdrowego słodzidła i solą himalajską na masło orzechowe. Wyjmij spód z zamrażalnika, wyłóż masło orzechowe i dokładnie rozsmaruj.
II warstwa nadzienia:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Awokado umyj, obierz, przełóż do blendera. Dodaj namoczone daktyle, kakao, szczyptę soli i kurkumy. Zmiksuj na gładką masę. Mleko kokosowe podgrzej, dodaj agar agar, wanilię i ksylitol, chwilkę pogotuj, lekko ostudź (tylko na tyle, żeby mleko nie było gotujące się). Dodaj do masy z awokado. Zmiksuj. Przełóż masę na spód wyłożony masłem orzechowym. Na wierzchu ułóż pozostałe orzeszki ziemne. Wstaw do zamrażalnika lub lodówki aż stężeje.
Wierzch:
Daktyle zalej ciepłą wodą. Jak namiękną dodaj szczyptę soli himalajskiej i zmiskuj na gładką masę. Przełóż dekoracyjnie na wierzch ciasta.
8. Trufle bez cukru, mąki, glutenu, mleka – wegańskie i zdrowe
Składniki:
- garść pestek słonecznika
- garść migdałów
- garść orzechów włoskich
- garść rodzynek
- 4 suszone daktyle
- 2 śliwki suszone
- szczypta soli
- dobra jakościowo woda
- kakao gorzkie
- cynamon
- wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Wszystkie przepisy pochodzą ze strony Patrycji: ZdroveKarmeLove
– Zdrowe odżywianie to nie weganizm, dieta białkowa, bezglutenowa, czy dieta bezcukrowa. To coś więcej, co łączy te wszystkie aspekty i układa na jednym, najkorzystniejszym dla zdrowia talerzu – podkreśla Patrycja.
Polecamy także:
Dodaj komentarz