Zakwas z buraków to tani sposób na odporność

Sposób na odporność dziecka: zakwas z buraków

Co zrobić, aby dziecko przestało chorować?

Tydzień w domu, tydzień w przedszkolu. Nieustanny katar, kaszel, wizyty u lekarza, zapas syropków  i konieczność kolejnych L4 na dziecko. Tak w większości rodzin z małymi dziećmi wygląda jesień. Oprócz liczenia na to, że w końcu maluch złapie odporność oraz podawania syropów, warto wprowadzić naturalne środki zaradcze. Dzisiaj opowiemy o jednym z najskuteczniejszych sposobów na odporność dla dzieci i dorosłych. Proszę Państwa, oto jego wysokość: zakwas z buraków!

Zakwas z buraków – poznaj jego moc!

Zakwas z buraków to kwaskowy napój, którego zalety dostrzegały już nasze babki i prababki. Gdy nie było suplementów diety, to właśnie zakwasy i kiszonki były produktami budującymi zdrowie, wzmacniającymi odporność, stawiającymi na nogi po chorobie. Przeczytaj też: Kiszonki, mrożonki, zakwas z buraków – cudowne działanie propłodnościowe.

Zakwas z buraków powstaje w wyniku fermentacji buraków, a do jego przyrządzenia wystarczy zaledwie kilka tanich i powszechni dostępnych składników. Fermentacja zmienia smak soku z buraków na nieco bardziej wyrazisty i kwaskowy w przeciwieństwie do soku ze świeżego buraka, który jest raczej mdły i ziemisty. Kwas mlekowy produkowany przez bakterie w wyniku kiszenia to tzw. „dobre bakterie”, które zasiedlając jelita, budują odporność i poprawiają zdrowie i samopoczucie.

Zalety zakwasu z buraków:

  • Wzmacnia i buduje florę bakteryjną, która ma wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu,
  • Zawiera kwas foliowy, witaminę A, witaminę C, witaminy z grupy B, żelazo, magnez, potas, mangan.
  • Wzmacnia krew, dzięki zawartości kobaltu (niezbędnego przy tworzeniu czerwonych krwinek) – stąd zakwas z buraków to dobre wsparcie przy anemii.
  • Wspiera produkcję serotoniny, ma pozytywny wpływ na samopoczucie.
  • Stanowi naturalny pro- i prebiotyk – podawaj go w trakcie i po leczeniu antybiotykami.

Pamiętaj! Zakwas z buraków to skuteczny, ale przede wszystkim tani sposób na odporność. Zakup produktów na jeden duży słój to zaledwie kilka złotych.

Od kiedy podawać zakwas dziecku?

Zdrowotny zakwas z buraka zawiera jeden składnik, który nie jest wskazany dla najmniejszych dzieci. Jest nim sól. Przygotowując domowy zakwas z buraków warto ograniczyć zawartość soli względem tego, co mówi przepis. Dzięki temu będą mogły go spożywać dzieci już po 1. roku życia. Najmłodszym podajemy zakwas rozcieńczony, w niewielkich ilościach.

Warto też ograniczyć ilość czosnku i dodać go raczej symbolicznie, a z czasem gdy dziecko zaakceptuje nowy smak, można zwiększać proporcje.

Zakwas z buraków podawaj dziecku szczególnie jesienią, zimą i wczesną wiosną, kiedy świeże warzywa i owoce dostępne są w ograniczonym zakresie. Buraki i zakwas to bogate źródło witamin i minerałów.

Zakwas z buraków – jak zachęcić dziecko do picia? Ile podawać?

Dzieciom powyżej 1. roku życia można podawać 1-2 łyżeczki zakwasu z buraków dziennie. Jednak nie każdy maluch będzie chętny, aby pić czysty zakwas. Co robić? Na pewno nie zmuszać, bo skutecznie zniechęcimy tym dziecko. Podkreślenie, że zakwas jest zdrowy, więc trzeba go pić również niekoniecznie trafi do wyobraźni malucha.

Małe dzieci uczą się głównie przez naśladownictwo. Uwielbiają powtarzać to, co robi mama  i tata – dlatego picie zakwasu niech stanie się zwyczajem rodzinnym, a nie tylko wzmacnianiem odporności dziecka.

Ponadto można dodawać zakwas do innych produktów spożywanych przez dziecko, np.:

  • zupki,
  • koktajlu warzywno-owocowego,
  • jogurtu czy serka,
  • soku lub wody,
  • mieszać z miodem.

Ważne! Zakwas powinien być spożywany na zimno, gdyż podgrzany traci swoje wartości odżywcze. Jeśli chcesz go dodać do zupy, niech będzie letnia, nie gorąca. Dodawaj do gotowej potrawy, a nie w trakcie gotowania.

Niech przy spożywaniu zakwasu towarzyszy rodzicom podobna zasada jak obowiązująca przy rozszerzaniu diety: zanim dziecko zaakceptuje nowy smak musi go spróbować nawet 40 razy.

Gdy widzisz, że maluch nie ma ochoty na zakwas, nie zmuszaj, może kilka dni przerwy dobrze mu zrobią. Proponuj ponownie, eksperymentuj dodając do innych potraw, rozcieńczaj, a przede wszystkim dawaj dobry przykład i pijcie zakwas całą rodziną.

Zakwas z buraków to bogate źródło żelaza, stąd wskazany jest przy anemii.

Zakwas najlepiej wprowadzić do diety dziecka po 1. roku życia. Zaczynamy od niewielkich ilości 1-2 łyżeczki dodane do posiłków. Przedszkolakowi można już podawać zakwas samodzielnie w większych ilościach: ok. 4-5 łyżek.

Jak zrobić domowy zakwas z buraków?

Przepis na domowy zakwas z buraków:

Składniki:

  • 2 kg buraków (najlepiej ekologicznych)
  • 2 l wody
  • 1-2 łyżki soli
  • 1-2 ząbki czosnku (to porcja dla dzieci, zakwas dla dorosłych może mieć nawet 5-6 ząbków)
  • Kilka szt. ziela angielskiego
  • 3-4 Liście laurowe.

*Potrzebna będzie kamionka lub duży słoik oraz coś do przyciśnięcia buraków, np. talerz i kamień.

Przygotowanie:

Kamionkę/słój umyj i przepłucz wrzątkiem. Buraki umyj i drobno pokrój w plasterki. Układaj w naczyniu kolejno ciasno warstwę buraków i przypraw oraz czosnku. I tak na zmianę do zapełnienia naczynia.

Letnią, przegotowaną wodę wymieszaj z solą do rozpuszczenia, a następnie zalej nią naczynie.

Na wierzchu połóż talerz i dobrze przyciśnij buraki – nie mogą wystawać ponad wodę, gdyż grozi to spleśnieniem. Na talerzu warto położyć coś ciężkiego w celu dociążenia, np. kamień.

Taki roztwór połóż w ciepłym, zaciemnionym miejscu i czekaj 3-5 dni. Gotowy zakwas przelej do słoików, zakręć i przechowuj w lodówce.

Przeczytaj także: Witamina D dla dzieci – już czas!

Nie masz czasu robić zakwasu? Kup gotowy!

Wykonanie zakwasu z buraków nie jest trudne, ale wymaga nieco zaangażowania, miejsca do poprzechowywania kamionki oraz odczekania kilku dni. Dla osób, które nie chcą lub nie mogą go samodzielnie przygotować, polecamy szereg gotowych, zdrowych i naturalnych zakwasów, które zakupić można w sklepach.

Gotowy zakwas nie będzie odbiegał jakością od domowego, pod warunkiem że oprócz warzyw, soli i przypraw nie będzie zawierał nic innego w składzie. Zazwyczaj jest przygotowany w niewielkich partiach i ważny 3 miesiące od ukiszenia (nie otwarcia). Będzie on droższy niż domowy, ale w przypadku braku czasu na własnoręczną produkcję takie rozwiązanie będzie najlepsze. 

Zakwasów szukaj w sklepach ekologicznych, stacjonarnych i internetowych.

Zakwas z buraków to najtańszy napój probiotyczny i doskonała alternatywa dla „syropków na odporność” i suplementów diety. Podawaj go dziecku od jesieni do wczesnej wiosny, a szczególnie w przypadku antybiotykoterapii lub anemii.

 
Źródło:
https://rozszerzaniediety.pl/zakwas-z-burakow-dla-dzieci/
https://www.kuchnia-domowa.pl/przepisy/zupy/401-zakwas-buraczany
https://olejenazdrowie.pl/zakwas_z_burakow_olni_w_diecie_dziecka/

 

POLECAMY TAKŻE:

Odporność przedszkolaka – jak przygotować się na sezon grypowy + 3 niezawodne domowe sposoby na odporność

 


Polonistka, redaktorka i korektorka językowa. Specjalizuje się w artykułach z obszarów tematycznych: Ciąża, Dziecko, Pielęgnacja Dziecka, Rozwój Dziecka, a także Starania o ciążę, Niepłodność. Od 10 lat tworzy materiały edukacyjne do internetu. Pisała m.in. dla serwisów Rankomat.pl, Allegro.pl, 2Drink.pl, Naoko-store.pl, Skincarelovers.pl, Szafawpigulce.pl. Kontakt: agnieszka.banasiak@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *