Naturalne sposoby na przeziębienie, które poprzedzają antybiotykoterapię, to coraz częstszy wybór u świadomych osób dbających o zdrowie. Sprawdzony sposób na przeziębienie to Gałganek Aliny. Czym jest i jak go przygotować? Sprawdź!
Czosnek, miód, cebula, mleko, imbir – prozdrowotnych produktów leczących przeziębienie jest w polskiej kuchni wiele. Jak ich używać, by były skuteczne? Niekiedy istotne jest ich połączenie, czasem sposób podania, bo to one świadczą o leczniczych właściwościach, np. czosnek na przeziębienie najlepiej podawać wyciśnięty, gdyż wtedy wydobywa się allicyna o właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych.
Co to jest Gałganek Aliny?
Gałganek Aliny to zgnieciony czosnek zawinięty gazą i uformowany w charakterystyczny gałganek. Zawiniątko wiesza się niedaleko łóżka, aby przez noc dobroczynne związki przeciwwirusowe znajdujące się w aromacie czosnku działały prozdrowotnie na organizm: oczyszczały górne drogi oddechowe i ułatwiały oddychanie, przyśpieszając regenerację organizmu.
To sposób na przeziębienie u dzieci i kobiet w ciąży, kiedy to szczególny nacisk kładzie się na babcine sposoby na katar i kaszel.
Jak zrobić Gałganek Aliny?
Do zrobienia Gałganku Aliny będzie potrzebny czosnek, najlepiej od razu kilka główek, do tego większy kawałek gazy oraz kawałek sznurka. Oprócz czosnku do zawiniątka można dodać nieco cebuli.
Ważne, aby czosnek i cebula były rozgniecione, zmiażdżone, wyciśnięte, a nie wkładane do gazy w całości. Cebula i czosnek zawierają sulfotlenek S-alkilocysteiny, który po zmiażdżeniu z alliny przekształca się w allicynę.
Allicyna posiada szereg właściwości, które potrafią skrócić czas trwania infekcji górnych dróg oddechowych:
– przeciwwirusowe
– przeciwgrzybicze
– przeciwzapalne
– wzmacniające odporność
– obniżające ciśnienie krwi.
Czy Gałganek Aliny na przeziębienie można stosować u dzieci?
Babciny sposób na przeziębienie, jakim jest Gałganek Aliny, polecany jest zarówno dla osób dorosłych, jak i dzieci oraz każdego, kto chce leczyć się w sposób naturalny z dostępnych w kuchni produktów.
Czosnek i cebula to bardzo aromatyczne składniki, które jednak najwięcej właściwości posiadają w formie surowej. Ugotowane, podsmażone nie będą już tak skuteczne, dlatego czosnek na przeziębienie najlepiej podawać surowy. Na co z kolei dzieci nie reagują z przesadnym entuzjazmem.
Gałganek Aliny, czyli surowy czosnek i cebula, zawieszony blisko łóżka dziecka to doskonałe rozwiązanie, aby zaaplikować najmłodszym dobroczynne składniki, ale bez konieczności ich spożywania.
Pamiętaj! Gałganek zawieś blisko łóżka, ale na tyle daleko, by dziecko nie sięgnęło do niego przez sen.
Gałganek Aliny dla kobiet w ciąży
Kobiety w ciąży mają ograniczone metody leczenia infekcji. Silne leki i antybiotyki nie są wskazane, w zasadzie niewiele medykamentów mogą zażywać zupełnie bezpiecznie. Nic więc dziwnego, że to właśnie ciężarne stały się mistrzyniami w tym, jak leczyć katar babcinymi sposobami.
Powieszenie Gałganka Aliny przy łóżku pozwoli przyszłej mamie na naturalne udrożnienie górnych dróg oddechowych.
O sposobach na przeziębienie u dziecka przeczytasz też tu:
Lekarz wskazuje – dieta wspiera odporność dziecka
Jesienny sezon chorobowy w pełni. Oto najważniejsze aspekty zachowania odporności
Inne babcine sposoby na katar
Domowa spiżarka i lodówka to źródło cennych produktów, które będą przydatne przy infekcjach górnych dróg oddechowych. Jakie domowe sposoby na przeziębienie są najpopularniejsze?
Cebula na przeziębienie – słodki syrop z cebuli ma tyle samo zwolenników co przeciwników, jednak bezsprzecznie ma dobroczynne właściwości, dzięki działaniu antybakteryjnemu i antyoksydacyjnemu. Działa profilaktycznie w stanach osłabionej odporności, jak również zwalcza stan zapalny, gdy przeziębienie już wystąpi. Najpopularniejszą formą podawania cebuli na chorobę jest przygotowanie syropu: 3 cebule pokroić w plastry i przekładać w słoiku na zmianę zasypując cukrem lub miodem. Odstawić na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Miód na przeziębienie – miód posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, ponadto stymuluje układ odpornościowy. Najwięcej właściwości zdrowotnych posiada miód lipowy, manuka, wrzosowy, wielokwiatowy, malinowy, nawłociowy. Miód należy spożywać na surowo, nie podgrzewać.
Mleko na przeziębienie – domowy sposób na przeziębienie to ciepłe mleko podawane z czosnkiem i miodem. Specyfik mocny i wyrazisty w smaku, jednak skuteczny. Czosnek i miód działający antybakteryjnie, łagodzą objawy przeziębienia, nawilżają górne drogi oddechowe, zmniejszają kaszel oraz pomagają zregenerować i rozgrzać organizm. Ważne, aby czosnek dodawać do ciepłego, a nie gorącego mleka, by w pełni wykorzystać jego właściwości.
Imbir na przeziębienie – działający przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie imbir to kolejny składnik, który warto mieć w kuchni w okresie przeziębieniowym. Pamiętajmy o starciu imbiru, co pozwoli wydobyć pełnię jego właściwości. Tak starty imbir podgrzewamy z ciepłą wodą 10 minut na wolnym ogniu. Szczególnie polecany przy bolącym gardle.
POLECAMY TAKŻE:
Fot. pixabay.com/Pexels
Dodaj komentarz