Wielkanoc w czasie kwarantanny

Wielkanoc w czasie kwarantanny. Wielkanocne śniadanie inne niż zwykle [przepisy]

I znów Wielkanoc będzie inna niż zwykle. Z powodu ciągnącej się pandemii nie spotkamy się w szerszym gronie rodziny, nie odwiedzimy znajomych, nie będziemy szykować jedzenia dla „armii wojska”. Wielkanocne śniadanie z tego powodu także będzie w wielu domach wyglądało zupełnie inaczej.  Może mieć to jednak plusy. Nie kupimy nadmiaru jedzenia, nie spędzimy na przygotowywaniu potraw wielu godzin. Będzie mniej, skromniej, ale nikt nie powiedział przecież, że nie świątecznie. Oto kilka przepisów na nietypowe proste śniadanie wielkanocne w czasie pandemii.

Epidemia koronawirusa zatrzymała nas w domach. Przyzwyczajeni do przedświątecznych zakupów, porządków i krzątaniny, musimy się zmierzyć z rzeczywistością społecznej izolacji i wielu utrudnień. Wyjście do sklepu po podstawowe produkty jest możliwe, choć przedświąteczny czas spowodował, że zanim wejdziemy do sklepu, trzeba odczekać często kilkanaście, a nawet kilkadziesiąt minut w długiej kolejce na zewnątrz. Tak teraz musi być! Choć dla wielu osób czas Świąt bez rodziny nie nastraja pozytywnie, warto szukać w tej sytuacji pozytywów.

Z pewnością (i) w tym roku nie kupimy nadmiaru jedzenia, nie wydamy mnóstwa pieniędzy, nie będziemy w świątecznym pędzie między śniadaniem u siebie, obiadem u cioci, a kolacją u rodziców. Będzie spokojniej, skromniej, ale może – paradoksalnie – właśnie przez to wyjątkowo dobrze.

Dla wielu osób czas świąt to także zazwyczaj czas niepotrzebnych rodzinnych spięć, rozmów, które dzielą, trudnych pytań i łez. Wielkanoc w czasie kwarantanny daje szansę na uniknięcie takiej atmosfery, przygotowanie świąt tak, jak tego chcemy, a nie musimy. Bez zastaw się, a postaw się; bez muszę, bez tak wypada.

Dla tych, którzy Wielkanoc spędzą we dwójkę lub tylko z dziećmi, proponujemy nietypowe śniadanie wielkanocne. Oto przepisy, które są proste, a jednocześnie idealnie wpasują się w świąteczny klimat. Dodatkowo – będzie zdrowo i smacznie. 

Pamiętajmy, że nie ilość potraw jest najważniejsza, ale to, z kim je spożywamy i w jakiej atmosferze.  Zadbajmy, by ten czas był pełen ciepła, miłości i wzajemnego zrozumienia.

Nie ważne, co będzie na stole, ważne, co będzie w sercu nam grać. W sklepie, oprócz świątecznych produktów, kupmy bukiet tulipanów albo żonkile w doniczce – dodadzą w domu koloru i świąteczno-wiosennego powiewu.

Wielkanoc w czasie kwarantanny – przepisy na świąteczne śniadanie 

Jajka zapiekane w awokado

To szybkie, sycące i efektowne danie – w sam raz na wielkanocne śniadanie na ciepło. Jajka zapiekane w awokado zrobi każdy, nawet jeśli nie ma smykałki do gotowania. 

Jajka zapiekane w awokado.

Składniki (dla 2-3 osób)

  • 2 awokado
  • 2 jajka
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano lub inne dowolne przyprawy do smaku.

Przygotowanie:

Awokado nacinamy nożem wzdłuż całej pestki (tak, by ostrze noża oparło się o pestkę), obie połówki skręcamy i przełamujemy. Wyjmujemy pestkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, we wgłębienie po pestce wbijamy ostrożnie jajko (może być najmniejszy rozmiar lub przepiórcze), wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu ścięcia się białka. Żółtko powinno pozostać płynne. Mniej więcej trwa to około 15 minut. Wyjmujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami, można także posypać szczypiorkiem albo rzeżuchą. Podajemy z bagietką lub  dobrym chlebem.

Wielkanocny pasztet z fasoli – prawie jak prawdziwy

Nie bójcie się tego przepisu! Jest bardzo prosty, a smak pasztetu sprawi, że powrócicie do niego nie tylko od święta. Idealny dla wegetarian, ale chwalony także przez mięsożerców. Pyszny zarówno z ćwikłą, chrzanem, jak i majonezem. 

Wielkanocny pasztet z fasoli.

 
Składniki na keksówkę 20 x 11 cm
  • 2 szklanki białej fasoli (trzeba ją namoczyć przez noc)
  • 2 cebule (kroimy je w pióra)
  • 1 jabłko (obieramy je i kroimy w kostkę
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • odrobina tartej gałki muszkatołowej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • łyżeczka musztardy
  • 100 ml oleju
  • 5  pełnych łyżek zmielonych płatków owsianych
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Namoczoną fasolę odcedzamy, opłukujemy i gotujemy w niesolonej wodzie, aż porządnie zmięknie (ale nie rozgotuje). W tym samym czasie szklimy na patelni cebulę pokrojoną w pióra wraz z jabłkami – kostki jabłek powinny się zacząć rozpadać. Fasolę po zagotowaniu ostudzamy i łączymy z cebulą z jabłkami oraz resztą składników. Całość dokładnie blendujemy albo przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Na koniec doprawiamy według smaku. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, masę pasztetu przekładamy do keksówki i pieczemy przez 40 minut. Warto obserwować, czy pasztet nie pali nam się z wierzchu – najlepiej w połowie pieczenia przykryć górę keksówki folią aluminiową.  Wyjmujemy z pieca, studzimy i dopiero wyjmujemy z formy. Przepyszny!

Tortilla z łososiem i serkiem

Przepis – banał. Łatwizna. Za to pycha! Coś dla prawdziwych leniwców. 

Roladki z łososiem i serkiem.

Składniki:

  • 2 placki gotowej tortilli pszennej (lub pełnoziarnistej – wedle uznania)
  • duże opakowanie łososia wędzonego na zimno
  • opakowanie serka kremowego serka typu Philadelphia (może być każdy inny biały serek do kanapek – także z dodatkami: typu ze szczypiorkiem, ziołami czy papryką)
  • mały ogórek zielony
  • garść liści szpinaku baby/rukoli/bazylii – ulubionej zieleniny
  • szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

Placki smarujemy serkiem, wykładamy kolejno plasterki łososia, obranego i pokrojonego na plasterki lub startego na tarce świeżego ogórka. Łososia można skropić odrobiną cytryny. Zwijamy w ścisły rulon i kroimy na roladki. Do środka można włożyć oczywiście wiele innych produktów, np. oliwki, szynkę (zamiast łososia),  ser żółty, pastę z awokado, czy twarożek ze szczypiorkiem – wszystko zależy od tego, co mamy pod ręką i na co szczególnie mamy ochotę. Idealny pomysł i na śniadanie wielkanocne, ale także przekąskę czy kolację. 

Szybka sałatka warstwowa z tuńczykiem (lub łososiem)

Bardzo łatwa i smaczna sałatka wielkanocna z jajkiem i tuńczykiem z puszki (lub zamiast tuńczyka – z łososiem wędzonym lub pieczonym). Najlepiej przygotować ją dzień wcześniej (wieczorem) – tak, by smaki poszczególnych warstw nieco się przegryzły. To, jakie te warstwy będą, zależy od was. Można dodać to poniższych składników np. rzodkiewkę, awokado pokrojone w kostkę czy szczypior. 

Sałatka warstwowa. To, jakie będą warstwy zależy od Was. (zdjęcie poglądowe)

 

Składniki:

  • 5 jajek
  • puszka kukurydzy
  • puszka krojonego ananasa (opcjonalnie)
  • puszka zielonego groszku
  • duża cebula pokrojona w bardzo drobną kostkę.
  •  200 g sera żółtego (startego na tarce)
  • 2 puszki tuńczyka 
  •  majonez (lub sos na bazie majonezu: 2/3 szklanki majonezu, 1/3 szklanki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego. Składniki wymieszać)
  • na wierzch (opcjonalnie) kapusta pekińska, czerwona papryka lub pomidorki koktajlowe.

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo, obieramy i delikatnie wyjmujemy żółtko. Białka kroimy/siekamy na drobniutkie kawałki. Cebulę kroimy na drobniutką kostkę. Żółtko ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na grubych oczkach ścieramy ser żółty. Odcedzamy kukurydzę, groszek, ananasa – jeśli go używamy. To samo robimy z tuńczykiem. Na dnie salaterki (ok. 20 cm średnicy) układamy białka, cebulę, kukurydzę, tuńczyka, smarujemy majonezem lub sosem majonezowym, posypujemy żółtym serem, potem wykładamy groszek, cebulę, tuńczyka, ananasa, posypujemy serem i kolejną warstwą majonezu, posypujemy tartymi żółtkami. Na wierzch – dekoracyjnie, posypujemy kapustą pekińską, ewentualnie pomidorkami koktajlowymi lub papryką czerwoną. 

Ekspresowa babka wielkanocna

Bez niej dla wielu osób nie ma świąt. I choć może zabraknąć mazurków czy innych ciast, to baba wielkanocna na stole musi być. Jeśli też tak uważasz, a nie masz czasu na zabawy w drożdżowe ciasto, ten przepis jest doskonały – to taka babka wielkanocna last minut. Bardzo smaczna.  

 

 

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju (np. słonecznikowego)
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z jednej cytryny (starta)
  • 2 jajka
  • masło do smarowania foremki

Przygotowanie: 

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, sól – mieszamy. Dolewamy olej wymieszany wcześniej z jajkami, sokiem z cytryny i skórką z cytryny. Mieszamy łyżką, aż uzyskamy gładkie ciasto (można użyć miksera, ale na wolnych obrotach). Wlewamy do foremki na babkę (średnica ok. 20 cm). Pieczemy 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (stopień wypieczenia sprawdzamy patyczkiem – ma być suchy). Wyjmujemy, studzimy, przekładamy na tacę/paterę. Babkę można posypać cukrem pudrem albo zrobić lukier cytrynowy (cukier puder+sok z cytryny – aż do uzyskania odpowiedniej lukrowej konsystencji).

Wielkanocne kanapki – proste i efektowne

Kanapki na śniadanie wielkanocne? A dlaczego nie?! Kanapka to nie tylko chleb, ser i szynka, ale nieograniczona możliwość kompozycji – w zależności od sezonu i okoliczności. Proste, a jednocześnie kolorowe i efektowne kanapki mogą przebić wiele fikuśnych potraw świątecznych, na które poświęcamy mnóstwo czasu. 

Nie podajemy tu składników konkretnych, a jedynie inspirację. To od Was zależy, co położycie na chlebie/bułce/bagietce/pumperniklu czy innym dowolnym pieczywie (tu warto zadbać, by jednak nie był to chleb tostowy!), które lubicie.

Sugerujemy jednak, by do przygotowania kanapek na śniadanie wielkanocne użyć takich składników jak:

  • jako sadzone, na twardo, jajko w koszulce,
  • awokado! (poniżej przepis na pastę z awokado, która może być bazą pod innymi składnikami),
  • ser żółty, ser brie,
  • gruszki, granat, winogrona (świetnie pasują do serów pleśniowych i pasztetów)
  • szynka,
  • pasztet (przepis podawaliśmy wyżej),
  • łosoś wędzony,
  • twarożek,
  • rozmaite warzywa wiosenne: rzodkiewka, szczypiorek, natka pietruszki, papryka, pomidory, ogórek zielony, rzeżucha. 

Kolorowe kanapki świąteczne będą nie tylko ładnie wyglądały, ale też będą smakowały dorosłym i dzieciom.

Pasta z awokado i jajka do kanapek

 

Składniki:

  • 3 ugotowane na twardo jajka
  • ząbek czosnku
  • 1-2 dojrzałe awokado
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i czarny pieprz
  • łyżeczka oliwy
  • rzeżucha, bazylia
  • 1 – 2 łyżeczki majonezu (opcjonalnie)

Jajka gotujemy na twardo (ok. 5,5 minuty od momentu zagotowania wody), potem studzimy – najlepiej zalać zimną wodą. Obieramy i siekamy w kostkę. Wydrążamy miąższ z awokado, dodajemy przeciśnięty czosnek, sól, sok z cytryny, rozgniatamy widelcem, dodajemy jajka, mieszamy (lub delikatnie blendujemy), dodajemy przyprawy, smarujemy pieczywo, dekorujemy rzeżuchą, bazylią lub dowolnym składnikiem. Idealnie smakuje na świeżymy chlebie z dodatkiem jajka w koszulce lub sadzonym. Smak można przełamać granatem. 

 

Zdjęcia: Poglądowe; źródło: Canva/Undersplash

 

POLECAMY TAKŻE: Szybkie ciasta świąteczne – idealne dla osób na diecie bezglutenowej

Święta a dieta Hashimoto. Świąteczne ciasta bez glutenu, które smakują wszystkim

 

 

 


Polonistka, dziennikarka, redaktorka. Specjalizuje się w tematyce: ciąża, parenting, niepłodność, dieta propłodnościowa. Email: redakcja@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *