Przecież pomidorowy na poprawę nasienia

Przecier pomidorowy na męską płodność

Soczyste i pachnące, kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej.  Mowa o pomidorach, które równie często goszczą na polskich talerzach. Warzywa te to prawdziwa bomba witaminowa, źródło młodości i płodności. Jak się okazuje, najwięcej wartości odżywczych znajduje się w popularnym przecierze pomidorowym.

Pomidory są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Warzywa te (dla botaników pomidory to owoce) mają działania przeciwnowotworowe, wspomagają naszą odporność oraz regulują procesy trawienne. Są źródłem witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B ( B1, B2, PP, B6, B5, biotyna, kwas foliowy), a także składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, wapnia, manganu, cynku, miedzi i chromu. Do tego można jeść je bez większych ograniczeń, bo w 100g pomidorów znajduje się zaledwie 19 kcal.

Likopen – cenny składnik

Najważniejszym składaniem odżywczym pomidorów jest likopen, który odpowiada za soczystą, czerwoną barwę owoców.  Działania prozdrowotne tego związku można by długo wymieniać, m.in.:

  • opóźnia proces starzenia;
  • ma działanie antynowotworowe, zmniejsza ryzyko nowotworu prostaty, płuc, żołądka, jelita grubego i raka szyjki macicy;
  • wpływa korzystnie na serce;
  • poprawia wygląd skóry i włosów;
  • obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi;
  • reguluje procesy trawienia;
  • podnosi odporność organizmu. 

„Jabłko miłości”

We Francji pomidora zwykło się nazywać „jabłkiem miłości”. Chociaż jego działanie jako afrodyzjak, nie zostało potwierdzone naukowo, to zgodnie z najnowszymi informacjami, warzywo to świetnie wpływa na męską płodność. European Journal of Nutrition opublikował badanie, które przeprowadzono na 60 zdrowych mężczyznach, w wieku 19-30 lat. Przez trzy miesiące mieli oni spożywać w formie suplementu ok. 14 mg likopenu dziennie. Taka dawka odpowiada dwóm łyżkom przecieru pomidorowego.

Jakość nasienia uczestników sprawdzono przed rozpoczęciem badania, w trakcie oraz po jego zakończeniu. Okazało się, że u testowanych mężczyzn odsetek zdrowych plemników wzrósł, a ich ruchliwość zwiększyła się aż o 40%. Nie odnotowano różnić w stężeniu nasienia.

Obiecujące wyniki komentuje Monika Królak-Wasilewska, dietetyk kliniczny, dodając, że likopen oddziałuje korzystnie nie tylko na płodność męską, ale i na żeńską. – Związek ten to silny przeciwutleniacz. Zwalcza stres oksydacyjny powodujący uszkodzenie komórek, w tym komórek rozrodczych i plemników. Działa prewencyjnie w rozwoju stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych. Jest to bardzo ważne przed i na początku ciąży, szczególnie u kobiet ze zwieszonym ryzykiem poronień – wyjaśnia.

Przecier pomidorowy zdrowszy niż pomidor

Według dietetyk, najlepszym źródłem likopenu jest forma przetworzona pomidora, czyli przecier lub koncentrat pomidorowy. Dlaczego?

Likopen w pomidorach występuje wspólne z innymi związkami chemicznymi. Dopiero jego podgrzanie lub połączenie z tłuszczem (np. z oliwą z oliwek) uwalnia go sprawiając, że jest lepiej przyswajalny dla organizmu. Dlatego lepiej sięgać po przetwory pomidorowe niż pomidory surowe.

Jakie produkty z pomidora warto zatem spożywać? – Zachęcam do jedzenia produktów regionalnych i sezonowych. Aktualnie polecam tylko i wyłącznie przeciery pomidorowe dostępne głównie w szklanych butelkach czy słoikach, o prostym składzie bez zbędnych dodatków. Ketchup, niestety, zawiera często cukier i ocet spirytusowy, czyli substancje niewskazane w diecie propłodnościowej. Z surowymi pomidorami wstrzymajmy się do lata – wyjaśnia Monika Królak-Wasilewska.

– Zawsze powtarzam pacjentom, że produkt, który jest do nas transportowany z daleka, a nadal wygląda pięknie – nie może być zdrowy. Nieraz pewnie pamiętamy, jak zrywaliśmy pomidora z krzaka lub kupowaliśmy od rolnika i miał on różnego rodzaju pęknięcia, delikatną skórkę, a przede wszystkim pięknie pachniał. Warto podkreślić, że produkty regionalne czy ekologiczne są dużo „brzydsze” od tych sprowadzanych z zagranicy, a co za tym idzie dużo zdrowsze. Pamiętajmy owoce i warzywa „napakowane chemią” są niewskazane w diecie przyszłych rodziców – tłumaczy.

Jak dodaje dietetyk, prawidłowa dieta powinna być różnorodna. – Nie powinniśmy skupiać się na jednym produkcie. Zawsze zalecam stosować urozmaicone i kolorowe posiłki. Świetnie jak w jadłospisie pojawi się zupa pomidorowa czy pasta pomidorowa, ale jako jeden z elementów zróżnicowanej diety – mówi.

Tekst: Agata Panas

 

POLECAMY TAKŻE: Dobry tłuszcz. Które tłuszcze są najlepsze dla płodności?

Dobry tłuszcz. Które tłuszcze są najlepsze dla płodności?

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *