Stosowanie odpowiedniej diety może przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu, gruczołu tarczowego i lepszej reakcji na podejmowane leczenie. Ale co jeść zimą, mając Hashimoto? Oto rada dyplomowanej dietetyk i jej przepisy na zimowe obiady.
Hashimoto to choroba polegająca na przewlekłym limfocytowym zapaleniu tarczycy i jej leczenie zasadniczo polega na farmakoterapii. Jednak stosowanie odpowiedniej diety może przyczynić się do poprawy funkcjonowania organizmu, gruczołu tarczowego i lepszej reakcji na podejmowane leczenie.
Niektóre składniki mineralne oraz witaminy mają wpływ na prawidłowe działanie tarczycy. Jod, selen, żelazo czy cynk biorą chociażby udział w przemianach enzymatycznych niezbędnych do produkcji hormonów tarczycowych. Także w gruczole tarczowym znajdują się receptory witaminy D3, której często brakuje pacjentom z naszej strefy klimatycznej. Negatywnie na aktywność tarczycy mogą wpływać goitrogeny, czyli substancje, które mogą oddziaływać na metabolizm jodu i w efekcie zmniejszać jego stężenie w organizmie, zaburzając syntezę tarczycy.
Goitrogeny występują w roślinach krzyżowych takich jak: kapusta, brokuł, kalafior czy kalarepa. W większości przypadków są te rośliny wykluczane z diety, ale nie ma konieczności całkowitego ich odstawienia, wystarczy ich ograniczenie i spożywanie w postaci gotowanej lub kiszonek.
Żywienie osób zmagających się z Hashimoto powinno opierać się na piramidzie żywienia. Tym samym dieta powinna być zgodna z zasadami racjonalnego żywienia, uwzględniać właściwą podaż pełnowartościowego białka, wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, węglowodanów o niskim indeksie glikemicznym oraz witaminy i składniki mineralne.
10 kluczowych zaleceń dietetycznych dla osób z chorobą Hashimoto
- Spożywać regularnie posiłki – 4-5 dziennie – składające się z naturalnych, świeżych, prostych i nieprzetworzonych produktów.
- Dostarczać składniki ważne dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy, m.in. jod, żelazo, selen, cynk, witamina D.
- Wystrzegać się restrykcyjnych, niskowęglowodanowych i niskotłuszczowych diet, które mogą prowadzić do zmniejszenia aktywności tarczycy.
- Uwzględnić w diecie dużo białka ok. 15-25%, pochodzącego zarówno z mięsa, ryb, owoców morza, jak i jaj.
- Spożywać nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza omega-3, znajdujące się chociażby w nierafinowanych olejach roślinnych, pestkach i nasionach, awokado.
- Wybierać produkty zawierające węglowodany o niskim indeksie glikemicznym.
- Zapewnić zapotrzebowanie organizmu na błonnik pokarmowy pochodzący głównie z warzyw i owoców.
- Ograniczać w diecie słodycze, wyroby cukiernicze, produkty i dania wysokoprzetworzone, napoje gazowane i słodzone.
- Po konsultacji z lekarzem rozważyć suplementację, zwłaszcza w przypadku niedoborów składników mineralnych i witamin lub trudności w zapewnieniu ich odpowiedniej ilości w diecie.
- Uważać na samodzielne odstawianie z diety różnych produktów w celu sprawdzenia wpływu diety eliminacyjnej na samopoczucie. W większości wypadków takie działanie jest niepotrzebne. Ponadto restrykcyjnie prowadzona eliminacja nie pozwala na wiarygodne potwierdzenie nietolerancji w badaniach.
Warto przeczytać: Niedoczynność tarczycy i Hashimoto a indeks glikemiczny – wskazania żywieniowe.
Hashimoto: Co jeść zimą
W okresie zimowym nie należy stosować zbyt restrykcyjnych diet. Indywidualnie też należy dopasowywać zapotrzebowanie energetyczne. Warto sięgać po rozgrzewające zupy, które jeżeli są odpowiednio przygotowane, spełniają swoją funkcję, to znaczy rozgrzewają, w zależności od doboru składników mogą być pełnowartościowym posiłkiem, a jednocześnie dostarczają stosunkowo mało kalorii.
Jako świetny dodatek do potraw sprawdzają się kasze, zawierające wiele witamin i mikroelementów. W formie przekąsek dobrze sprawdzą się orzechy, migdały i nasiona – oczywiście w odpowiedniej ilości, około 30 g dziennie – dostarczają dużo NNKT, czyli niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto również rozpocząć dzień ciepłym posiłkiem np. owsianką z owocami i orzechami.
Warto przeczytać: Jedz śniadania – na dzień dobry i dobrą płodność [przykładowe śniadania]
Co jeść zimą, mając Hashimoto: zobacz propozycje dań i wypróbuj przepisy dyplomowanego dietetyka
>>> czytaj dalej
Dieta przy Hashimoto: PRZYKŁADOWE PRZEPISY NA ZIMOWE OBIADY
Zupa jarzynowa z indykiem
Składniki:
- 200g piersi z indyka,
- mieszanka warzywna z mrożonki lub warzywa w ilości 500g,
- 4 ziemniaki,
- 3 łyżki śmietany 12%,
- liść laurowy,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- lubczyk
Do garnka wlewamy 2 litry wody, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy. Pierś smażymy na łyżce oleju z obu stron i wkładamy do garnka. Dodajemy warzywa oraz ziemniaki pokrojone w kostkę oraz lubczyk. Gotujemy na wolnym ogniu około 50 minut. Wyjmujemy pierś, kroimy i wrzucamy do gotującej się zupy. Na koniec dodajemy 3 łyżki śmietany 12% (rozmieszanej wcześniej z małą ilością wywaru).
Sandacz pieczony z mozzarellą
Filet sandacza posolić i włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować oliwą z oliwek i posypać drobno pokrojoną natką pietruszki. Pokroić kulkę mozzarelli na plasterki i umieścić na filecie. Na wierzchu położyć 6 drobno pokrojonych plastrów suszonych pomidorów. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180˚C.
Zupa krem z cukinii
Dużą cebulę podsmażyć na oleju, dodać 2 małe cukinie pokrojone w kostkę oraz 2 ziemniaki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dolać 2 szklanki wody i gotować do miękkości. Jak warzywa będą miękkie, dodać łyżkę śmietany 12% i wszystko zmiksować. Podawać z łyżką uprażonych nasion słonecznika.
Elżbieta Potentas, dietetyk z Kliniki Leczenia Niepłodności, Ginekologii i Położnictwa „Bocian”
PRZECZYTAJ TAKŻE:
Zupa mocy – uzdrawiający bulion na Hashimoto, endometriozę i super libido
Dodaj komentarz