Zielona kuchnia dla przyszłych rodziców. Właściwości, przepisy i jadłospisy

Szpinak, awokado, sałata, boćwina, szczypior, brokuły… Zielono nam! Wiosna to idealny czas, by sięgnąć po świeże, młode zielone warzywa, które są skarbnicą „składników płodności”. W książce „Zielona kuchnia 24/7” znajdziecie ponad 100 szybkich, łatwych i niebanalnych przepisów na potrawy z zielonych warzyw. Spokojnie – nie zabraknie i innych kolorów.

 „Zielona kuchnia 24/7” to zbiór ponad stu zachęcających, nowatorskich wegańskich przepisów, które za pomocą ponad 40 zielonych warzyw, dadzą wam „energetycznego kopa”, pobudzą metabolizm, oczyszczą i odświeżą cerę, ale przede wszystkim dostarczą mnóstwa tak ważnych podczas starań o dziecko składników płodności.

„Zielone warzywa liściaste i wiele innych zielonych jarzyn to nie tylko jedne z najbardziej odżywczych pokarmów, jakie można nabyć w sklepach. Są też bardzo uniwersalne. Kiedy włączysz smoothie do swojej diety, pozycja ta nie opuści już twojego menu” – zachęca autorka książki, Jessica Nadel, pasjonatka zdrowej, lokalnej kuchni, opartej na daniach na bazie roślin.

Nadel uważa, że w diecie pełnej energetycznych i bogatych w składniki odżywcze potraw jest też miejsce na jedną czy nawet dwie babeczki, być może właśnie dlatego w książce nie zbraknie i zdrowych deserów z wykorzystaniem zieleniny, np. ciasto z cytryny i pietruszki na bazie oliwy z oliwek czy tort czekoladowy z orzechami i awokado.

Zielone eksperymenty

„Kiedy podglądam zawartość czyjegoś koszyka, zauważam, że każdy zapełnia go zieleniną. Trudno dziś przejść obojętnie obok targów, straganów czy większego warzywniaka, nie zauważywszy różnego rodzaju zielonych warzyw – wszelakiego rodzaju zapakowanych sałat, główek kapusty, kiełków, brokułów, boćwiny, cukinii i wielu innych. Wraz z wciąż kiełkującą modą na zdrowe odżywianie zielenina staje się obowiązkową pozycją.

Mimo to wielu ludzi zjada jedynie jedną czy dwie porcje warzyw dziennie, ograniczając się do sałatki lub przystawki” – zauważa Nadel i zachęca, by nie bać się eksperymentować z warzywami.

W książce pokazuje, jak włączyć do codziennej diety proste do przyrządzenia potrawy, którymi zajadać się będzie cała rodzina, bez względu na porę czy okazję. Szczegółowo opisuje poszczególne warzywa i rozpisuje, jakie witaminy i mikroelementy zawierają.

Fot.: Screen/pdf

„Czy to śniadanie, lunch, kolacja, niedzielna kawa z przyjaciółmi czy rodzinne święto, sprawię, że zawsze będziesz miał na nie pomysł. W „Zielone 24/7” odnajdziesz przepisy na podanie dobrze znanych i sprawdzonych, ulubionych warzyw, takich jak szpinak, jarmuż czy liście buraka. Mam także nadzieję, że odkryjesz w sobie miłość do mniej popularnych przedstawicieli zieleniny. Wszystkie przepisy na dania, zamieszczone tutaj, zaliczają się do receptur kuchni wegańskiej i są przepyszne. Co więcej, wiele z nich to potrawy bezglutenowe” – zachęca autorka.

Fot.: Screen/pdf

Wszyscy, którzy poszukują zdrowego, pełnowartościowego pożywienia, które pozytywnie wpłynie na zdrowie, samopoczucie i starania o ciążę, powinni zapełnić twój talerz jak największą ilością zieleniny, a książka ta będzie z pewnością źródłem dobrej wiedzy.

Zielone także dla mięsożerców

Ale i ci, dla których mięso i ryby są ważnymi składnikami diety i nie potrafią wyobrazić sobie kuchni bez składników pochodzenia zwierzęcego, z książki Nadel z pewnością wyniosą mnóstwo niebanalnych pomysłów na wartościowe i odżywcze dodatki do dań mięsnych.

Fot.: Screen/pdf

Nasze ulubione i sprawdzone przepisy z tej książki to min. samosy i burritos z groszkiem, frytki z polenty z pesto z pikantnym sosem aioli, wspomniane ciasto z cytryny i pietruszki na bazie oliwy z oliwek (mniam!!!), ale także boskie pieczone słodkie ziemniaki nadziewane brokułem, boćwiną i hummusem oraz absolutnie obłędne czekoladowe smoothie.

Fot.: Screen/pdf

 „Zielona kuchnia 24/7”, Jessica Nadel, wyd. Vivante, cena: 29,94 zł, do kupienia np. TU

Przeczytaj także:

50 sposobów na rozpoczęcie diety – tym razem się uda!

 

 

Jakie zioła wpływają na płodność

 

 

10 sposobów, by odzwyczaić się od kawy

 

 

 

 


Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *