Szpinak, awokado, sałata, boćwina, szczypior, brokuły… Zielono nam! Wiosna to idealny czas, by sięgnąć po świeże, młode zielone warzywa, które są skarbnicą „składników płodności”. W książce „Zielona kuchnia 24/7” znajdziecie ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Spokojnie – nie zabraknie i innych kolorów.
„Zielona kuchnia 24/7” to zbiór ponad stu zachęcających, nowatorskich wegańskich przepisów, które za pomocą ponad 40 zielonych warzyw, dadzą wam „energetycznego kopa”, pobudzą metabolizm, oczyszczą i odświeżą cerę, ale przede wszystkim dostarczą mnóstwa tak ważnych podczas starań o dziecko składników płodności.
„Zielone warzywa liściaste i wiele innych zielonych jarzyn to nie tylko jedne z najbardziej odżywczych pokarmów, jakie można nabyć w sklepach. Są też bardzo uniwersalne. Kiedy włączysz smoothie do swojej diety, pozycja ta nie opuści już twojego menu” – zachęca autorka książki, Jessica Nadel, pasjonatka zdrowej, lokalnej kuchni, opartej na daniach na bazie roślin.
Nadel uważa, że w diecie pełnej energetycznych i bogatych w składniki odżywcze potraw jest też miejsce na jedną czy nawet dwie babeczki, być może właśnie dlatego w książce nie zbraknie i zdrowych deserów z wykorzystaniem zieleniny, np. ciasto z cytryny i pietruszki na bazie oliwy z oliwek czy tort czekoladowy z orzechami i awokado.
Zielone eksperymenty
„Kiedy podglądam zawartość czyjegoś koszyka, zauważam, że każdy zapełnia go zieleniną. Trudno dziś przejść obojętnie obok targów, straganów czy większego warzywniaka, nie zauważywszy różnego rodzaju zielonych warzyw – wszelakiego rodzaju zapakowanych sałat, główek kapusty, kiełków, brokułów, boćwiny, cukinii i wielu innych. Wraz z wciąż kiełkującą modą na zdrowe odżywianie zielenina staje się obowiązkową pozycją.
Mimo to wielu ludzi zjada jedynie jedną czy dwie porcje warzyw dziennie, ograniczając się do sałatki lub przystawki” – zauważa Nadel i zachęca, by nie bać się eksperymentować z warzywami.
W książce pokazuje, jak włączyć do codziennej diety proste do przyrządzenia potrawy, którymi zajadać się będzie cała rodzina, bez względu na porę czy okazję. Szczegółowo opisuje poszczególne warzywa i rozpisuje, jakie witaminy i mikroelementy zawierają.
„Czy to śniadanie, lunch, kolacja, niedzielna kawa z przyjaciółmi czy rodzinne święto, sprawię, że zawsze będziesz miał na nie pomysł. W „Zielone 24/7” odnajdziesz przepisy na podanie dobrze znanych i sprawdzonych, ulubionych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż czy liście buraka. Mam także nadzieję, że odkryjesz w sobie miłość do mniej popularnych przedstawicieli zieleniny. Wszystkie przepisy na dania, zamieszczone tutaj, zaliczają się do receptur kuchni wegańskiej i są przepyszne. Co więcej, wiele z nich to potrawy bezglutenowe” – zachęca autorka.
Wszyscy, którzy poszukują zdrowego, pełnowartościowego pożywienia, które pozytywnie wpłynie na zdrowie, samopoczucie i starania o ciążę, powinni zapełnić twój talerz jak największą ilością zieleniny, a książka ta będzie z pewnością źródłem dobrej wiedzy.
Zielone także dla mięsożerców
Ale i ci, dla których mięso i ryby są ważnymi składnikami diety i nie potrafią wyobrazić sobie kuchni bez składników pochodzenia zwierzęcego, z książki Nadel z pewnością wyniosą mnóstwo niebanalnych pomysłów na wartościowe i odżywcze dodatki do dań mięsnych.
Nasze ulubione i sprawdzone przepisy z tej książki to min. samosy i burritos z groszkiem, frytki z polenty z pesto z pikantnym sosem aioli, wspomniane ciasto z cytryny i pietruszki na bazie oliwy z oliwek (mniam!!!), ale także boskie pieczone słodkie ziemniaki nadziewane brokułem, boćwiną i hummusem oraz absolutnie obłędne czekoladowe smoothie.
„Zielona kuchnia 24/7”, Jessica Nadel, wyd. Vivante, cena: 29,94 zł, do kupienia np. TU
Przeczytaj także:
50 sposobów na rozpoczęcie diety – tym razem się uda!
Jakie zioła wpływają na płodność
10 sposobów, by odzwyczaić się od kawy
Dodaj komentarz