bezglutenowe przepisy na slodko nieplodnirazem

Bezglutenowe pyszności nie tylko od święta – 8 zdrowych przepisów na słodko

3. Bezglutenowe, bezcukrowe i bezmleczne ciasto marchewkowe z jaglanką

marchewkowe jaglane zdrovekarmelove nieplodnirazem

 Składniki:

  • 1 szklanka mąki gryczanej bezglutenowej lub zmielonej na mąkę kaszy gryczanej
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. 1/4-1/3 szklanki suchej kaszy)
  • 2 średnie marchewki (po starciu wyszło ok. 1 i 1/4 szklanki)
  • 1/2 szklanki ksylitolu, erytrolu lub innego słodzidła
  • 1 szklanka mleka kokosowego (ekologicznego bez konserwantów)
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 3 jajka od szczęśliwych kurek
  • 2 łyżeczki karobu
  • łyżeczka cynamonu
  • szczypta kurkumy
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • szczypta soli
 Krem i posypka dla chętnych:
  • 1 opakowanie (180g) tofu ekologicznego wolnego od GMO (dla dzieci można zastąpić ugotowaną kaszą jaglaną)
  • ok. 2-3 łyżek gęstej części mleka kokosowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii
  • łyżka syropu z agawy lub ksylitolu lub innego słodzidła
  • 2 łyżki ksylitolu lub erytrolu

Przygotowanie:

Jajka rozbić, żółtka i białka umieścić w oddzielnych miskach. Do żółtek dodać ksylitol, utrzeć na masę. Dodać mleko kokosowe i oliwę, dokładnie zmiksować. W oddzielnej misce wymieszać mąkę gryczaną, proszek do pieczenia, karob, kakao, cynamon, gałkę muszkatołową, kurkumę. Dodać masę z jajek, mleka i oliwy. Dokładnie zmiksować. Dodać ugotowaną na sypko kasze jaglaną, zmiksować. Marchewkę umyć, obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Dodać do masy, zmiksować. Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą, sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przelać do formy silikonowej lub tradycyjnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 45-50 minut w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
 
Krem i posypka:
Tofu pokroić, dodać 2 łyżki gęstej części mleka kokosowego, wanilię i słodzidło. Zmiksować na gładką masę. Wstawić do lodówki, aby trochę stężała. Przełożyć do wyciskarki do tortów i formować okrągły kształt. Ksylitol zmielić w młynku do kawy na puder. Posypać ciasto przesypując ksylitol przez sitko.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *