Biotyna

Biotyna – właściwości i zastosowanie. Nauki Zielares 

Biotyna (witamina H, witamina B7) to substancja, która znana jest przede wszystkim ze względu na korzystny wpływ na kondycję włosów, skóry i paznokci. Ta cenna witamina ma jednak szersze zastosowanie i warto się dowiedzieć, jak jej suplementacja działa na ludzki organizm. Czym jest biotyna i jakie ma właściwości? 

Biotyna – co to jest? 

Biotyna zaliczana jest do witamin z grupy B. Dokładniej jest to witamina B7, którą czasem nazywa się także witaminą H.  Związek ten występuje naturalnie w organizmach zwierzęcych i w tkankach roślinnych. Biotyna znana jest przede wszystkim ze swojego korzystnego działania na włosy, skórę i paznokcie, jednak ma szersze znaczenie. W organizmie człowieka pełni funkcję koenzymu w przebiegu niektórych procesów metabolicznych. Bierze udział między innymi w metabolizmie tłuszczów i aminokwasów. Witamina H jest ważna także dla prawidłowego przebiegu procesu glukogenezy, przez co uważana jest za istotny element procesu wytwarzania energii. Biotyna wchodzi też w skład enzymów, będących katalizatorami karboksylacji. Prościej mówiąc, witamina B7 uczestniczy w syntezie kwasów nukleinowych i nukleotydów. 

Właściwości biotyny 

Biotyna zaliczana jest do witaminy z grupy B i podobnie jak inne witaminy z tej kategorii, wspiera kondycję włosów, skóry i paznokci. W witaminie H znajdują się cząsteczki siarki, niezbędnej do budowy keratyny – białka, będącego jednym z głównych budulców tkanek w ciele człowieka, a przede wszystkim wspomnianych włosów, skóry i paznokci. 

 Biotyna uznawana jest za cenny składnik, wspierający budowę płytki paznokcia. Suplementacja witaminą B7 może zmniejszyć skłonność do łamliwości i pękania paznokci. Biotynę stosuje się także w celu zahamowania nadmiernego wypadania włosów, ponieważ w przypadku niedoboru tego składnika, wykazuje pozytywny wpływ na strukturę kosmyków. 

Witamina H bierze udział w tworzeniu protrombiny, będącej ważnym składnikiem w procesach krzepnięcia krwi. Biotyna może mieć korzystny wpływ na działanie niektórych narządów, między innymi tarczycy. 

Biotyna – zastosowanie 

Witamina H charakteryzuje się dość szerokim zastosowaniem: 

  • włosy, skóra, paznokcie – wspiera ich kondycję, może zapobiegać siwieniu i wypadaniu;
  • samopoczucie – witamina B7 występuje naturalnie w tkankach człowieka i jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania. Jej niedobór może powodować zaburzenia w obrębie systemu nerwowego i przyczynić się do pogorszenia nastroju;
  • mięśnie i stawy – biotyna może łagodzić dolegliwości w obrębie mięśni i stawów;
  • regulacja poziomu glukozy we krwi – przyjmowanie biotyny zaleca się diabetykom, ponieważ witamina może przyczynić się do utrzymania odpowiedniego poziomu glukozy we krwi;
  • warto pomyśleć o stosowaniu biotyny w celu wsparcia funkcjonowania tarczycy i trzustki;
  • biotyna może mieć wpływ na lepsze przyswajanie witaminy C;
  • witamina H wspomaga procesy krzepnięcia krwi.

Biotyna – źródła w żywności 

Biotyna to związek, który dość powszechnie jest spotykany w żywności, dlatego można go uzupełnić dietą. Witaminę H znajdziemy między innymi w: 

  • wątrobie wieprzowej i wołowej;
  • drożdżach piwnych;
  • warzywach strączkowych;
  • orzechach włoskich;
  • nasionach słonecznika;
  • otrębach;
  • sardynkach;
  • migdałach.

Chcąc uzupełnić biotynę, warto sięgnąć też po niektóre warzywa, między innymi kalafior, marchew, pomidor, szpinak i owoce: banany grejpfruty, melony, winogrona, brzoskwinie. Biotyna znajduje się także w produktach na bazie mąki pełnoziarnistej i w produktach mlecznych. Warto wiedzieć, że niektóre produkty spożywcze mogą utrudniać wchłanianie biotyny. Są to między innymi jaja, w których białku znajduje się awidyna, będąca antywitaminą biotyny. 

Jakie są objawy niedoboru biotyny? 

Niedobór biotyny w organizmie zdarza się rzadko, ponieważ w większości przypadków odpowiednie ilości tego składnika spożywane są wraz z dietą. W niektórych przypadkach zwiększa się jednak możliwość wystąpienia niedoboru tego składnika. Czynnikami ryzyka są: 

  • żywienie dojelitowe;
  • dializy;
  • choroba alkoholowa;
  • przyjmowanie niektórych leków;
  • problemy z przyswajaniem substancji odżywczych.

 Do objawów niedoboru biotyny zaliczamy: 

  • stany zapalne skóry;
  • nadmierne wypadanie włosów;
  • przedwczesne siwienie;
  • nadmierną senność;
  • zmiany nastroju, nerwowość;
  • bóle mięśni;
  • niedokrwistość;
  • zapalenie spojówek;
  • dolegliwości ze strony układu pokarmowego, np. wymioty, nudności.

 Niski poziom biotyny bywa szczególnie niebezpieczny dla kobiet w ciąży, ponieważ może przyczynić się do zahamowania rozwoju dziecka. Jeżeli wystąpią którekolwiek z powyższych objawów, warto zbadać sobie poziom biotyny przed rozpoczęciem suplementacji, ponieważ podobne symptomy mogą świadczyć też o innych niedoborach i stanach chorobowych. 

Czy nadmiar biotyny jest niebezpieczny? 

Nadmiar biotyny wydalany jest z moczem, dlatego nie trzeba bać się przyjęcia zbyt dużej ilości tego składnika z dietą. Ewentualne skutki uboczne, związane z przedawkowaniem, mogą pojawić się po zażyciu zbyt dużej ilości suplementów z biotyną. W takiej sytuacji do działań niepożądanych nadmiernej suplementacji zaliczamy: bóle głowy, nudności, zmiany nastroju, wymioty, nawracające bóle brzucha. 

Jak dawkować biotynę? 

Aktualnie nie zostały opracowane konkretne zalecenia, dotyczące dawkowania biotyny. Przyjmuje się jednak, że dzienna dawka powinna wynosić od 30 do 100 µg. Witamina H nie jest zaliczana do substancji toksycznych, dlatego przyjęcie większej dawki, niż podany przedział nie powinno wiązać się z pogorszeniem samopoczucia. 

Biotyna – zalecenia 

Stosowanie suplementacji biotyną zalecane jest osobom, u których występuje zwiększone ryzyko niedoborów tego składnika oraz w przypadku zauważenia objawów, mogących wskazywać na zbyt niski poziom witaminy H w organizmie. Osoby, które chcą zadbać o lepszą kondycję włosów, mogą wdrożyć kosmetyki z biotyną do pielęgnacji kosmyków. W sprzedaży dość powszechnie są dostępne szampony oraz odżywki, zawierające witaminę B7. 

Biotyna to związek organiczny, który naturalnie występuje w organizmie człowieka. Znajdziemy go też w wielu produktach spożywczych. Warto zapoznać się z objawami niedoboru tego składnika i dowiedzieć się, jak działa na nasze zdrowie. 

 

Artykuł powstał przy merytorycznej współpracy z portalem Zielares.pl – Przystępnie o ziołach, witaminach i suplementacji.

 

 


Polonistka, dziennikarka, redaktorka. Specjalizuje się w tematyce: ciąża, parenting, niepłodność, dieta propłodnościowa. Email: redakcja@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *