Nadwaga może skutecznie uniemożliwiać zajście w ciążę, gdyż powoduje m.in. zaburzenia owulacji. Osoby w trakcie starań powinny zrzucić zbędne kilogramy. Skuteczną pomocą mogą okazać się termogeniki. Co to takiego i jak je stosować?
Niepłodność a nadwaga – czy faktycznie ma związek?
Na skuteczność starań wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest odpowiednia masa ciała. Aby sprawdzić, czy twoja waga jest właściwa, należy obliczyć wskaźnik BMI (ang. Body Mass Index). Możesz skorzystać z niego na naszej stronie: chcę obliczyć masę ciała. Wynik przypisuje się do poniższych norm:
BMI = 18,5 – 24,9 – prawidłowa masa ciała
BMI < 18,5 – niedowaga
BMI > 25 – 29,9 – nadwaga
BMI > 30 – otyłość
Należy podkreślić, że zarówno niedowaga, jak i nadwaga wpływają niekorzystnie na płodność. Badania dowodzą, że kobiety mające wskaźnik BMI powyżej 25 kg/m2 potrzebują dwukrotnie więcej czasu na zajście w ciążę niż kobiety mające prawidłowy wskaźnik BMI.
Zwiększona masa ciała to zwiększone ryzyko niepłodności nawet o 32 proc.
Nadwaga i otyłość niekorzystnie wpływają na płodność na każdym etapie starań. Zaburzenia hormonalne, cykle bezowulacyjne, problem z implantacją zarodka, większe ryzyko poronienia i negatywny wpływ na zdrowie oraz rozwój dziecka to tylko niektóre z konsekwencji zwiększonej masy ciała. Dlatego też zrzucenie zbędnych kilogramów pozytywnie wpływa na płodność i realnie zwiększa szanse na zajście w ciążę. Skutecznym spalaczem tłuszczu są termogeniki, które będą świetną pomocą w procesie odchudzania.
Termogeniki – spalacze tłuszczu idealne na niepłodność
Termogeniki to substancje, które naturalnie występują w produktach spożywczych i dzięki swoim właściwościom skutecznie przyśpieszają proces odchudzania. Termogeniki wywołują termogenezę, czyli proces powodujący wytworzenie ciepła. Termatogeneza zachodzi w organizmie nieprzerwanie i polega na utrzymaniu stałej ciepłoty ciała, jednak dzięki termogenikom zostaje wywołana termogeneza poposiłkowa, w wyniku której na skutek zjedzenia konkretnej substancji następuje podwyższenie temperatury ciała.
Termogeniki podwyższają temperaturę, przyśpieszając metabolizm i tym samym spalanie tłuszczu. Substancje te przyśpieszają metabolizm nawet o 10-25%.
Termogeniki wymuszają zużycie większej energii, dlatego jeśli nie zostanie zwiększona również podaż składników, zostanie wykorzystana do tego celu tkanka tłuszczowa – rozpocznie się proces odchudzania.
Gdzie znaleźć naturalne termogeniki?
Warto podkreślić, że termogeniki to substancje, które z powodzeniem znajdziesz w produktach spożywczych z bazaru czy pobliskiego sklepu. Zatem nie musisz wykupować całej apteki, aby rozpocząć proces odchudzania. Substancje te umiejętnie wdrożone w codzienny jadłospis przyśpieszą metabolizm i zwiększą efekty odchudzania.
Oto produkty spożywcze, które są bogate w termogeniki:
- zielona herbata,
- pieprz kajeński,
- cynamon,
- imbir,
- kurkuma,
- czosnek,
- chilli,
- kakao,
- płatki owsiane,
- owoce cytrusowe (pomarańcza, grejpfrut, cytryna),
- jagody,
- truskawki,
- ananas,
- mango,
- arbuz,
- papryka,
- brokuły,
- kapusta kiszona,
- soczewica,
- cukinia,
- szparagi.
Chcesz schudnąć i zajść w ciążę? Oto jadłospis na jeden dzień!
Jadłospis na jeden dzień – 1700 kcal
Śniadanie 08:00 – 449 kcal
Rozgrzewająca owsianka z jabłkiem i gruszką
15 min | 449 kcal, białko 13.6 g, węglowodany 86.2 g, tłuszcz 7.9 g
Składniki (1 porcja):
- mleko 2% 240 g, (1 szklanka)
- płatki owsiane 40 g, (4 łyżki)
- jabłko 150 g, (1 małe)
- gruszka 130 g, (1 sztuka)
- cynamon mielony 2 g, (1 łyżeczka)
- imbir świeży 10 g, (1 kawałek)
- mielona kurkuma 2 g, (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, wsypać płatki owsiane i dodać przyprawy, podgrzewać przez kilka minut mleko. W międzyczasie obrać gruszkę i jabłko, pokroić w kostkę. Zestawić mleko z ognia, przelać do miseczki, dodać pokrojone owoce.
Lunch 11:00 – 193 kcal
Kanapka z szynką, twarogiem, ogórkiem i pomidorem
10 min | 193 kcal, białko 12.4 g, węglowodany 26.1 g, tłuszcz 4.35 g
Składniki (1 porcja):
- chleb żytni 40 g, (1 kromka)
- szynka drobiowa 28 g, (1 plaster)
- twaróg półtłusty 35 g, (1 plaster)
- papryka czerwona słodka 50 g, (0 sztuk)
- pieprz czerwony/cayenne 2 g, (1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Na chleb nałożyć szynkę, ser twarogowy oraz słupki czerwonej papryki. Pieprzem cayenne delikatnie posypać ser twarogowy.
Obiad 14:00 – 512 kcal
Cytrynowy dorsz na parze z soczewicą i brokułami
30 min | 512 kcal, białko 51.2 g, węglowodany 44.5 g, tłuszcz 16.2 g
Składniki (1 porcja):
- dorsz, filet 200 g, (2 sztuki)
- oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
- sezam 5 g, (1 łyżeczka)
- pomidor czerwony 200 g, (1 cały)
- sok z cytryny 5 g, (0.83 łyżek)
- czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
- sól 1 g, (0.17 łyżeczek)
- brokuł 114 g, (1 sztuka)
- czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
- cytryna 10 g, (1 plaster)
- soczewica czerwona 36 g, (3 łyżki)
Przygotowanie:
Filet z dorsza oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, na rybę położyć plasterki cytryny oraz pokrojony w talarki czosnek. Gotować na parze lub zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez 15-20 minut. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, brokuły ugotować na parze. Całość posypać czarnuszką i sezamem. Przystroić pomidorkami koktajlowymi (10 sztuk).
Przekąska 17:00 – 298 kcal
Zupa krem z pieczonej papryki
30 min | 298 kcal, białko 7.97 g, węglowodany 39.7 g, tłuszcz 13.3 g
Składniki (1 porcja):
- pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
- woda 300 g, (1.5 szklanek)
- jogurt naturalny 30 g, (1.5 łyżek)
- oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
- sól 6 g, (1 łyżeczka)
- czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
- papryka czerwona słodka 460 g, (2 sztuki)
- chilli w proszku 2 g, (10 szczypt)
Przygotowanie:
Wydrążyć gniazda nasienne z papryki, pokroić paprykę na 4 części. Na blaszce ułożyć paprykę i skropić ją lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć paprykę na 20 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulkę w garnku, jak się zrumieni dodać pomidory z puszki. Gdy papryka będzie już gotowa, dodać ją do pomidorów (można wcześniej obrać ją ze skórki). Jeśli wody jest za mało, można trochę dolać. Całość zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem, chilli oraz dodać jogurt.
Kolacja 20:00 – 247 kcal
Sałatka z awokado i brokułem
15 min | 247 kcal, białko 5.36 g, węglowodany 26.3 g, tłuszcz 15.7 g
Składniki (1 porcja):
- brokuł 114 g, (1 sztuka)
- awokado 35 g, (0.5 sztuk)
- oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
- czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
- pomarańcza 120 g, (0.5 sztuk)
Przygotowanie:
W lekko osolonej wodzie ugotować brokuły, rozdzielić je na mniejsze różyczki, Dodać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki pomarańczy. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz polać oliwą. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem.
Jadłospis przygotowała: dietetyk Aleksandra Kołodziejczak
Polecamy także:
https://plodnosc.pl/slodkie-a-nie-tuczy-6-pysznych-i-zdrowych-deserow-na-lato/
Dodaj komentarz