Chcielibyście wprowadzić dietę dla poprawy płodności, ale nie wiecie, od czego zacząć? Stosowanie szczegółowego jadłospisu wzbudza niechęć lub strach? Pamiętajcie, że nie musicie być od razu idealni i bez skazy! Warto zacząć małymi krokami, wprowadzając do jadłospisu kilka wysoko odżywczych produktów, które mają korzystny wpływ na płodność, a których do tej pory nie jadaliście zbyt często lub wcale. Oto lista zakupów.
Warto stworzyć taką listę, wybierając np. po jednym produkcie z każdej grupy i zaplanować z nimi posiłki na najbliższe dni.
Oto przykładowa płodna lista produktów:
- Kasza gryczana np. jako dodatek do obiadu z rybą i surówką – bogactwo błonnika, źródło cynku i selenu
- Pestki dyni np. jako dodatek do porannej owsianki– źródło witaminy E oraz cynku
- Soczewica zielona np. jako składnik sałatki z ogórkiem kiszonym i burakiem – źródło białka, żelaza, witamin z grupy B, selenu
- Łosoś np. z piekarnika jako składnik obiadu – źródło pełnowartościowego białka, kwasów omega-3
- Maliny świeże/mrożone np. jako dodatek do owsianki lub koktajlu – źródło przeciwutleniaczy i błonnika
- Szpinak świeży np. jako składnik sałatki lub koktajlu – źródło kwasu foliowego, witaminy C, żelaza
- Olej lniany np. jako dodatek do sałatki lub koktajlu – źródło kwasów omega-3 oraz witaminy E
Takie postępowanie spowoduje, że Wasz jadłospis będzie z każdym tygodniem coraz bardziej urozmaicony i odżywczy, a organizm w coraz lepszej kondycji.
mgr Adrianna Barczyńska – dietetyk w Klinice InviMed. Jedna z najlepszych dietetyczek na Śląsku. Wyspecjalizowana w diecie propłodnościowej wspierającej naturalne starania o dziecko, a także terapie prowadzone z pomocą inseminacji oraz in vitro.
POLECAMY RÓWNIEŻ
Dodaj komentarz