Gluten w diecie niemowlęcia

To co z tym glutenem, czyli zboża w diecie niemowlaka

Kiedy podać gluten niemowlęciu? To pytanie pojawia się w ustach rodziców niezwykle często, bo i sam gluten owiany jest wieloma mitami, a jednym z nich jest powiązanie wystąpienia celiakii z wczesną ekspozycją na gluten. Nie jest to w żadnym wypadku racją. Kiedy więc podać gluten niemowlakowi? Wyjaśniamy to w poniższym artykule.

Co to jest gluten?

Gluten to białko występujące wybranych zbożach. Znaleźć go można przede wszystkim w: pszenicy, życie, przenżycie i jęczmieniu oraz wszystkich produktach wykonanych z tych mąk. A więc wszelkie wypieki cukiernicze, pieczywo, kasze, kaszki, makarony.

Nie jest zalecana eliminacja glutenu na własną rękę. W dobrze zbilansowanej, zdrowiej diecie jest miejsce także na wyroby zawierające gluten. Wykluczenie z diety tegoż składnika powinno się odbywać wyłącznie z konkretnych wskazań lekarskich, które wynikają z chorób takich jak celiakia, nieceliakalna nadwrażliwość na gluten, alergia na pszenicę.

Zboża bezglutenowe to: ryż, kukurydza, gryka, komosa ryżowa, proso.

Wprowadzenie glutenu do diety dziecka a celiakia

Celiakia, zwana też chorobą trzewną, jest schorzeniem nieuleczalnym, autoimmunologicznym, mającym podłoże genetyczne. Charakteryzuje ją zanik kosmyków jelita cienkiego i wypustek błony śluzowej, co w konsekwencji upośledza wchłanianie składników odżywczych. Kluczowym aspektem leczenia celiakii jest całkowite wykluczenie z diety produktów zawierających gluten.

Celiakia i nietolerancja glutenu to nie są synonimy. Są to dwa różne schorzenia.

Liczne badania wykazały, że wczesna ekspozycja na gluten w diecie dziecka nie ma żadnego wpływu na wystąpienie celiakii. Jako choroba o podłożu genetycznym, celiakia wystąpi niezależnie od tego, kiedy rodzic po raz pierwszy podał dziecku kaszkę z glutenem lub pszenne pieczywo. Co więcej, jeśli w rodzinie są przypadki celiakii lub nietolerancji glutenu, dobrze jest nie czekać zbyt późno z wprowadzeniem glutenu, bo tym sposobem tylko opóźni się wystąpienie objawów i diagnozę.

Ekspozycja na gluten „pod osłoną” mleka matki, czyli w  trakcie karmienia piersią również nie ma żadnego wpływu na ryzyko wystąpienia u dziecka choroby trzewnej. Karmienie piersią nie wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na celiakię. Mleko matki nie odgrywa w tym przypadku roli ochronnej.

>> Rozszerzanie diety dziecka: nie podawaj tych produktów niemowlakowi! <<

Rozszerzanie diety dziecka

Kiedy wprowadzać gluten do diety niemowlaka?

Nie istnieje jednoznaczna odpowiedź na pytanie, kiedy wprowadzić gluten do diety dziecka. Nie powinno się tego robić ani zbyt wcześnie, ani zbyt późno. Najlepiej wykonać ekspozycje na gluten między 6. a 12. miesiącem życia, z naciskiem na wcześniejsze miesiące.

Późne wprowadzenie glutenu, szczególnie u dzieci z grupy ryzyka, opóźni postawienie diagnozy, a nie będzie miało żadnego wpływu na uniknięcie zachorowania na chorobę trzewną.

Jaka porcja glutenu na początek dla dziecka?

Podobnie jak z miesiącem wprowadzenia glutenu, także w przypadku ilości nie należy trzymać się sztywnych reguł. Wcześniejsze zalecenia mówiły o 1 łyżeczce kaszki na początek podawanej codziennie przez kolejne 2 miesiące.  Czy to będzie 0,5 czy 1,5 łyżeczki nie ma aż takiego znaczenia – najważniejsze to zachować zdrowy rozsądek.

Podobnie jak wprowadzając pierwsze warzywo nie poda się maluchowi całej miski puree z dyni, tak samo z glutenem nie chodzi o przygotowanie wielkiej miski kaszki z 10 łyżek kaszy manny. Na początek niewielkie ilości w celu smakowania, a nie zaspokojenia głodu.

Warto jednak pamiętać, że każdy z produktów glutenowych zawiera odmienną jego zawartość. Dlatego najlepiej rozpocząć od kaszki a nie pieczywa (starsze niemowlę może już dostać kromkę, jednak nie jest to zalecane na pierwszy kontakt z glutenem).

 

Źródła:
https://ptnefro.pl/
pediatria.mp.pl
J.R. Biesiekierski, Co to jest gluten? onlinelibrary.wiley.com

POLECAMY TAKŻE:

Mleko krowie w diecie dziecka – kiedy wprowadzać, czy jest zdrowe, jak rozpoznać alergię na białko mleka krowiego?

 

 

 

 


Redaktorka i korektorka językowa. Pisze od kiedy pamięta, a w międzyczasie zajmuje się tropieniem zagubionych przecinków i poprawianiem błędów ortograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *