Anemia ciążowa jest wynikiem braku żelaza, co związane jest ze zwiększonym zapotrzebowaniem na składniki pokarmowe w ciąży i wyczerpaniem się zapasów tego mikroelementu zmagazynowanych w organizmie. Może mieć negatywny wpływ na przebieg ciąży i płód, dlatego konieczne jest konsultacja z lekarzem.
Według Światowej Organizacji Zdrowia niedokrwistość dotyka 24,8% populacji światowej, najczęściej dzieci w wieku przedszkolnym (47,4%) i ciężarne (41,8%), najrzadziej mężczyzn (12,7%). W państwach europejskich występuje u 19% kobiet w wieku rozrodczym i 25,1% ciężarnych.
Żelazo stanowi składnik hemoglobiny, która występuje we krwi i jest odpowiedzialna za rozprowadzenie tlenu z płuc do wszystkich komórek organizmu.
Niedokrwistość, czyli anemię łatwo wykryć badaniem krwi, które umożliwia wychwycenie nieprawidłowych wartości hemoglobiny. Poproś swojego ginekologa o skierowanie na to badanie, jeśli zauważasz u siebie jeden z objawów anemii.
Przeczytaj także: Nowoczesne badania prenatalne – każda ciężarna powinna mieć do nich dostęp
Objawy anemii w ciąży
Niedobory żelaza w ciąży dają objawy, które łatwo można utożsamić z ogólnym stanem ciąży i zmianami hormonalnymi. Jednym słowem, wiele z nich można podsumować „w ciąży już tak jest”. Dlatego należy zachować czujność, obserwować swoje samopoczucie i wszelkie odmienne stany zgłaszać lekarzowi. Anemia w ciąży może mieć poważne konsekwencje, więc nie należy jej ignorować.
Główne objawy anemii w ciąży to:
- zmęczenie
- osłabienie
- ból głowy
- problemy z koncentracją, skupieniem i pamięcią
- spadek aktywności
- kołotanie serca
- duszności podczas wysiłku
- wypadanie i rozdwajanie włosów
- osłabione i łamliwe paznokcie
- blada cera
- mniejsza odporność na infekcje
W związku ze wzrostem płodu i przebiegiem ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na żelazo – jest ono aż dwukrotnie większa i wynosi 27 mg/dobę.
Czy anemia w ciąży zagraża dziecku?
„Żelazo warunkuje prawidłowy rozwój płodu. Jego niedobór może być przyczyną m.in wad rozwojowych płodu, zaburzeń rozwoju łożyska, porodu przedwczesnego, niskiej masy urodzeniowej płodu. U przyszłych mam zapotrzebowanie na ten pierwiastek znacznie wzrasta. Poza zróżnicowaną, bogatą w witaminy i minerały dietą, w okresie starań o potomstwo czasem niezbędna jest suplementacja żelaza oraz witamin z grupy B. Wcześniej należy skonsultować się z lekarzem. Istotna jest także odpowiednia podaż kwasu foliowego” mówi dr Ewa Niedbała-Wykowska z Kliniki Invicta.
Dodatkowo, jak wykazują autorzy opracowania „Badanie gospodarki żelazem u kobiet w przebiegu ciąży niepowikłanej oraz we krwi pępowinowej ich dzieci”, anemia w ciąży może spowodować również zaburzenia czynności skurczowej macicy, przedwczesne odklejenie łożyska, przedwczesne pęknięcie pęcherza płodowego oraz infekcje w przebiegu połogu.
Przeczytaj także: Ćwiczenia w ciąży – czy są zdrowe i bezpieczne?
Jak pozbyć się anemii w ciąży?
Uzupełnienie niedoborów żelaza samą dietą jest w ciąży praktycznie niemożliwie. Niedokrwistość powinna być leczona farmakologicznie w postaci suplementów diety. Zawsze należy dobierać suplementy pod okiem lekarza, który ustali odpowiednią dawkę na podstawie wyników badań.
Przyjmowanie suplementów na własną rękę jest w tym przypadku bardzo ryzykowne i nie powinno być praktykowane. Pamiętaj też, aby poinformować lekarza o innych suplementach i lekach, które przyjmujesz. Niektóre z nich mogą utrudniać lub nawet uniemożliwiać wchłanianie żelaza.
Warto wiedzieć! Jeśli chcesz przeciwdziałać niedokrwistości w ciąży, możesz wykonać badanie stężenia ferrytyny w I trymestrze. Skonsultuj wynik z lekarzem i jeśli odbiega od normy, zaleci Ci suplementację, która nie dopuści do wystąpienia anemii.
Sposoby na uzupełnienie żelaza w ciąży – co jeść
Podstawowy sposób leczenia niedokrwistości w ciąży to suplementacja żelaza. Wskazane jest także uzupełnianie niedoborów z pożywienia, pamiętając że ma to być forma wsparcia, a nie jedyny sposób dostarczenia żelaza do organizmu.
Anemia w ciąży – co jeść:
- mięso czerwone
- podroby mięsne
- ryby i owoce morza (łosoś, makrela, dorsz)
- szpinak, jarmuż
- liście pietruszki, koper
- rośliny strączkowe (fasola, groch, ciecierzyca, soczewica)
- tofu
- pełnoziarniste produkty mączne
- kasza jaglana
- płatki jęczmienne
- kasza gryczana
- żółtko jaj
- kakao
- pestki dyni i słonecznika
- owoce suszone (morele, daktyle)
Warto wiedzieć, że zdecydowanie lepiej wchłanianie jest żelazo hemowe, które znajduje się w produktach odzwierzęcych, m.in. mięsie, jajach, rybach. Żelazo niehemowe, którego źródłem są rośliny (produkty pełnoziarniste zbożowe, rośliny strączkowe, warzywa liściaste) znacznie trudniej wchłaniane jest w organizmie.
Wchłanianie żelaza przyśpiesza witamina C – warto wraz ze źródłami żelaza spożywać produkty bogate w witaminę C. Należą do nich m.in. papryka czerwona, natka pietruszki, jarmuż, truskawki, grejpfruty, pomarańcze, kiwi.
Podsumowując, jeśli zauważasz u siebie w ciąży objawy takie jak nadmierne zmęczenie, bóle głowy, rozkojarzenie, bóle stawów, problemy z oddychaniem, koniecznie zgłoś się do lekarza w celu wykonania badań w kierunku anemii.
Źródło:
Bronisława Pietrzak, Agnieszka Seremak-Mrozikiewicz, Beata Marciniak, Andrzej Witek, Bożena Leszczyńska-Gorzelak, Niedokrwistość z niedoboru żelaza w położnictwie i ginekologii, Ginekologia i Perinatologia Praktyczna 2016 tom 1, nr 3, strony 115–121
https://1000dni.pl/ciaza-i-porod/anemia-w-ciazy?gclid=Cj0KCQjwhsmaBhCvARIsAIbEbH5AkYMtOqmOQjug23QvTTeO-QjgO0Ukz-n_OLBgbLHp2UFdowSXWLQaAjJZEALw_wcB
Kubik Paweł, Leibschang Jerzy, Kowalska Bożena, Laskowska-Klita Teresa, Stanisławska Anna, Chełchowska Magdalena, Maciejewski Tomasz, „Badanie gospodarki żelazem u kobiet w przebiegu ciąży niepowikłanej oraz we krwi pępowinowej ich dzieci”, Instytut Matki i Dziecka 00-189 Warszawa ul. Kasprzaka 17A, Klinika Położnictwa i Ginekologii
POLECAMY TAKŻE:
fot. pixabay.com/kkolosov
Dodaj komentarz