Złote mleko - naturalny sposób na przeziębienie i płodność

Złote mleko: najlepszy naturalny sposób na wzmocnienie, odporność i płodność

Sezon przeziębień w pełni. Jeśli chcesz uchronić się przed wirusami – wzmocnić odporność, ale także zadbać o poprawę płodności – sięgnij po naturalne metody i naturalne składniki, dzięki którym przygotujesz najlepsze lecznicze mikstury. Co powiesz na łyk złotego mleka?

Choć brzmi podejrzanie i może nie do końca apetycznie, wystarczy tylko spojrzeć na gotowy napój, jakim jest złote mleko, by już się rozgrzać i poprawić sobie nastrój. Złote mleko to rozgrzewający napój ajurwedyjski, który naprawdę ma wyjątkowe właściwości dla naszego ciała i umysłu. Jego podstawowym składnikiem jest kurkuma – która nie tylko jest silnym przeciwutleniaczem zwalczającym wolne rodniki (czyli reaktywne formy tlenu), ale także pozytywnie wpływa na reakcje neurologiczne, jakie zachodzą w ludzkim mózgu (stąd zalecana jest m.in. w stanach depresyjnych).


Za dobroczynny wpływ na układ odpornościowy odpowiedzialne są lipopolisacharydy zawarte w kurkumie. To one mobilizują układ odpornościowy i chronią go przed infekcjami i uporczywym kaszlem. Do tego dodać należy silne działanie antywirusowe i antybakteryjne. Dlatego jesienią i zimą nie powinno w naszej kuchni zabraknąć tej drogocennej przyprawy.


Kurkuma – złoty środek na zdrowie

Kurkuma to przyprawa pochodząca z Indii, która wyglądem przypomina nieco korzeń imbiru. Właściwości kurkumy doceniane są od setek tysięcy lat, a o zaletach zdrowotnych kurkumy pisali już w 600 r. p.n.e. uzdrawiacze hinduscy i chińscy. Za charakterystyczny złoto-pomarańczowy kolor sproszkowanej formy kurkumy odpowiada jej składnik – kurkumina. Była ona od dawna stosowana do łagodzenia bólu menstruacyjnego, chorób układu oddechowego, zwalczania pasożytów, niedrożności wątroby, chorób żołądkowych (wrzody) i wielu stanów zapalnych w organizmie. Właściwości kurkumy do dziś zresztą badają naukowcy na całym świecie, co jakiś czas publikując naukowe doniesienia o kolejnym dobrym wpływie kurkumy na zdrowie ludzkie.


Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne kurkuma polecana jest szczególnie kobietom chorym na endometriozę.


Jak jeść kurkumę

Kurkumę najczęściej kupujemy w postaci sproszkowanej lub jako mieszankę przypraw curry. Dostępna jest jednak także w postaci kłącza – i każdy lepszy warzywniak w okresie jesienno-zimowym będzie miał ją w ofercie (jeśli jednak nie – na pewno kupimy ją w sklepach ze zdrową żywnością).

Kurkumę w formie kłącza można wykorzystywać w kuchni na wiele sposobów: można wycisnąć z niej sok w sokowirówce i dodać go np. do koktajli mlecznych, dzięki czemu będą miały piękny, słoneczny kolor. Można także z niego zrobić tzw. zdrowy shot* zamiast kawy – który pobudzi z rana lepiej niż kofeina i może okazać się skutecznym sposobem na odstawienie kawy. Sok można także dodawać do ciast czy zup.


*SHOT Z KURKUMĄ I IMBIREM NA WZMOCNIENIE I POBUDZENIE – ZAMIAST KAWY
Potrzebujesz: kawałek korzenia kurkumy (długość kciuka), kawałek korzenia imbiru (3/4 kciuka), sok wyciśnięty z jednej cytryny, odrobinę wody, szczyptę pieprzu cayenne.
Imbir obierz i pokrój w kawałki, kurkumę pokrój w pasterki (nie trzeba jej obierać, wystarczy ją umyć), wyciśnij sok z cytryny – wszystko wrzuć do kubka i zalej wodą tak, by kurkuma i imbir były tuż pod powierzchnią. Dopraw szczyptą pieprzu, a następnie zblenduj (można blenderem ręcznym). Przelej przez sitko do szklaneczki i wypij. 
Uwaga! Taki shot jest dość mocny w smaku, ale wypity rano na „jeden łyk” da prawdziwego kopa energii i zabezpieczy organizm przed infekcjami. Warto!

Przeczytaj także: 10 sposobów, by odzwyczaić się od kawy

 


Świeże kłącze kurkumy można także stosować jako dodatek do risotta, kaszotta, dań z ryżu czy curry – wystarczy pokroić je w cienkie plasterki i wrzucić do potrawy. Niektórzy kurkumę marynują w oliwie i soku z cytryny, a potem podają jako dodatek do dań mięsnych. Kurkumę można także ścierać na tarce – jak marchewkę, a następnie dodawać do surówek.

ALE UWAGA! Kurkuma bardzo brudzi, a plamy z niej na ubraniu należą do tych trudno spieralnych, dlatego krojenie, ścieranie i wyciskanie z niej soku warto wcześniej poprzedzić założeniem fartucha kuchennego i rękawiczek ochronnych.


Warto także wiedzieć, że kurkuma sama w sobie nie należy do łatwo przyswajalnych składników przez nasz organizm, ale po dodaniu do niej pieprzu – wchłanialność jej zwiększy się ponad 20 razy.


Świeży korzeń kurkumy można przechowywać w lodówce (do 2 tygodni) lub mrozić (kilka miesięcy)

Sproszkowaną formę kurkumy możemy dodawać w zasadzie do wszystkiego – zarówno do koktajli, zup, jak i dań głównych – najczęściej tych z kuchni azjatyckiej. Szczypta kurkumy nie zaszkodzi także w tradycyjnym polskim rosole – dzięki niej nabierze on pięknego złotego koloru. Warto poszukać kurkumy suszonej w całości, którą sami będziemy mogli zetrzeć na proszek (podobnie jak gałkę muszkatołową).

JAK ZROBIĆ ZŁOTE MLEKO?

Do zrobienia tego wyjątkowo zdrowego napoju potrzebujemy pasty z kurkumy, którą w prostu sposób zrobimy sami, a której niewykorzystaną część można przechowywać w lodówce.

Pasta z kurkumy:

  • 1/4 szklanki kurkumy (sproszkowanej),
  • łyżeczka sproszkowanego imbiru*,
  • łyżeczka cynamonu,
  • 1/4 łyżeczki pieprzu,
  • pół szklanki wody

Zalewamy wszystko wodą w proporcji 1:2 – czyli pół szklanki mieszanki przypraw zalewamy szklanką wody.

Do garnuszka wlewamy wodę i dodajemy składniki. Podgrzewamy na małym ogniu, aż wszystko zacznie gęstnieć. W trakcie mieszamy, żeby się nie przypaliło. Taką pastę możemy przechowywać w słoiczku w lodówce (max. 2 tyg)

ZŁOTE MLEKO

Do rondelka wlewamy szklankę mleka (może być zwykłe, choć rekomendowane jest roślinne: migdałowe, kokosowe lub owsiane). Dodajemy:

  • łyżeczkę pasty,
  • pół łyżeczki oleju kokosowego,
  • 3-4 łyżeczki miodu lub syropu klonowego.

Wszystko podgrzewamy – ale nie dopuszczamy do zagotowania. Pijemy na ciepło.

Na koniec można dodać także poszatkowane orzechy, pistacje lub inne dodatki, np. wiórki kokosowe, a także posypać cynamonem lub odrobiną gałki muszkatołowej. Na zdrowie.

 

*CZY WIESZ, ŻE…

Imbir, jeden ze składników pasty kurkumowej, to naturalny składnik szczególnie ważny w diecie mężczyzn, którzy chcą być ojcami? Naukowcy z Uniwersytetu w Tikricie przeprowadzili eksperyment z udziałem 75 mężczyzn z zaburzeniami płodności (19-40 lat). W ramach badania przez trzy miesiące podawano imbir (50-100 mg na kilogram masy ciała). Wyniki pokazały, że u prawie połowy poprawiła się ruchliwość plemników, a u 40 proc. mężczyzn zwiększyła się ich ilość. Przyjmowanie imbiru poprawiło także o 43 proc. poziom LH oraz 18 proc. testosteronu.


PRZECZYTAJ TAKŻE:

Nasz dietetyk: Probiotyki zwiększają odporność i pomagają zajść w ciążę

 

Karolina Wagner

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *