bezglutenowe przepisy na slodko nieplodnirazem

Bezglutenowe pyszności nie tylko od święta – 8 zdrowych przepisów na słodko

Dieta bezglutenowa często zalecana jest osobom borykającym się z niepłodnością. Dlaczego? Okazuje się, że osoby nietolerujące glutenu, a spożywające go regularnie w swojej diecie mogą mieć zaburzenia płodności, co w konsekwencji przekłada się na brak ciąży. Oto 8 przepisów na słodkości bezglutenowe. 

O co chodzi z tym glutenem?

W ostatnich latach bardzo dużo mówi się o glutenie i produktach bezglutenowych. Nastała swego rodzaju moda na unikanie glutenu. Czy to w ogóle ma sens? Czemu warto i kto powinien stosować dietę bezglutenową? Warto zacząć od tego, czym właściwie jest gluten. To mocne i elastyczne białko występujące w pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie. Gluten wpływa na strukturę produktów, dlatego np. świeże pieczywo jest chrupiące. 

Dieta bezglutenowa jest bezwzględnie wymagana u osób chorujących na celiakię bądź mających stwierdzoną nietolerancję glutenu. Właśnie te osoby muszą spożywać wyłącznie produkty bezglutenowe, gdyż właśnie od tego zależy ich zdrowie, a czasem nawet życie.

Jednak wiele z tych osób nie jest świadomych, że choruje na celiakię bądź ma nietolerancję na gluten – objawy tych schorzeń są łudząco podobne do innych zaburzeń jelitowych i łatwo o błędną diagnozę. Coraz częściej jednak pojawiają się badania naukowe potwierdzające związek różnych schorzeń ze spożyciem glutenu.

Osoby chorujące na celiakię bądź mające nietolerancję glutenu nie stosujące jednak diety bezglutenowej bardzo sobie szkodzą. Dostarczany do ich organizmu gluten powoduje zanik kosmków jelitowych, doprowadzając do zaburzeń wchłaniania składników odżywczych. Dlatego też u tych osób może występować anemia i niedożywienie. Oprócz jelit, gluten znacząco wpływa także na pracę mózgu. U osób, które nie tolerują glutenu może powodować, np. problem z utrzymaniem równowagi, może być przyczyną epilepsji bądź migren.

Gluten a płodność 

Niestety spożywanie glutenu przez osoby, które nie powinny mieć go w swojej diecie nie jest również obojętne dla płodności. Dlatego też u osób, które borykają się z niepłodności, często zaleca się wykonanie badań w kierunku celiakii i nietolerancji glutenu.  

Bardzo często u tych osób dochodzi do przedwczesnej menopauzy, częstych poronień, a nawet przedwczesnych porodów. Badania potwierdzają, że u kobiet borykających się z niepłodnością, celiakia występuje 3 razy częściej niż u kobiet zdrowych. Ponadto, celiakia występuje 6 razy częściej u kobiet z nieznaną przyczyną niepłodności.

Warto podkreślić, że mężczyźni chorujący na celiakię są w grupie zwiększonego ryzyka dysfunkcji seksualnych i niskiej jakości nasienia. Oczywistym więc wydaje się fakt stosowania diety bezglutenowej. 

Oto 8 zdrowych, bezglutenowych przepisów na słodkości: 

 

1. Bezglutenowa babka czekoladowo-bananowa

babka zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki

Na ciasto:
  • 200 g masła ekologicznego lub oleju kokosowego
  • 5 dużych i dojrzałych bananów
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek
  • szklanka mleka kokosowego
  • szklanka mąki gryczanej lub ryżowej pełnoziarnistej
  • 1/4 szklanki kakao lub karobu
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3/4 szklanki słodzidła lub 1/2, jeśli lubicie mniej słodkie jak ja – u mnie ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia – odpowiednio mniej
Na polewę czekoladową (opcjonalnie):
  • tabliczka gorzkiej czekolady wegańskiej, bez cukru 
  • 1-2 łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie:

Przygotuj formę na babkę. Wysmaruj masłem lub olejem kokosowym. Banany obierz, przełóż do miski, dodaj mleko kokosowe i dokładnie zmiksuj blenderem. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sól i cynamon. W kolejnej misce utrzyj masło lub olej ze słodzidłem na gładki krem miksując kilka minut. Dodawaj jajka pojedynczo cały czas ubijając mikserem. Następnie dodaj połowę mąki, zmiksuj na nie za wysokich obrotach, dodaj masę bananowo-mleczną i resztę mąki. Ponownie zmiksuj. Przelej ciasto do formy. Piecz w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu ok. 55 minut.  Wystudź. Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Dodaj olej kokosowy. Polej równomiernie babkę. Odstaw do wystygnięcia.

 

2. Chrupiące, kakaowe ciasteczka do kawy 

kakaowe ciasteczka do kawy zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki:

  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka mąki jaglanej (lub zmielonej surowej kaszy jaglanej)
  • pół kostki masła eko
  • 1 jajko
  • 2-3 łychy kakao/karobu (wg gustu)
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 3 łyżki ksylitolu, miodu lub innego słodzidła
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • pół łyżeczki imbiru
  • 1-2 łyżeczki wody

Przygotowanie:

Włóż do miski masło, wbij jajko, dodaj ksylitol lub miód i wodę, a następnie dokładnie zmiksuj. W osobnej misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Przesyp do masy z masła i jajka. Dokładnie ugnieć ciasto (ok. 10 minut). Przełóż do lodówki na ok. godzinę. Poźniej przełóż ciasto na blat lub stolnicę lekko oprószoną mąką gryczana. Rozwałkuj ciasto. Przygotuj foremki w dowolnych wybranych przez ciebie kształtach. Wytnij ciasteczka. Pozostałości ciasta zagnieć i rozwałkuj ponownie i znów wytnij foremkami ciasteczka. Kontynuuj czynność aż do całkowitego zużycia ciasta. Ciasteczka wyłóż na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piecz 12 minut w 180 stopniach bez termoobiegu (grzanie góra/dół).

 

3. Bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne ciasto marchewkowe z jaglanką

marchewkowe jaglane zdrovekarmelove nieplodnirazem

 Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej bezglutenowej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/4-1/3 szklanki suchej kaszy)
  • 2 średnie marchewki (po starciu wyszło ok. 1 i 1/4 szklanki)
  • 1/2 szklanki ksylitolu, erytrolu lub innego słodzidła
  • 1 szklanka mleka kokosowego (ekologicznego bez konserwantów)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek
  • 2 łyżeczki karobu
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Krem i posypka dla chętnych:
  • 1 opakowanie (180g) tofu ekologicznego wolnego od GMO (dla dzieci można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną)
  • ok. 2-3 łyżek gęstej części mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • łyżka syropu z agawy lub ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu

Przygotowanie:

Jajka rozbić, żółtka i białka umieścić w oddzielnych miskach. Do żółtek dodać ksylitol, utrzeć na masę. Dodać mleko kokosowe i oliwę, dokładnie zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, karob, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę. Dodać masę z jajek, mleka i oliwy. Dokładnie zmiksować. Dodać ugotowaną na sypko kasze jaglaną, zmiksować. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do masy, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do formy silikonowej lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
 
Krem i posypka:
Tofu pokroić, dodać 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego, wanilię i słodzidło. Zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki, aby trochę stężała. Przełożyć do wyciskarki do tortów i formować okrągły kształt. Ksylitol zmielić w młynku do kawy na puder. Posypać ciasto przesypując ksylitol przez sitko.

 

4. Muffiny czekoladowe z jaglanką

muffiny zdrovekarmelove nieplodnirazem

 Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej
  • 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • pół szklanki oliwy z oliwek
  • 6 daktyli bez pestek
  • 3 jajka od szczęśliwej kurki
  • 3 czubate łychy kakao
  • 3-4 duże łyżki ksylitolu
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta kurkumy
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia eko
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe do posypania
  • szczypta soli (do ubijania białek)

Przygotowanie:

Daktyle namoczyć ok. 2 godzin wcześniej w niewielkiem ilości, letniej wody. Jajka rozbić, w jednej misce umieścić żółtka, w drugiej białka. Żółtka zblendować z ksylitolem i pokrojonymi, namoczonymi wcześniej daktylami. W osobnej misce wymieszać mąkę gryczaną z kakao, cynamonem, kardamonem, kurkumą i proszkiem do pieczenia. Mieszankę wsypać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać mleko kokosowe, kaszę jaglaną, oliwę, dokładnie zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną masę. Powoli przełożyć do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremek na muffiny. Po dwie duże łyżki ciasta na foremkę da nam około 22 muffiny. Posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, bez termoobiegu ok. 22 minuty.

 

 5. Lekki orzechowiec bezglutenowy, bezmleczny i bezcukrowy 

orzechowiec zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki

Ciasto:

  • szklanka mąki gryczanej
  • szklanka mielonych/tartych orzechów włoskich (można kupić gotowe)
  • 3 jajka (w wersji wegańskiej 1 czubata łyżka lnu mielonego + dwie łyżki oliwy)
  • puszka mleka kokosowego bez konserwantów
  • łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • troszkę kardamonu
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • pół szklanki ksylitolu (ok. 4 czubate łyżki – lub więcej jak ktoś lubi słodkie)
  • orzechy włoskie i wiórki kokosowe do dekoracji

  • 2 łyżki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Ciasto

Jajka zmiksować z ksylitolem. W oddzielnej misce wymieszać mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej, zmiksować. Dodać mleko kokosowe, następnie orzechy mielone i ponownie zmiksować. Wlać do formy lub tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni przez ok. 45 minut (zależnie od piekarnika, wiec proponuję wcześniej rzucić okiem jak wygląda ciasto).

Mus czekoladowy

W misce zmiksować wszystkie składniki na gładką masę. Po wystudzeniu posmarować musem czekoladowym, posypać wiórkami i udekorować orzechami włoskimi.

 

 6.  Wegański “sernik” z orzechów nerkowca, bezglutenowy, bez dodatku żadnej mąki, bez cukru

sernik zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki:

Spód:
  • 2 szklanki migdałów
  • 6-8 daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • woda
Krem serowy bez sera:
  • 4 szklanki nerkowców
  • 3-4 łyżki słodzidła (u mnie ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia – odpowiednio mniej, najlepiej spróbować w trakcie, ponieważ nerkowce same w sobie są słodkie)
  • sok z 1 dużej cytryny lub 1,5 mniejszej
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • łyżeczka wanilii
  • pół szklanki rodzynek – opcjonalnie
  • woda
  • jagody goi i płatki migdałów do dekoracji (lub to, na co macie tylko ochotę)

Przygotowanie:

Spód:
Migdały i daktyle namocz w dwukrotnej ilości wody najlepiej na noc. Rano odlej wodę do szklanki, dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj zmielony na mąkę len i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj troszkę wody z moczenia migdałów. Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i bardzo dokładnie dociśnij. Upiecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Wystudź.
 
Krem serowy bez sera:
Nerkowce namocz w dwukrotnej ilości wody najlepiej na noc. Rano odlej wodę do szklanki. Rodzynki również namocz. Do orzechów dodaj słodzidło, mleko kokosowe, wanilię i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Spróbuj, czy smak ci odpowiada, w razie potrzeby dosłódź lub dodaj mleka, ale pamiętaj, że masa nie może być za rzadka. Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Przełóż na upieczony i wystudzony spód. Wstaw do zamrażalnika na ok. 2-4 godziny, wyjmij ok. 15-20 minut przed podaniem.  Udekoruj wg uznania – u mnie płatki migdałów i jagody goi. Przechowuj w lodówce.

 

 7. Zdrowa tarta snickers, bez nabiału, bez cukru, bez glutenu, bez mąki, wegańska pyszność!

tarta snickers-zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki:

Spód:
  • 1 i 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
  • 1 i 1/2 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
 I warstwa nadzienia (dolna):
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych lub słoiczek masła orzechowego bez soli i cukru 
  • łyżeczka miodu, syropu daktylowego, z agawy lub ksylitolu
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
II warstwa nadzienia (górna):
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1-2 łyżeczki agar agar (w sklepach eko, ilość wg instrukcji na opakowaniu)
  • 1/2 szklanki daktyli niesiarkowanych
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 duże łyżki kakao lub karobu
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka wanilii
  • 2 łyżki ksylitolu
  • szczypta kurkumy dla zdrowia
 Wierzch:
  • 1 i 1/2 szklanki orzechów ziemnych
  • 1 szklanka daktyli niesiarkowanych
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Spód (można zrobić np. dzień wcześniej):
Migdały upraż na suchej patelni (chwilę na średnim ogniu) i następnie wystudź. Daktyle zalej ciepłą wodą, odstaw. Migdały zmiksuj w urządzeniu wysokoobrotowym na drobne kawałki, przełóż do miski. Daktyle wyjmij z wody, zmiksuj na gładką masę, dodaj zmielone migdały, wiórki kokosowe, cynamon oraz sól i zmiksuj na lepiącą się papkę (w razie jakby się za mało lepiła, dodaj troszkę wody z daktyli lub łyżkę roztopionego oleju kokosowego). Formę na tartę wyłóż papierem do pieczenia lub folią spożywczą. Przełóż masę na formę i dokładnie podociskaj do ścianek i dna. Odstaw do zamrażalnika (jeśli od razu będziesz robić nadzienie) lub do lodówki (jeśli nadzienie będziesz robić później).

I warstwa nadzienia:
Orzechy zmiksuj w blenderze z dodatkiem wybranego zdrowego słodzidła i solą himalajską na masło orzechowe. Wyjmij spód z zamrażalnika, wyłóż masło orzechowe i dokładnie rozsmaruj.

II warstwa nadzienia:
Daktyle namocz w ciepłej wodzie. Awokado umyj, obierz, przełóż do blendera. Dodaj namoczone daktyle, kakao, szczyptę soli i kurkumy. Zmiksuj na gładką masę. Mleko kokosowe podgrzej, dodaj agar agar, wanilię i ksylitol, chwilkę pogotuj, lekko ostudź (tylko na tyle, żeby mleko nie było gotujące się). Dodaj do masy z awokado. Zmiksuj. Przełóż masę na spód wyłożony masłem orzechowym. Na wierzchu ułóż pozostałe orzeszki ziemne. Wstaw do zamrażalnika lub lodówki aż stężeje.

Wierzch:
Daktyle zalej ciepłą wodą. Jak namiękną dodaj szczyptę soli himalajskiej i zmiskuj na gładką masę. Przełóż dekoracyjnie na wierzch ciasta.

8. Trufle bez cukru, mąki, glutenu, mleka – wegańskie i zdrowe 

trufle zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki:

  • garść pestek słonecznika
  • garść migdałów
  • garść orzechów włoskich
  • garść rodzynek
  • 4 suszone daktyle
  • 2 śliwki suszone
  • szczypta soli
  • dobra jakościowo woda
  • kakao gorzkie
  • cynamon
  • wiórki kokosowe

Przygotowanie:

Pestki, orzechy i suszone owoce namoczyć przez 4 godziny w wodzie. Po 2 godzinach zmienić wodę. Po 4 godzinach odlać nadmiar wody. Namoczone składniki przełożyć do blendera i zmiksować. Aby dodać masie spoistości, można dolać trochę wody z moczenia, ale ostrożnie, żeby masa nie zrobiła się za rzadka. Do smaku dodać 1 łyżkę tahini i 2 szczypty soli, ewentualnie 4 łyżeczki kakao, jeśli chciałoby się uzyskać kulki czekoladowe. W dłoniach formować kulki i obtaczać wedle uznania w wiórkach kokosowych, cynamonie lub kakao. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.

patrycja ZdroweKarmeLove nieplodnirazemWszystkie przepisy pochodzą ze strony Patrycji: ZdroveKarmeLove

– Zdrowe odżywianie to nie weganizm, dieta białkowa, bezglutenowa, czy dieta bezcukrowa. To coś więcej, co łączy te wszystkie aspekty i układa na jednym, najkorzystniejszym dla zdrowia talerzu – podkreśla Patrycja.

 


Polecamy także: 

https://plodnosc.pl/trzy-sprawdzone-przepisy-na-chleb-bezglutenowy-i-weganskie-zamienniki-masla/ 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *