Słodycze, które nie tuczą i zadbają o twoją płodność. Wypróbuj te przepisy

Jak pogodzić sprzeczność: dieta i słodycze? Dla niektórych to oksymoron taki jak “ogień krzepnie” albo “moc truchleje”. Mamy coś dla niedowiarków. Oto przepisy, które na stałe powinny zagościć w waszych domowych notatkach kuchennych. Szybkie, łatwe i zdrowe – oto fit słodycze, w których nie ma ani grama cukru i sztucznych składników. Możesz po nie sięgać zawsze wtedy, gdy poczujesz, że łapie cię słodki głód. W sam raz na święta, karnawał, a także czas diety. 

Nie jest odkryciem, że otyłość i nadwaga wpływają na efekty starań o dziecko. Czasem jednak winowajcą nie jest nasza słaba wola, a np. choroba, która powoduje, że nasza waga gwałtownie szybuje w górę. Faktem jednak jest, że płodność w dużej mierze zależy od tego, co jemy i jak jemy, a nawet kiedy jemy – każdy lekarz, z którym zetkniecie się w klinice leczenia niepłodności, powinien zaraz na początku zapytać o wasze codzienne menu.

Nie jest także odkryciem, że nadwaga, a tym bardziej otyłość również obniżają szanse na szybkie zajście w ciążę.

Dieta wpływa na płodność

Choć nie zawsze sama zmiana przyzwyczajeń i nawyków żywieniowych spowoduje, że na teście pojawią się dwie kreski, to jednak znane są przypadki, że to właśnie dieta stała się lekarstwem na kłopoty z płodnością, o czym opowiadała w rozmowie z naszym serwisem Anna Mazur, autorka świetnego bloga To w środku, a także posiadaczka PCOS – choroby, która jest poważnym wrogiem płodności i winowajcą nadprogramowych kilogramów.

Masz ochotę na coś słodkiego?

Choć dobrze skomponowana dieta nie powinna co prawda powodować ani uczucia głodu, ani chęci na podjadanie słodyczy, zwłaszcza tych, po których nie tylko pojawi się wyrzut insuliny do krwi, ale także spory wyrzut sumienia, to każdy z nas lubi od czasu do czasu sprawić sobie słodką przyjemność.

Z niedowierzaniem podchodzisz do słodyczy bez cukru czy białej tortowej mąki? Nie umiesz się przemóc, by spróbować inaczej myśleć o warzywach niż jako składniku wytrawnych dań? Zachęcamy – spróbuj. Istnieje duża szansa, że już nigdy – nie sięgniesz po tradycyjny przepis na ciasto czekoladowe czy babeczki.

Ze słodyczy nie musimy rezygnować, warto jednak zrezygnować z tego, co w tych słodyczach jest niezdrowe.

Oto 7 przepisów na zdrowe słodycze – słodkie, ale bez cukru, czekoladowe – ale bez czekolady, puszyste, ale bez śmietany. I wszystkie sprawdzone! Co powiesz na tiramisu, które ma tylko 100 kalorii albo wilgotne brownie, które możesz jeść przez cały dzień? A może coś owocowego? Koniecznie wypróbuj, a nie pożałujesz. 

Zdrowe słodycze

 

Brownie z czarnej fasoli

Brownie z fasoli

Składniki:

  • puszka czarnej lub czerwonej fasoli
  • 3 jajka
  • 6 łyżek ciemnego kakao
  • szklanka suszonych daktyli (odmiany “świeże”: MEDJOOL: 8 sztuk, odmiana JUICY: 12 sztuk)
  • dojrzały banan
  • płaska łyżeczka sody (lub proszku do pieczenia)
  • łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
  • opcjonalnie: łyżeczka cynamonu, łyżeczka kawy zbożowej, posiekane orzechy

Na wierzch można zrobić polewę czekoladową, posypać płatkami migdałowymi, udekorować orzechami.

Przygotowanie:

Daktyle (jeśli używasz suszonych) namocz w gorącej wodzie przez 20-30 minut. Do kielicha blendera wbij całe jajka, dodaj daktyle – zmiksuj. Następnie wsyp kakao oraz cynamon i kawę (jeśli używasz) – zmiksuj i dodaj fasolę, proszek do pieczenia – wymieszaj i zmiksuj. Następnie dodaj banana – dokładnie zmiksuj, aż uzyskasz gładką masę. Dodaj jogurt – zmiksuj. Przelej do foremki keksowej i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz nie dłużej niż 25-30 minut – ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję, stygnąc. Dłuższe pieczenie może spowodować, że zamiast konsystencji lekko ciągnącego się brownie, stanie się “suchym” murzynkiem. Idealnie smakuje z podgrzaną konfiturą wiśniową lub malinową, owocami czy łyżką serka waniliowego.

CZY WIESZ, ŻE:

Czarna fasola to bardzo dobre źródło witamin – zwłaszcza z grupy B, w tym kwasu foliowego – oraz soli mineralnych (m.in. miedzi, wapnia, potasu, cynku), bogactwo błonnika, kwasów omega-3. Czarna fasola korzystnie wpływa na nerki i pęcherz moczowy oraz funkcje rozrodcze.

 

Muffiny marchewkowo-daktylowe

Muffiny marchewkowo-daktylowe

 

Składniki:

  • 4 marchewki 
  • 150 g daktyli
  • szklanka mleka
  • 150 ml oleju (polecamy kokosowy) [1 łyżka stołowa to 10 ml]
  • 200 g mąki owsianej (lub zmielonych płatków owsianych)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki cynamonu 

Przygotowanie:

Daktyle zalej wrzątkiem na 10 minut. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zmiksuj w blenderze daktyle z marchewką, następnie dokładnie wymieszaj z pozostałymi składnikami. Przelej do foremek* i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piecz 25-30 minut. Wyjmij i odstaw do wystygnięcia – nie wyjmuj z papilotek, zanim nie będą przestudzone.

*najlepsze będą foremki silikonowe lub metalowa blaszka do muffinków. Ciasto przed pieczeniem może wylać się z papierowych papilotek.

 

Ser ananas- dietetyczne ciasto bez mąki

Ciasto ananasowe bez mąki

Składniki:

  • kostka (250 g) chudego twarogu
  • 250 g gęstego serka homogenizowanego 0%
  • 50 g kaszy manny
  • 3 jajka
  • 40 g cukru (lub 4 łyżki stołowe stewii)
  • 5 kropli esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • świeży ananas lub puszka ananasów w syropie
  • 50 ml wody
  • 2 łyżeczki żelatyny

Przygotowanie:

Serki, jaja, cukier, proszek do pieczenia oraz kaszę zmiksuj na gładką masę, a następnie wylej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Ananasy odsącz z syropu i ułóż na wierzchu ciasta (jeśli chcesz świeże, kup już obrane i pokrojone w krążki). Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 50 minut. Ciasto, zanim je pokroisz, powinno całkowicie ostygnąć.

CZY WIESZ, ŻE:

Świeże ananasy są bogate w bromelaninę, substancję, która – jak udowadniają badania naukowe, pomaga w zagnieżdżaniu się jajeczka. Bromelina rozrzedza krew, zmiękcza ścianki macicy i działa przeciwzapalnie. ALE UWAGA: kobietom w ciąży, czyli po zagnieżdżeniu się zarodka, lekarze odradzają jedzenie tego owocu. 

 

Owoce zapiekane pod owsianą kruszonką

Owoce pod kruszonką

Składniki:

  • Brzoskwinie lub morele – 3-4 sztuki
  • Dowolne owoce sezonowych, np. czarna porzeczka, jagody, borówki, śliwki, maliny (mogą być mrożone) 
  • Szklanka płatków orkiszowych lub owsianych (można wymieszać)
  • 2 łyżki masła
  • 3-4 łyżeczki miodu

Przygotowanie:

Brzoskwinie i morele pokrój na ósemki (można zrobić też w wersji z jabłkami). Owoce rozmroź (jeśli używasz mrożonych). Płatki zmiksuj na mąkę, dodaj miękkie masło i zblenduj. Przygotuj żaroodporne kokilki – na dno wsyp odrobinę kruszonki, na nią wyłóż owoce (do 3/4 wysokości), a następnie przykryj warstwą kruszonki. Wstaw do pieca nagrzanego do 180 stopni i zapiekaj przez 30 minut – sprawdzając od czasu do czasu, czy wierzch się nie przypieka za bardzo. Po wyjęciu odstaw na chwilę do przestudzenia, podawaj lekko ciepłe z odrobiną miodu.

 

Tiramisu 100 kalorii

Tiramisu 100 kalorii

Składniki (na 1 pucharek):

  • 2 herbatniki (lub biszkopty)
  • 80 serka naturalnego 0% (+ płaska łyżeczak stewii)
  • łyżeczka gorzkiego kakao
  • zaparzona kawa

Przygotowanie:

Herbatniki zamocz w kawie. Serek wymieszaj ze stewią. W pucharku lub pękatej szklance układaj: namoczony herbatnik, połowa serka, odrobina kakao, drugi herbatnik, reszta serka, kakao. Jeśli nie przeszkadza ci 50 dodatkowych kalorii – zetrzyj 2 kostki gorzkiej czekolady.

 

Domowa czekolada bez cukru

Domowa czekolada

Składniki:

  • 100 g oleju kokosowego
  • 70 g suszonych słodkich owoców (daktyle, figi, śliwki suszone)
  • 1,5 łyżki kakao lub karobu
  • szczypta soli

Dodatki (według uznania)

  • orzechy włoskie lub pekan
  • migdały całe lub w płatkach
  • suszone owoce (żurawina, rodzynki)

Przygotowanie:

Olej rozgrzej w rondelku na niewielkim ogniu. Do drugiego garnuszka włóż owoce, dodaj 70 ml wrzątku i gotuj 12 minut. Ostudź lekko i zblenduj na gładko, a następnie dodaj olej kokosowy, szczyptę soli, kakao (lub karob), zmiksuj. Do masy dodaj dodatki – orzechy wcześniej posiekaj, ale niekoniecznie na maleńkie kawałki. Całość dokładnie wymieszaj i wyłóż do niewysokiego pojemnika – dobrze jeśli czekolada będzie cienka. Wstaw do zamrażalnika na 30 minut lub 2-3 godziny do lodówki. Przechowuj w lodówce. 

CZY WIESZ, ŻE:

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Roślina ta wyglądem i smakiem przypomina kakao i może być stosowana jako jej zamiennik. Jest produktem bardzo odżywczym, a jednocześnie w porównaniu do czekolady karob jest o 1/3 mniej kaloryczny, ma 3 razy więcej wapnia oraz aż 7 razy mniej tłuszczu. Jest także dobrym źródłem witaminy A i witamin z grupy B, zawiera też magnez, potas, sporo błonnika i białka.

 

Trufle karmelowe

Trufle karmelowe

Składniki na ok. 20 trufli:

  • 200 g mieszanki dowolnych orzechów (laskowych, włoskich, nerkowca, migdałów)
  • 100 g daktyli
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1 łyżeczka kakao
  • dodatkowo – kakao do obtoczenia trufli

Przygotowanie:

Daktyle zalej ciepłą wodą i zostaw na noc. Następnego dnia odsącz. Orzechy zmiel w blenderze. Dodaj daktyle, śliwki, kakao i wszystko zmiksuj na gładką i kleistą masę, a następnie formuj z niej niewielkie kulki – porcje odmierzaj łyżeczką do herbaty. Jeśli ciasto będzie za bardzo kleiło ci się do rąk, przemyj je. Zamiast w kakao trufle możesz obtoczyć także w wiórkach kokosowych, orzechach lub prażonych migdałach. Gotowe kulki przełóż do pojemnika i przechowuj w lodówce.

Polecamy także:

Co zamiast kawy? Sprawdź

Przepisy na śniadanie dla przyszłej mamy

Awokado – dlaczego powinnaś jeść je, jeśli starasz się o dziecko

 

Karolina Wagner

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *