Pączki z niskim IG bez wyrzutów… insuliny [przepis]

Czym zastąpić tradycyjnego pączka, gdy ma się insulinooporność? Pączki z niskim IG będą znakomitą alternatywą w Tłusty Czwartek dla cukrzyków i osób z insulinoopornością, choć – nie ukrywajmy, smakować będą inaczej niż te z cukierni. Na pewno jednak będą zdrowe, mniej kaloryczne i po zjedzeniu nie spowodują gwałtownych wyrzutów insuliny. Naszym zdaniem bardzo dobre. Oto przepis. 

Tłusty Czwartek – podobno, kto nie zje tego dnia choćby jednego pączka, ten nie zapewni sobie szczęścia w całym roku. Z rzeczywistością nie ma to nic wspólnego, jednak w Tłusty Czwartek niemal wszystkim cieknie ślinka na puszystego pączusia, zwłaszcza gdy lubimy, a niekoniecznie powinniśmy po niego sięgać. Mowa o insulinoopornych, czyli osobach, dla których każda porcja cukrów prostych czy żywności o wysokim indeksie glikemicznym to poważne konsekwencje zdrowotne. 

Czym jest insulinooporność? –  Insulinooporność to stan, w którym nasze tkanki są oporne na działanie insuliny, co nie pozwala na efektywne wykorzystywanie glukozy jako źródła energii. W efekcie tego trzustka produkuje jeszcze większe ilości insuliny i dochodzi do hiperinsulinemii. Insulinooporność może rozwinąć się w wyniku prowadzenia wysokoenergetycznej diety bogatej w cukry proste oraz nasycone kwasy tłuszczowe, a także w wyniku prowadzenia siedzącego trybu życia. Nadmierna masa ciała i zbyt wysoka zawartość tkanki tłuszczowej w organizmie nasilają insulinooporność – tłumaczy dietetyk Adrianna Barczyńska.

Polecamy: Insulinooporność – od czego zacząć?

Pączki z nikim IG na Tłusty Czwartek

Niestety, tradycyjny pączek to bomba cukrów prostych, tłuszczu i kalorii. I choć może jeden tradycyjny pączek nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza raz w roku, to dla niektórych może być to poważne ryzyko powrotu do złych nawyków żywieniowych. Dlatego jeśli w Tłusty Czwartek chcesz zjeść pączka, a jesteś w grupie osób z insulinoopornością czy cukrzycą, sięgnij po smaczną i zdrowszą wersję tego przysmaku, choć na pewno w smaku będzie inny niż ten z cukierni.

Pączki z niskim IG – przepis

Jeden pączek ma ok. 140 kal. Fot.: Karolina Wagner

Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej 2000 
  • drożdże instant 7g
  • jajko
  • 4–5 łyżek ksylitolu/erytrolu
  • szklanka mleka (ok. 200ml)
  • szczypta soli
  • dozwolona konfitura, np. powidła bez cukru lub inne nadzienie np. masło orzechowe.
  • oliwa z oliwek do wysmarowania miski
 
Sposób przygotowania:
 
  1. Mąkę przesiej, dodaj do niej ksylitol/erytrol, drożdże i szczyptę soli, a następnie dokładnie wymieszaj.
  2. Wbij jajko i wyrabiaj nieprzerwanie ciasto, dolewając pomału ciepłe mleko.
  3. Wyrabiaj całość na dość lepką masę. 
  4. Odłóż do miski wysmarowanej oliwą i odstaw przykryte ściereczką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1–1,5h
  5. Wyłóż ciasto i zagnieć je kilkukrotnie.
  6. Podziel na ok. 9 kulek (w zależności od tego, jak duże mają być pączki) i ułóż na blaszce na papierze do pieczenia, a następnie odstaw do ponownego wyrośnięcia.
  7. Wyrośnięte pączki szprycuj konfiturą lub innym nadzieniem (jeśli nadzienie jest bardziej płynne, naszprycuj pączki dopiero po upieczeniu).
  8. Dobrym sposobem, by pączki były wilgotne w środku, jest wstawienie na dół piekarnika wody w żaroodpornym naczyniu).
  9. Piekarnik musi być nagrzany do 190 stopni. Wstaw pączki i piecz przez 15 minut.
  10. Po upieczeniu odczekaj, aż wystygną i oprósz pączki pudrem z ksylitolu lub posmaruj lukrem z inuliną* 
    (*inulina to naturalny prebiotyk, który obniża cholesterol, a także glikemię po posiłku)
Pączek bez cukru

Pączki z niskim IG. Fot.: Karolina Wagner

 
Puder z niskim IG: zmielony ksylitol lub erytrol na puch
 
Lukier z niskim IG – przepis
  • 3 łyżki wody
  • łyżka soku z cytryny lub z pomarańczy
  • starta skórka z cytryny lub pomarańczy
  • ok. 3 łyżek inuliny (dzięki niej lukier smakuje jak prawdziwy)
  • ok. jednej płaskiej łyżki zmielonego ksylitolu do smaku – opcjonalnie.
 
Do szklanki wlej płyny i zmielony ksylitol (jeśli dodajesz), wszystko dokładnie wymieszaj, a następnie pomału dodawaj inulinę – mieszaj szybko. Gotowym lukrem posmaruj pączki, a następnie posyp startą skórką z cytryny lub skórką pomarańczową, możesz też posypać płatkami migdałów lub dowolnym dozwolonym przy IO dodatkiem.
 
źródło przepisu: Insulinooporny kucharz 

 

 

POLECAMY TAKŻE:

Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy

Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy

 

 


Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.