Dieta po transferze, ale również dieta w potwierdzonej już ciąży, powinna być wysokoodżywcza i odpowiednio zbilansowana tak, aby zapewnić prawidłowy rozwój zarodka, a później płodu. O tym, jakie składniki muszą się koniecznie w niej znaleźć i co powinna suplementować kobieta w ciąży, opowiada dietetyczka z kliniki InviMed w Katowicach Adrianna Barczyńska.
Najważniejsze składniki diety
W pierwszym trymestrze zwiększa się zapotrzebowanie na składniki odżywcze, jednak nie na kalorie. Dieta w ciąży powinna być bogata w białka, dobre tłuszcze (pochodzenia roślinnego oraz z tłustych ryb morskich) oraz węglowodany złożone (np. te z pieczywa pełnoziarnistego czy kasz).
O takiej diecie mówimy, że ma wysoką gęstość odżywczą, co oznacza, że każdy spożywany w jej ramach produkt niesie za sobą korzyści zdrowotne. Dietę o wysokiej gęstości odżywczej należy wprowadzić bez względu na to, jak doszło do uzyskania ciąży – w ramach samodzielnych starań, po inseminacji czy in vitro.
Suplementacja
Bardzo ważnymi składnikami diety są między innymi kwas foliowy, witaminy antyoksydacyjne (C i E), wapń, żelazo, cynk, jod. Nie oznacza to jednak, że należy te składniki przyjmować w formie suplementów tylko starać się uzyskać je z pożywienia. Jedynie kwas foliowy należy zawsze dodatkowo suplementować.
Suplementacja w czasie ciąży powinna być dobierana indywidualnie. Warto zaznaczyć, że w określonych przypadkach Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca suplementację żelaza, zwiększone ilości kwasu foliowego, witamin D, kwasów omega-3 (konkretnie DHA) i jodu.
Kwas foliowy w ciąży
Jak wiadomo kwas foliowy nie tylko wpływa na płodność, ale również na prawidłowy rozwój zarodka i krwiotworzenie. Niedobór kwasu foliowego może skutkować wadą cewy nerwowej. W przypadku kwasu foliowego wskazana jest suplementacja w ilości 0,4 mg na dobę. Natomiast im więcej przyjmiemy go ze świeżych warzyw i owoców tym lepiej!
Źródłem kwasu foliowego jest ogół świeżych warzyw i owoców. W diecie kobiety ciężarnej powinno się znaleźć przynajmniej 400g warzyw i 300g owoców.
Jeśli masz problem z jedzeniem warzyw do każdego posiłku, to staraj się jeść je w większości posiłków i spróbuj zaplanować jeden obfity warzywny posiłek w ciągu dnia. Warto również wprowadzić koktajle warzywne lub warzywno-owocowe dla uzupełnienia dawki warzyw.
Żelazo
W ciąży objętość krwi zwiększa się dlatego zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo. Dla prawidłowego rozwoju zarodka, a później płodu niezwykle istotne jest prawidłowe ukrwienie macicy, co zapewni odpowiednią podaż tlenu. Niedokrwistość u matek wiąże się z małą masą urodzeniową, porodami przedwczesnymi, umieralnością okołoporodową oraz depresją poporodową.
Źródłem najlepiej przyswajalnego żelaza hemowego jest mięso. Jednak warto pamiętać by wybierać chude gatunki mięs i starać się nie spożywać mięsa codziennie. Mięso najlepiej zjadać w towarzystwie witaminy C, która potęguje wchłanianie żelaza.
Inne źródła żelaza poza mięsem to: żółtka jaj, nasiona roślin strączkowych, kasza gryczana, chleb żytni razowy na zakwasie jarmuż, szpinak, brukselka, liście kapusty, pietruszki i selera, suszone śliwki, suszone morele, pestki dyni, słonecznika.
Cynk
Cynk odpowiada za prawidłowy rozwój płodu i przebieg ciąży, reguluje pracę gospodarki hormonalnej, wspiera odporność organizmu dlatego jego podaż jest niezwykle istotna nie tylko w trakcie starań, ale też w czasie ciąży. Źródłem cynku są przede wszystkim: pełnoziarniste pieczywo, orzechy i pestki, kasza gryczana, jaja i mięso.
Kwasy omega-3
Kwasy omega-3 budują układ nerwowy, wpływają korzystnie na układ krwionośny, wpływają na funkcjonowanie układu immunologicznego oraz działają silnie przeciwzapalnie. Najważniejsze dla kobiet ciężarnych są kwasy DHA, których podaż powinna wynosić 200mg.
Źródła kwasów omega-3 to przede wszystkim tłuste ryby morskie, nasiona lnu, orzechy włoskie, olej rzepakowy.
Spożywając ryby morskie, dostarczymy sobie również jodu, który odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie tarczycy.
Witamina D
Witamina D jest istotna na każdym etapie naszego życia, receptory dla niej znajdują się w całym ciele. Jest również istotna dla prawidłowego przebiegu ciąży, wpływa na układ odpornościowy. Witamina D jest wytwarzana w naszej skórze za pośrednictwem promieni słonecznych – w okresie letnim wystarczy 15 minut przebywania na słońcu z odsłoniętą skórą rąk i nóg.
Natomiast w okresie jesienno-zimowym należy suplementować witaminę D, a jej dawka powinna być dostosowana do stężenia we krwi.
Optymalny poziom witaminy D we krwi to 31-50 ng/ml i przy takim poziomie stosuje się dawkę profilaktyczną, czyli 1000IU/dobę. W przypadku niedoborów dawka powinna być odpowiednio wyższa.
Woda
Kobieta ciężarna potrzebuje średnio 2,5l płynów na dobę. Najlepszym wyborem będą średnio zmineralizowane wody mineralne. Dobrą alternatywą będą również herbaty owocowe, herbata rooibos czy kawa zbożowa. Gasić pragnienie można też mlekiem.
Co ważne, do posiłków nie należy spożywać kawy, herbaty czarnej, zielonej, czerwonej i białej. Niestety wpływają one niekorzystnie na wchłanianie żelaza, wapnia, magnezu, które są niezwykle istotne dla kobiet w ciąży.
Więcej informacji na temat diety po transferze znajdziesz w artykule na Blogu InviMed: Dieta po transferze. Odżywiamy endometrium!
***
Mgr Adrianna Barczyńska Absolwentka dietetyki na Śląskim Uniwersytecie Medycznym w Katowicach. Od maja 2017 roku współpracuje z kliniką InviMed Katowice, gdzie udziela indywidualnych konsultacji, teleporad dietetycznych oraz prowadzi warsztaty z zakresu diety propłodnościowej dla par starających się o dziecko.
Współpraca płatna
PRZECZYTAJ TAKŻE: Dobry tłuszcz. Które tłuszcze są najlepsze dla płodności?
Dodaj komentarz