Dietetyk kliniczny: Ile posiłków dziennie należy jeść, mając insulinooporność (IO)

Dietetyk kliniczny: Ile posiłków dziennie należy jeść, mając insulinooporność (IO)

Dietetyk kliniczny: Ile posiłków dziennie należy jeść, mając insulinooporność (IO)

Teorii o ilości posiłków, jakie należy zjadać dziennie, mając insulinooporność, jest na pewno kilka. Na polskim rynku dietetycznym są dwie szkoły. Pierwsza to szkoła Ajwen, która mówi: Jedz rzadziej, a więcej, a będziesz mieć stabilne cukry. I druga – która mówi: Jedz częściej, ale produkty o niskich indeksach glikemicznych. O co w tym wszystkim chodzi, tłumaczy dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka.

Czym jest insulinooporność?

Insulinooporność to zaburzenie metabolizmu glukozy, które polega na zmniejszonej wrażliwości mięśni, tkanki tłuszczowej, wątroby oraz innych tkanek na działanie insuliny pomimo jej prawidłowego lub podwyższonego stężenia we krwi. Insulina wydzielana jest przez komórki beta trzustki i działając za pośrednictwem swoistych receptorów obecnych na powierzchni większości komórek organizmu, odpowiedzialna jest za utrzymanie prawidłowego poziomu glukozy we krwi. W stanie insulinooporności do zapewnienia prawidłowego stanu gospodarki węglowodanowej potrzebny są wyższe poziomy insuliny zarówno w warunkach podstawowych, jak i w odpowiedzi na fizjologiczny wzrost glikemii po posiłku.

Warto przeczytać: Insulinooporność – gruba sprawa starających się o dziecko. Jak ją pokonać?

W praktyce oznacza to, że osoby, które mają IO, dużo częściej niż zdrowi ludzie, mają potrzebę podjadania, dojadania – najchętniej wszystkiego, co słodkie i szybko podnoszące poziom insuliny. Stąd – niestety – szybka droga do tycia w oczach. Osoby cierpiące na insulinooporność, bez dobrze dobranej diety (także uwzględniającej styl życia) oraz dyscypliny w spożywaniu posiłków, z trudem będą pozbywać się nadprogramowych kilogramów, co więcej – mogą doprowadzić do stanu cukrzycy typu II oraz licznych powikłań z tym związanych. Insulinooporność i związana z nią nadwaga bardzo często są także przyczyną trudności z zajściem w ciążę.

Co jeść i jak często, mając insulinooporność? Posłuchajcie, co na ten temat mówi dietetyk kliniczny Iwona Wierzbicka, specjalistka insulinooporności.

Na kanale YouTube Ajwen Dietetyka Kliniczna znajdziecie pełną playlistę Insulinooporność – wszystko co musisz wiedzieć z tematami związanymi z IO. 


POLECAMY TAKŻE:

Wygraj z insulinoopornością i bądź mamą. Tak jak zrobiła Dominika

Wygraj z insulinoopornością i bądź mamą. Tak jak zrobiła Dominika

 

 


Polonistka, dziennikarka, redaktorka. Specjalizuje się w tematyce: ciąża, parenting, niepłodność, dieta propłodnościowa. Email: redakcja@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *