pcos co jesc nieplodnirazem

Dietetyk: PCOS – co jeść, by sobie pomóc i nie zaszkodzić? (+jadłospis)

Zespół policystycznych jajników to dzisiaj jedno z najczęściej spotykanych schorzeń w gabinecie dietetyka. Obok choroby Hashimoto, insulinooporności, czy zaburzeń jelitowych powodujących nietolerancje pokarmowe, to właśnie z PCOS najczęściej borykają się moje pacjentki. Co jeść, by sobie pomóc i nie zaszkodzić?

O PCOS pacjentki dowiadują się zwykle po nieudanych próbach zajścia w ciążę – wówczas trafiają do gabinetu dietetyka. Niestety, przyczyny tej choroby nie są, jak do tej pory, dokładnie znane. Jedno jest jednak pewne – to właśnie dieta pomaga przywrócić stabilizację organizmu kobiety, a także ponownie uruchomić funkcje rozrodcze.

Zmiana sposobu odżywiania pomaga także zapobiec współwystępowaniu innych zaburzeń metabolicznych, którymi nierzadko dotknięte są kobiety chorujące na PCOS. Choroby współwystępujące to: insulinooporność, cukrzyca typu II, nadciśnienie, zaburzenia lipidowe, choroby układu sercowo-naczyniowego, nowotwór piersi i endometrium.

Przy współpracy z pacjentką niejednokrotnie widzę, jak dużą rolę odgrywa zmiana sposobu żywienia, przez co można z pełną odpowiedzialnością nazwać PCOS chorobą dietozależną.

Zmiana nawyków żywieniowych obok leczenia farmakologicznego odgrywa niebywałą rolę. Mimo tak oczywistej i zarazem ważnej roli jaką odgrywa żywienie, nie ma jak do tej pory dużej ilości badań lub opracowań tego problemu. Dlatego też kobiety cierpiące na PCOS mogą mieć trudności w znalezieniu jakichkolwiek informacji na temat choroby, a także sposobów walki z nią.

PCOS: zalecenia żywieniowe

Głównym celem we współpracy z pacjentką dotkniętą PCOS jest często zmniejszenie masy ciała. Co może zaskakiwać, coraz częstszym problemem, z jakim się spotykam jest również niedowaga czy też niedożywienie. Należy podkreślić, że poprawienie parametrów ciała, bezapelacyjnie poprawia także funkcje rozrodcze i tym samym zwiększa szansę na poczęcie dziecka.

W tym względzie bardzo ważna jest kaloryczność posiłków, jak i odpowiednia podaż składników pokarmowych, które powinny występować w diecie zdrowej kobiety. Niestety, w trakcie leczenia zauważalnym jest fakt, że kobiety dotknięte chorobą mają obniżoną podstawową przemianę materii, co znacznie utrudnia odchudzanie. Niezastąpiona będzie tutaj pomoc dietetyka, który w odpowiedni sposób będzie wspomagał terapię farmakologiczną.

Ponadto, warto też rozważyć dodatkową suplementację, która poprawi ogólny stan zdrowia – mimo zbyt wysokiej masy ciała, często można zaobserwować wynikające z nieprawidłowej diety niedożywienie. Częste niedobory z jakimi się spotykam to nagminny niedobór witaminy D, kwasów tłuszczowych omega-3 i składników mineralnych, takich jak magnez i selen.

Uzupełnienie niedoborów poprawia metabolizm. Takie działanie sprzyja również odchudzaniu, a także lepszemu samopoczuciu, co przekłada się na stan zdrowia psychicznego pacjentki.

Jako ciekawostkę chciałabym również przytoczyć badanie dotyczące spożycia kofeiny. Ogólnie przyjęto, że kofeina wpływa negatywnie na owulację i funkcje ciałka żółtego, a także, że spożycie dawki w ilości 500 mg kofeiny negatywnie wpływa na płodność. Udowodniono, że kobiety pijące dziennie więcej niż jeden kubek kawy, mają mniejsze szanse na poczęcie dziecka w stosunku do kobiet, które takiej ilości nie piją. Warto rozważyć ten fakt, podczas podejmowania starań o potomstwo.

Na co zwrócić uwagę w diecie PCOS w pigułce?

1. Mniej kalorii. Bezwzględne zmniejszenie dobowego zapotrzebowania kalorycznego, a co za tym idzie optymalizacja masy ciała.
2. Suplementacja. Kwasy tłuszczowe omega-3 zmniejszają ryzyko powikłań u kobiet z nieprawidłowym lipidogramem. Warto w tym przypadku rozważyć suplementację.
3. Witamina D. Zbadanie jej poziomu jest kluczowym elementem dieto-terapii.
4. Niedobory. Uzupełnienie w diecie niedoboru składników mineralnych tj. magnez, selen.
5. Używki. Ograniczenie spożycia kawy.
6. Składniki odżywcze. Dieta bogata w błonnik, warzywa i owoce.

Przykładowy jadłospis na jeden dzień dla osób z PCOS:

czytaj dalej >>>

1434 kcal, białko – 94,9 g, tłuszcze – 43,6 g, węglowodany – 172,5 g

Śniadanie: Płatki gryczane na mleku z gruszką i orzechami

Składniki:

  • 40 g płatków gryczanych
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 120 g gruszki
  • 10 g orzechów brazylijskich
  • do smaku: cynamon

327 kcal, białko – 4,2 g, tłuszcze – 11,9 g, węglowodany – 50 g

Przygotowanie: Zagotować mleko w rondelku. Dodać płatki, owoce i orzechy, przykryć i odstawić na 2-3 minuty do momentu podgrzania się owoców. Na koniec doprawić do smaku cynamonem.

II Śniadanie: Sałatka z cukinią, prażonymi migdałami i grzanką

Składniki:

  • 150 g cukinii
  • 120 g pomidora
  • 15 g sera mozzarella
  • 30 g szpinaku
  • 30 g chleba żytniego
  • 5 g oleju lnianego
  • 5 g płatków migdałowych
  • przyprawy – sól, pieprz

225 kcal, białko – 9,4 g, tłuszcze – 10,9 g, węglowodany – 25,4 g

Przygotowanie: Cukinie podzielić na pół i wydrążyć środek. Pokroić w plastry i tak przyrządzoną upiec w piekarniku do momentu zarumienia. Gdy cukinia będzie gotowa, wymieszać ją z resztą składników. Podać z grzankami z chleba i uprażonymi na patelni płatkami migdałowymi.

Obiad: Kurczak po tajsku

Składniki:

  • 150 g cebuli
  • 100 g piersi z kurczaka 
  • 50 g makaronu sojowego (bezglutenowy) 
  • 10 g sosu sojowego
  • 5 g oleju rzepakowego
  • grzyby mun
  • przyprawy – sól, pieprz

352 kcal, białko – 49,7 g, tłuszcze – 7,4 g, węglowodany – 20,4 g

Przygotowanie: Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju rzepakowego. Usmażyć do zeszklenia cebulę uprzednio pokrojoną w drobną kostkę. Następnie dodać przyprawionego kurczaka (tylko sól i pieprz). Smażyć ok. 2-3 minut – polać sosem sojowym i dodać grzyby mun. Przesmażyć wszystko razem i podać.

Podwieczorek: Koktajl pomarańczowo marchwiowy

Składniki:

  • 125 g maślanki
  • 200 g pomarańczy
  • 45 g marchewki
  • przyprawy – imbir mielony, cynamon
  • 10 g płatków z amarantusa

191 kcal, białko – 8,1 g, tłuszcze – 2 g, węglowodany – 40,2 g

Przygotowanie: Wszystkie składniki zblendować na gładką masę.

Kolacja: Pełnoziarnisty wrap z łososiem i twarożkiem

Składniki:

  • 1 szt. tortilli pełnoziarnistej
  • 50 g łososia wędzonego
  • 180 g ogórka zielonego
  • 20 g twarogu półtłustego
  • 20 ml jogurtu naturalnego
  • 12 g natki pietruszki 
  • 5 g czarnuszki
  • przyprawy – pieprz, sól

354 kcal, białko – 23,9 g, tłuszcze – 11,7 g, węglowodany – 39,4 g

Przygotowanie: Do twarogu dodać jogurt, czarnuszkę, sól i pieprz. Tak przyrządzony twarożek wyłożyć kolejno na tortillę, na przemian z pozostałymi składnikami. Posypujemy natką pietruszki, zwijamy w całość.


MKaliszewskaMagdalena Kaliszewska, właścicielka Centrum Dietetycznego „VitalFit” w Grodzisku Mazowieckim. Dietetyk Wyższej Szkoły Rehabilitacji w Warszawie. Absolwentka International Fitness Aerobic Academy (2011 IFAA), w 2014 wyróżniona tytułem Super Absolwenta. Medyczny Trener Personalny. Certyfikowany Trener Pilates IFAA Mat I, II, III. Dietetyk I, II i III stopnia w zakresie zdrowego odżywiania również w wybranych jednostkach chorobowych tj. choroby układu moczowego, choroby skóry, tarczycy. Posiada kwalifikacje również w zakresie zdrowego odżywiana kobiet w ciąży i karmiących. Od kwietnia 2014 należy do programu a9m (Aktywne 9 miesięcy) oraz od listopada 2014 do Klubu Aktywnej Mamy. Wspiera również klientów, którzy pragną wrócić do aktywności fizycznej po przebytych urazach. Posiada wiedzę z zakresu profilaktyki i patologii kręgosłupa, technik manualnych używanych w sporcie, które umożliwiają szybszy powrót do formy oraz uwalniają nagromadzone dolegliwości bólowe.


Polecamy także:

PCOS i PCO często są mylone. Jaka jest między nimi różnica?

 

 

Nie mam miesiączki, mimo wielu silnych leków. Czy mogę mieć PCOS?

 

 

 

Otyłość i niedowaga u kobiet. Dlaczego nie możesz przez nie zajść w ciążę?

 

 

 

 

Komentarze: 3

ps. Różne produkty spożywcze mają odmienny wpływ na insulinę. Największe wyrzuty insuliny powodują węglowodany proste, najmniejsze zaś (praktycznie zerowe) tłuszcze.

Witam serdecznie,

Przedstawiony jadłospis jest przykładowy. W komponowaniu diety na pewno warto zwrócić uwagę na indeks glikemiczny potraw. Stwierdzono, że dieta i niskim indeksie zwiększa insulinowrażliwość i zmniejsza ryzyko chorób metabolicznych. Często u kobiet z PCOS zaleca się diety wysokobiałkowe, czy wysokotłuszczowe. Wg mnie jednak bardziej racjonalnym rozwiązaniem jest standardowy rozkład makroskładników, czyli: ok 55% węglowodanów, ok 30% tłuszczu, ok 15% białka.

Pozdrawiam,
Magdalena Kaliszewska.

Nie za dużo w tym jadlospisie produktow mlecznych? To chyba podnosi insuline?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *