Pączki z niskim IG bez wyrzutów… insuliny [przepis]
Czym zastąpić tradycyjnego pączka, gdy ma się insulinooporność? Pączki z niskim IG będą znakomitą alternatywą w Tłusty Czwartek dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, choć – nie ukrywajmy, smakować będą inaczej niż te z cukierni. Na pewno jednak będą zdrowe, mniej kaloryczne i po zjedzeniu nie spowodują gwałtownych wyrzutów insuliny. Naszym zdaniem bardzo dobre. Oto przepis.
Tłusty Czwartek – podobno, kto nie zje tego dnia choćby jednego pączka, ten nie zapewni sobie szczęścia w całym roku. Z rzeczywistością nie ma to nic wspólnego, jednak w Tłusty Czwartek niemal wszystkim cieknie ślinka na puszystego pączusia, zwłaszcza gdy lubimy, a niekoniecznie powinniśmy po niego sięgać. Mowa o insulinoopornych, czyli osobach, dla których każda porcja cukrów prostych czy żywności o wysokim indeksie glikemicznym to poważne konsekwencje zdrowotne.
Czym jest insulinooporność? – Insulinooporność to stan, w którym nasze tkanki są oporne na działanie insuliny, co nie pozwala na efektywne wykorzystywanie glukozy jako źródła energii. W efekcie tego trzustka produkuje jeszcze większe ilości insuliny i dochodzi do hiperinsulinemii. Insulinooporność może rozwinąć się w wyniku prowadzenia wysokoenergetycznej diety bogatej w cukry proste oraz nasycone kwasy tłuszczowe, a także w wyniku prowadzenia siedzącego trybu życia. Nadmierna masa ciała i zbyt wysoka zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie nasilają insulinooporność – tłumaczy dietetyk Adrianna Barczyńska.
Polecamy: Insulinooporność – od czego zacząć?
Pączki z nikim IG na Tłusty Czwartek
Niestety, tradycyjny pączek to bomba cukrów prostych, tłuszczu i kalorii. I choć może jeden tradycyjny pączek nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza raz w roku, to dla niektórych może być to poważne ryzyko powrotu do złych nawyków żywieniowych. Dlatego jeśli w Tłusty Czwartek chcesz zjeść pączka, a jesteś w grupie osób z insulinoopornością czy cukrzycą, sięgnij po smaczną i zdrowszą wersję tego przysmaku, choć na pewno w smaku będzie inny niż ten z cukierni.
Pączki z niskim IG – przepis
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2000
- drożdże instant 7g
- jajko
- 4–5 łyżek ksylitolu/erytrolu
- szklanka mleka (ok. 200ml)
- szczypta soli
- dozwolona konfitura, np. powidła bez cukru lub inne nadzienie np. masło orzechowe.
- oliwa z oliwek do wysmarowania miski
- Mąkę przesiej, dodaj do niej ksylitol/erytrol, drożdże i szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszaj.
- Wbij jajko i wyrabiaj nieprzerwanie ciasto, dolewając pomału ciepłe mleko.
- Wyrabiaj całość na dość lepką masę.
- Odłóż do miski wysmarowanej oliwą i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1–1,5h
- Wyłóż ciasto i zagnieć je kilkukrotnie.
- Podziel na ok. 9 kulek (w zależności od tego, jak duże mają być pączki) i ułóż na blaszce na papierze do pieczenia, a następnie odstaw do ponownego wyrośnięcia.
- Wyrośnięte pączki szprycuj konfiturą lub innym nadzieniem (jeśli nadzienie jest bardziej płynne, naszprycuj pączki dopiero po upieczeniu).
- Dobrym sposobem, by pączki były wilgotne w środku, jest wstawienie na dół piekarnika wody w żaroodpornym naczyniu).
- Piekarnik musi być nagrzany do 190 stopni. Wstaw pączki i piecz przez 15 minut.
- Po upieczeniu odczekaj, aż wystygną i oprósz pączki pudrem z ksylitolu lub posmaruj lukrem z inuliną*
(*inulina to naturalny prebiotyk, który obniża cholesterol, a także glikemię po posiłku)
- 3 łyżki wody
- łyżka soku z cytryny lub z pomarańczy
- starta skórka z cytryny lub pomarańczy
- ok. 3 łyżek inuliny (dzięki niej lukier smakuje jak prawdziwy)
- ok. jednej płaskiej łyżki zmielonego ksylitolu do smaku – opcjonalnie.
źródło przepisu: Insulinooporny kucharz
POLECAMY TAKŻE: Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy
Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy
Dodaj komentarz