termogeniki odchudzanie nieplodnirazem

Termogeniki – sposób na zbędne kilogramy i zajście w ciążę (+ jadłospis)

Nadwaga może skutecznie uniemożliwiać zajście w ciążę, gdyż powoduje m.in. zaburzenia owulacji. Osoby w trakcie starań powinny zrzucić zbędne kilogramy. Skuteczną pomocą mogą okazać się termogeniki. Co to takiego i jak je stosować?

Niepłodność a nadwaga – czy faktycznie ma związek?

Na skuteczność starań wpływa wiele czynników. Jednym z nich jest odpowiednia masa ciała. Aby sprawdzić, czy twoja waga jest właściwa, należy obliczyć wskaźnik BMI (ang. Body Mass Index). Możesz skorzystać z niego na naszej stronie: chcę obliczyć masę ciała. Wynik przypisuje się do poniższych norm:

BMI = 18,5 – 24,9 – prawidłowa masa ciała
BMI < 18,5 – niedowaga
BMI > 25 – 29,9 – nadwaga
BMI > 30 – otyłość

Należy podkreślić, że zarówno niedowaga, jak i nadwaga wpływają niekorzystnie na płodność. Badania dowodzą, że kobiety mające wskaźnik BMI powyżej 25 kg/m2 potrzebują dwukrotnie więcej czasu na zajście w ciążę niż kobiety mające prawidłowy wskaźnik BMI. 

Zwiększona masa ciała to zwiększone ryzyko niepłodności nawet o 32 proc.

Nadwaga i otyłość niekorzystnie wpływają na płodność na każdym etapie starań. Zaburzenia hormonalne, cykle bezowulacyjne, problem z implantacją zarodka, większe ryzyko poronienia i negatywny wpływ na zdrowie oraz rozwój dziecka to tylko niektóre z konsekwencji zwiększonej masy ciała. Dlatego też zrzucenie zbędnych kilogramów pozytywnie wpływa na płodność i realnie zwiększa szanse na zajście w ciążę. Skutecznym spalaczem tłuszczu są termogeniki, które będą świetną pomocą w procesie odchudzania.

Termogeniki – spalacze tłuszczu idealne na niepłodność

Termogeniki to substancje, które naturalnie występują w produktach spożywczych i dzięki swoim właściwościom skutecznie przyśpieszają proces odchudzania. Termogeniki wywołują termogenezę, czyli proces powodujący wytworzenie ciepła. Termatogeneza zachodzi w organizmie nieprzerwanie i polega na utrzymaniu stałej ciepłoty ciała, jednak dzięki termogenikom zostaje wywołana termogeneza poposiłkowa, w wyniku której na skutek zjedzenia konkretnej substancji następuje podwyższenie temperatury ciała.

Termogeniki podwyższają temperaturę, przyśpieszając metabolizm i tym samym spalanie tłuszczu. Substancje te przyśpieszają metabolizm nawet o 10-25%. 

Termogeniki wymuszają zużycie większej energii, dlatego jeśli nie zostanie zwiększona również podaż składników, zostanie wykorzystana do tego celu tkanka tłuszczowa – rozpocznie się proces odchudzania.  

Gdzie znaleźć naturalne termogeniki? 

Warto podkreślić, że termogeniki to substancje, które z powodzeniem znajdziesz w produktach spożywczych z bazaru czy pobliskiego sklepu. Zatem nie musisz wykupować całej apteki, aby rozpocząć proces odchudzania. Substancje te umiejętnie wdrożone w codzienny jadłospis przyśpieszą metabolizm i zwiększą efekty odchudzania. 

Oto produkty spożywcze, które są bogate w termogeniki:

  • zielona herbata,
  • pieprz kajeński,
  • cynamon, 
  • imbir, 
  • kurkuma, 
  • czosnek, 
  • chilli, 
  • kakao, 
  • płatki owsiane, 
  • owoce cytrusowe (pomarańcza, grejpfrut, cytryna),
  • jagody, 
  • truskawki, 
  • ananas, 
  • mango, 
  • arbuz,
  • papryka,  
  • brokuły,
  • kapusta kiszona, 
  • soczewica, 
  • cukinia, 
  • szparagi. 

Chcesz schudnąć i zajść w ciążę? Oto jadłospis na jeden dzień!

Jadłospis na jeden dzień – 1700 kcal

Śniadanie 08:00 – 449 kcal

Rozgrzewająca owsianka z jabłkiem i gruszką

15 min | 449 kcal, białko 13.6 g, węglowodany 86.2 g, tłuszcz 7.9 g

Składniki (1 porcja):

  • mleko 2% 240 g, (1 szklanka)
  • płatki owsiane 40 g, (4 łyżki)
  • jabłko 150 g, (1 małe)
  • gruszka 130 g, (1 sztuka)
  • cynamon mielony 2 g, (1 łyżeczka)
  • imbir świeży 10 g, (1 kawałek)
  • mielona kurkuma 2 g, (1 łyżeczka)

Przygotowanie:
Do garnka wlać mleko, wsypać płatki owsiane i dodać przyprawy, podgrzewać przez kilka minut mleko. W międzyczasie obrać gruszkę i jabłko, pokroić w kostkę. Zestawić mleko z ognia, przelać do miseczki, dodać pokrojone owoce.

Lunch 11:00 – 193 kcal

Kanapka z szynką, twarogiem, ogórkiem i pomidorem 

10 min | 193 kcal, białko 12.4 g, węglowodany 26.1 g, tłuszcz 4.35 g

Składniki (1 porcja):

  • chleb żytni 40 g, (1 kromka)
  • szynka drobiowa 28 g, (1 plaster)
  • twaróg półtłusty 35 g, (1 plaster)
  • papryka czerwona słodka 50 g, (0 sztuk)
  • pieprz czerwony/cayenne 2 g, (1 łyżeczka)

Przygotowanie:

Na chleb nałożyć szynkę, ser twarogowy oraz słupki czerwonej papryki. Pieprzem cayenne delikatnie posypać ser twarogowy.

Obiad 14:00 – 512 kcal

Cytrynowy dorsz na parze z soczewicą i brokułami

30 min | 512 kcal, białko 51.2 g, węglowodany 44.5 g, tłuszcz 16.2 g

Składniki (1 porcja):

  • dorsz, filet 200 g, (2 sztuki)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • sezam 5 g, (1 łyżeczka)
  • pomidor czerwony 200 g, (1 cały)
  • sok z cytryny 5 g, (0.83 łyżek)
  • czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
  • sól 1 g, (0.17 łyżeczek)
  • brokuł 114 g, (1 sztuka)
  • czosnek, surowy 10 g, (2 ząbek)
  • cytryna 10 g, (1 plaster)
  • soczewica czerwona 36 g, (3 łyżki)

Przygotowanie:

Filet z dorsza oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, na rybę położyć plasterki cytryny oraz pokrojony w talarki czosnek. Gotować na parze lub zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku przez 15-20 minut. Soczewicę ugotować według przepisu na opakowaniu, brokuły ugotować na parze. Całość posypać czarnuszką i sezamem. Przystroić pomidorkami koktajlowymi (10 sztuk).

Przekąska 17:00 – 298 kcal

Zupa krem z pieczonej papryki

30 min | 298 kcal, białko 7.97 g, węglowodany 39.7 g, tłuszcz 13.3 g

Składniki (1 porcja):

  • pomidor w puszce 240 g, (1 puszka)
  • woda 300 g, (1.5 szklanek)
  • jogurt naturalny 30 g, (1.5 łyżek)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • sól 6 g, (1 łyżeczka)
  • czarny pieprz 2 g, (1 łyżeczka)
  • papryka czerwona słodka 460 g, (2 sztuki)
  • chilli w proszku 2 g, (10 szczypt)

Przygotowanie:

Wydrążyć gniazda nasienne z papryki, pokroić paprykę na 4 części. Na blaszce ułożyć paprykę i skropić ją lekko oliwą. Piekarnik nagrzać do 180 stopni, włożyć paprykę na 20 minut. W międzyczasie podsmażyć cebulkę w garnku, jak się zrumieni dodać pomidory z puszki. Gdy papryka będzie już gotowa, dodać ją do pomidorów (można wcześniej obrać ją ze skórki). Jeśli wody jest za mało, można trochę dolać. Całość zblendować na gładką masę, doprawić solą i pieprzem, chilli oraz dodać jogurt.

Kolacja 20:00 – 247 kcal

Sałatka z awokado i brokułem

15 min | 247 kcal, białko 5.36 g, węglowodany 26.3 g, tłuszcz 15.7 g

Składniki (1 porcja):

  • brokuł 114 g, (1 sztuka)
  • awokado 35 g, (0.5 sztuk)
  • oliwa z oliwek 10 g, (1 łyżka)
  • czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
  • pomarańcza 120 g, (0.5 sztuk)

Przygotowanie:

W lekko osolonej wodzie ugotować brokuły, rozdzielić je na mniejsze różyczki, Dodać pokrojone w kostkę awokado oraz kawałki pomarańczy. Doprawić szczyptą soli, pieprzu oraz polać oliwą. Doprawić zmiażdżonym czosnkiem.

Jadłospis przygotowała: dietetyk Aleksandra Kołodziejczak

Polecamy także:

https://plodnosc.pl/slodkie-a-nie-tuczy-6-pysznych-i-zdrowych-deserow-na-lato/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *