jak dbac o odpornosc nieplodnirazem

Wzmocnij odporność i nie daj się grypie! Zobacz, co jeść przed nadejściem wiosny

Trwa okres, w którym bardzo łatwo o grypę bądź przeziębienie. Niestety różnice temperatur, suche powietrze w ogrzewanych mieszkaniach oraz często również słaba odporność, są odpowiedzialne za przeciągające się infekcje, wieczny katar i osłabienie. Poniżej kilka skutecznych sposobów, jak wzmocnić odporność. 

Często zapominamy, że odporność budujemy również w naszej kuchni. Znajduje się w niej wiele składników, które skutecznie pomagają w walce z grypą czy przeziębieniem. Dlatego, aby nie chorować i nie pogarszać swojego samopoczucia, warto zastosować poniższe wskazówki żywieniowe. 

Na odporność imbir!

Wśród naturalnych wspomagaczy, które chronią przez infekcjami na czele stoi imbir, którego świeży korzeń jest skarbnicą zdrowia. Warto podkreślić, że lecznicze właściwości ma tylko świeża wersja, mielona raczej nie pomoże. Imbir zawiera trzy ważne substancje: zingiberol, gingerol i zinferon. To właśnie one odpowiadają za aromat, smak i działanie imbiru.

Aby rozgrzać się i wzmocnić organizm warto wrzucić obrane plasterki imbiru do herbaty lub wody. Wraz z odrobiną miodu, takie napoje mają silne działanie antyzapalne, odkażające i przeciwbólowe. Imbir świetnie sprawdza się również jako dodatek do dań – mięsnych marynat lub sosów. 

Jedno jest pewne, naprawdę warto o nim pamiętać, bo może stać się naszą bronią w walce z szalejącymi infekcjami, a odporność to podstawa.

Na osłabienie goździki!

Również goździków nie powinno zabraknąć w kuchni wspierającej odporność. Podobnie jak imbir, mają silne działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, stąd ich częste wykorzystywanie na przykład np. w kanałowym leczeniu zęba.

Aby dodać je do swojej codziennej diety, to najprostszym sposobem jest dorzucenie ich do kompotu, herbaty czy innego, ciepłego napoju. Wskazane jest także ich żucie, działają wtedy podobnie do standardowych tabletek na gardło.

Inne, rozgrzewające przyprawy

Aby wzmocnić odporność należy również pamiętać o rozgrzaniu organizmu od środka. Dlatego też w okresie wzmożonej zachorowalności na grypę i przeziębienie, warto pomyśleć o używaniu ostrych przypraw.

W diecie wzmacniającej odporność nie powinno zabraknąć: chilli, pieprzu kajeńskiego, curry, kurkumy czy kminu rzymskiego. Warto dodawać ich w umiarkowanej ilości – wtedy nie przeszkadzają, a podnoszą walory smakowe i lecznicze właściwości potraw.

Powyższe przyprawy niesłusznie uznawane są za dodatek dań dla odważnych, gdyż rzekomo tylko pieką i palą. Wystarczy używać przypraw z rozwagą i np. zamiast łyżeczki, użyć szczypty, która może okazać się ciekawym początkiem nowej odsłony tradycyjnych dań. Zastosowanie tych przypraw profilaktycznie pozwala uniknąć niepotrzebnych, antybiotykowych kuracji później. 

7 wspomagaczy odporności: 

1. Witamina C

Bogatym źródłem witaminy C są produkty takie jak: kiwi, czarna porzeczka, maliny, truskawki, gruszki, śliwki, jeżyny, jagody, owoce egzotyczne np. guawa, kiszona kapusta, czerwona papryka, sałata oraz natka pietruszki.

Witamina C zwiększa przyswajalność żelaza oraz pobudza aktywność komórek odpornościowych.

2. Witamina A

Bogatym źródłem beta-karotenu jest: marchewka, morele, brzoskwinie, czarne porzeczki, jagody, dynia, brokuły, pomidory, sałata.

3. Witaminy z grupy B

Witaminy z grupy B można znaleźć w: nasionach roślin strączkowych np. fasoli, mięsie, bananach, morelach, figi oraz śliwkach.

4. Cynk

Produkty bogate w cynk to: chude mięso, ryby i owoce morza, rośliny strączkowe, pestki dyni i słonecznika, kasze i produkty z ciemnej mąki.

5. Selen

Z kolei selen zawarty jest w: płatkach zbożowych, pełnoziarnistym pieczywie, cebuli, czosnku, wątróbce. Do jego przyswajania potrzebna jest witamina E (znajdziesz ją w orzechach, migdałach, olejach). 

6. Żelazo

Najwięcej żelaza znajdziesz w: czerwonym mięsie, wątróbce, jajach, rybach, brokułach, natce pietruszki, dyni, papryce. Nie zapominaj też o suszonych owocach, kaszach, roślinach strączkowych, między innymi soczewicy i ciecierzycy, fasoli, ziarnach zbóż i szpinaku.

7. Nienasycone kwasy tłuszczowe (omega-3)

To tzw. dobre tłuszcze. Są obecne w: rybach morskich, np. śledziach, halibucie, łososiu, dorszu, makrelach, w słodkowodnym pstrągu, tranie, orzechach, oliwkach, oleju słonecznikowym, rzepakowym oraz soi. 


tatento logo nieplodnirazemTekst powstał we współpracy z Tatento.pl – portalem przydatnym młodym rodzicom. To idealny pomocnik – znajdziesz tu pomysł na zabawę, przepis na zdrowe danie, przeczytasz recenzję, a także dowiesz się, jak pielęgnować noworodka – oczywiście to tylko bardzo niewielka część możliwości, jakie daje ta przestrzeń. Zachęcamy, aby każdy rodzic, którego życie po przyjściu na świat malutkiej istoty zmieniło się diametralnie, czuł się tu jak u siebie. Chcemy, abyście znajdowali tu odpowiedzi na wasze pytania, obawy, a także dzielili się radościami, sukcesami i dobrymi chwilami.


Polecamy także:

Ekspert odpowiada: Czy za brak ciąży i poronienia odpowiadają geny?

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *