bezglutenowe przepisy na slodko nieplodnirazem

Bezglutenowe pyszności nie tylko od święta – 8 zdrowych przepisów na słodko

 6.  Wegański “sernik” z orzechów nerkowca, bezglutenowy, bez dodatku żadnej mąki, bez cukru

sernik zdrovekarmelove nieplodnirazem

Składniki:

Spód:
  • 2 szklanki migdałów
  • 6-8 daktyli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżka lnu mielonego
  • woda
Krem serowy bez sera:
  • 4 szklanki nerkowców
  • 3-4 łyżki słodzidła (u mnie ksylitol, erytrol, maltitol, miód, syrop daktylowy, melasa, stewia – odpowiednio mniej, najlepiej spróbować w trakcie, ponieważ nerkowce same w sobie są słodkie)
  • sok z 1 dużej cytryny lub 1,5 mniejszej
  • 2 łyżki mleka kokosowego
  • łyżeczka wanilii
  • pół szklanki rodzynek – opcjonalnie
  • woda
  • jagody goi i płatki migdałów do dekoracji (lub to, na co macie tylko ochotę)

Przygotowanie:

Spód:
Migdały i daktyle namocz w dwukrotnej ilości wody najlepiej na noc. Rano odlej wodę do szklanki, dodaj olej kokosowy i zmiksuj na gładką masę. Dodaj zmielony na mąkę len i wymieszaj. W razie potrzeby dodaj troszkę wody z moczenia migdałów. Formę na sernik wyłóż papierem do pieczenia. Masę przełóż do formy i bardzo dokładnie dociśnij. Upiecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 10-15 minut. Wystudź.
 
Krem serowy bez sera:
Nerkowce namocz w dwukrotnej ilości wody najlepiej na noc. Rano odlej wodę do szklanki. Rodzynki również namocz. Do orzechów dodaj słodzidło, mleko kokosowe, wanilię i zmiksuj dokładnie na gładką masę. Spróbuj, czy smak ci odpowiada, w razie potrzeby dosłódź lub dodaj mleka, ale pamiętaj, że masa nie może być za rzadka. Dodaj rodzynki i dokładnie wymieszaj. Przełóż na upieczony i wystudzony spód. Wstaw do zamrażalnika na ok. 2-4 godziny, wyjmij ok. 15-20 minut przed podaniem.  Udekoruj wg uznania – u mnie płatki migdałów i jagody goi. Przechowuj w lodówce.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *