Dieta przy PCOS
Artykuł sponsorowany

Dieta przy PCOS. Sprawdź nasz 2-dniowy przykładowy jadłospis przygotowany przez dietetyka

Przy Zespole Policystycznych Jajników odpowiednia dieta może znacząco poprawić płodność. Właściwy dobór składników pokarmowych nie tylko ustabilizuje gospodarkę hormonalną, ale także zwiększy ilość owulacji i pozwoli uniknąć chorób, które mogą rozwinąć się przy PCOS, np. cukrzycy, chorób nowotworowych, chorób sercowo-naczyniowych.

Zespół Policystycznych Jajników a dieta

Jakie mechanizmy angażuje i jak może działać dieta na płodność przy PCOS?

– zwiększa wskaźnik spontanicznych owulacji,

– stabilizuje gospodarkę hormonalną,

– znacznie poprawia środowisko macicy, przygotowując ją do implantacji zarodka,

– pomaga zapobiec przejściu insulinooporności w cukrzycę,

– zmniejsza ryzyko poronień,

– zwiększa prawdopodobieństwo zapłodnienia.

Czego nie powinno zabraknąć w PCOS-diecie propłodnościowej?

Jako, że insulinooporność bardzo często towarzyszy PCOS, rodzaj węglowodanów, jaki wybierasz, będzie jedną z istotniejszych kwestii. Oporność komórek na działanie insuliny zwiększa jej poziom we krwi, co może mieć niekorzystny wpływ na owulację przez ograniczenie dojrzewania komórek jajowych w jajnikach. Chcemy temu zapobiec, wybierając produkty, które regulują stężenie glukozy we krwi – produkty pełne błonnika.

Wybieraj pełne ziarna, pieczywo razowe (niebarwione np. karmelem) zamiast białego – ryż brązowy, kasze pełnoziarniste. Zawierają one więcej błonnika niż ich bardziej „oczyszczone” odpowiedniki i są też bardziej nasycone w większość potrzebnych w okresie przedkoncepcyjnym witamin i składników mineralnych.

 

Sprawdź: Masz PCOS? Dbaj o odpowiednią podaż błonnika! Oto 10 produktów bogatych w błonnik i 5 sprawdzonych przepisów

 

W proponowanym menu znajdziesz nie tylko produkty z pełnego ziarna będące źródłem węglowodanów, ale też produkty, które mogą działać immunostymulująco na układ odpornościowy i odpowiedź zapalną. Orzechy włoskie bogate w kwasy omega-3, granat bogaty w antyoksydanty to tylko niektóre z nich o charakterze przeciwzapalnym. To bardzo ważne, w badaniach u kobiet z PCOS, którym w trakcie odchudzania dietetyk przekazał dietę o charakterze przeciwzapalnym, obserwowano lepsze efekty, między innymi w uzyskaniu regularnych owulacji oraz wskaźników stanu zapalnego podwyższonych w PCOS.

Z badań obserwuje się również korzyści z wyższego spożycia białka roślinnego, czyli częściej wybieraj strączki zamiast mięsa. Pamiętaj o wypijaniu codziennie odpowiedniej ilości wody, jest to niezwykle istotne dla stabilniejszego stężenia glukozy we krwi w ciągu dnia i utrzymania prawidłowej masy ciała.

Jeśli masz nadwagę lub otyłość, często współistniejące z PCOS, zgłoś się do dietetyka. Ważne jest, aby odchudzanie w okresie starań o ciążę zachodziło w sposób bezpieczny, aby jego efektem faktycznie było zwiększenie szans na dziecko.


UWAGA KONKURS! Przygotuj posiłek zgodnie z wytycznymi diety przy PCOS, sfotografuj go i przyślij zdjęcie wraz z przepisem na redakcja@brubenpolska.pl. Na najciekawsze propozycje czekają liczne nagrody, m.in. książka „Dieta dla płodności” Sylwii Leszczyńskiej, kosmetyki Sylveco, preparat Ovarin, rabat na pierwszą wizytę w Instytucie Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej Sanvita. Konkurs trwa do 15 stycznia! Szczegóły TUTAJ


Dieta przy Zespole Policystycznych Jajników powinna być bogata w witaminę B (kwas foliowy), witaminę D oraz inozytol, czyli pochodną glukozy. Wskazane składniki odżywcze mają zbawienny wpływ na płodność: utrzymują prawidłową gospodarkę hormonalną w organizmie, wspomagają metabolizm energetyczny oraz wspierają proces mitozy komórek jajowych. Komponując posiłki, warto wybierać produkty bogate w wyżej wymienione witaminy. Można także wesprzeć dietę wartościową suplementacją, np. preparatem Ovarin.

2-dniowe menu przy PCOS – propozycja posiłków

Poniżej propozycja 2-dniowego prostego i smacznego menu. Pamiętaj o tym, że ilości i proporcje składników powinny być dobrane indywidualnie w zależności od potrzeb.

Dieta przy PCOS – dzień 1

Śniadanie

Jajka sadzone na szpinaku, ćwiartki papryki, kromki razowca

II śniadanie

Jogurt grecki z dodatkiem ziaren granatu, możesz dodać płatki amarantusowe

Lunch

Sałatka z grillowanych warzyw (cukinia, bakłażan, papryka, skropione oliwą) z komosą ryżową i soczewicą, kefir

Podwieczorek

Orzechy włoskie, jabłko

Kolacja

Dzwonki łososia z fasolką szparagową posypaną sezamem, ćwiartki pomidora, możesz dodać mniejszą niż do obiadu ilość komosy ryżowej

Sprawdź: Przy PCOS ograniczamy węglowodany: 5 propozycji na śniadania bez pieczywa

Dieta przy PCOS – dzień 2

Śniadanie

Płatki amarantusowe z jogurtem oraz dodatkiem mrożonych owoców jagodowych (np. malin) i płatków migdałowych

II śniadanie

Sałatka ze szpinaku, jajka, kolorowych papryk z dodatkiem pestek dyni i oleju lnianego, pieczywo razowe

Lunch

Makaron razowy (lub kasza bulgur) z tofu i pieczonymi warzywami (cukinia, papryka, seler naciowy, dodatek oliwy)

Podwieczorek

Pudding chia na mleku kokosowym* z ziarnami granatu (lub mrożonymi owocami jagodowymi)

*wystarczy zalać nasiona chia mlekiem (ok. 2 łyżki na 1 szkl.)  i wstawić na kilka godzin do lodówki, w tym czasie powstanie konsystencja budyniowa.

Kolacja

Sałatka z czarną soczewicą, dużą ilością natki pietruszki, pomidorkami koktajlowymi, z dodatkiem suszonych pomidorów i niewielką ilością sosu vinegrette*, kefir (zamiast kefiru możesz dodać do sałatki porcję rozkruszonego sera koziego typu feta)

*jeśli masz mniej czasu tego dnia możesz zjeść drugą porcję sałatki ze szpinaku z II śniadania z dodatkiem pieczywa i wypić kefir.

 

Uwaga! Powyższy tekst oraz menu nie zastąpią indywidualnej porady dietetycznej oraz indywidualnej diety zbilansowanej przez dietetyka do twoich potrzeb

 


Sylwia Leszczyńska – dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Założycielka i właścicielka „Sanvita”- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej. Redaktor prowadząca specjalistycznego czasopisma dla dietetyków i profesjonalistów żywienia „Współczesna dietetyka”. Autorka książki „Dieta dla płodności”. Specjalista w zakresie żywienia klinicznego, immunożywienia, dietoterapii niepłodności, leczenia otyłości oraz chorób dietozależnych dzieci i dorosłych, prowadzi konsultacje w zakresie żywienia kobiet w ciąży oraz karmiących. W „Sanvita”- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej wraz z zespołem prowadzi dietoterapię w oparciu o precyzyjną diagnostykę, w tym badania składu ciała, badania nutrigenetyczne.


 

POLECAMY TAKŻE

Nasz dietetyk: Dieta dr Dąbrowskiej a ciąża. Czy to naprawdę działa?

Agnieszka Woźniak

Redaktorka i korektorka językowa. Pisze od kiedy pamięta, a w międzyczasie zajmuje się tropieniem zagubionych przecinków i poprawianiem błędów ortograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *