Jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową i alergię? Niezbędne badania i testy

Nadwaga może być skutkiem podjadania i braku ruchu, ale problem może tkwić również w niezdiagnozowanej alergii. Nawracające zapalenia jelit i zespół jelita drażliwego będą dokuczliwym dodatkiem do codzienności, jeśli nie zostanie odkryta przyczyna tych problemów. Podobnie z bólami mięśniowo-stawowymi, zmianami skórnymi, zaburzeniami hormonalnymi, w tym szczególnie zaburzeniami płodności. Alergie i nietolerancje pokarmowe nie są możliwe do całkowitego wyleczenia, ale można znacząco zminimalizować ich niekorzystne skutki: poprzez zmianę diety i trybu życia. Jest jednak jeden warunek: potrzebna jest wiedza, co nam szkodzi!

Testy i badania pozwolą zidentyfikować źródło alergii lub nietolerancji pokarmowej. Sprawdź najpierw,jakie są najczęstsze objawy, gdyż nie zawsze są one od razu utożsamiane z alergią bądź nietolerancją pokarmową: Alergie i nietolerancje pokarmowe – jakie są rodzaje i najczęstsze objawy oraz jak mogą wpływać na płodność? [tłumaczy dr n.med. Iwona Kozak-Michałowska]

Jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową? Oto lista testów i badań.

I. Badania FoodPrint®

Badanie nadwrażliwości pokarmowej IgG zależnej – FoodPrint®

Badanie to pozwala na skomponowanie kompleksowych zaleceń żywieniowych opartych o indywidualny profil nietolerancji pokarmowej.

FoodPrint® brytyjskiej firmy Omega Diagnostics Group PLC (duży producent badań immunoenzymatycznych) wyróżnia innowacyjna, zaawansowana technologia mikromacierzowa. Badanie umożliwia uzyskanie wysokiej jakości wyników z mikroskopowej ilości materiału i pozwala na ilościowe oznaczenie specyficznych pokarmowo IgG. Testy spełniają standardy wyrobów medycznych do diagnostyki in-vitro (IVDD98/79EC), a każde badanie wykonywane jest w dwóch powtórzeniach.

FoodPrint® pozwala na jednoczesne oznaczenie ilościowo IgG dla maksymalnie 222 antygenów pokarmowych z 300 μl krwi włośniczkowej. Panele 160Vegetarian i 220+ badają transglutaminazę tkankową, jeden z markerów celiakii.

Zalety badania FoodPrint®:

  • wysoka czułość badania – z uwagi na zachowanie 3D struktury antygenów pokarmowych zwiększa czułość reakcji w porównaniu z klasyczną metodą ELISA,
  • brak specyficznych objawów klinicznych, a w 70% lokalizacja wielonarządowa utrudnia diagnozę opóźnionych nadwrażliwości pokarmowych na podstawie objawów (dlatego wymaga zastosowania specjalistycznych badań laboratoryjnych),
  • wspomaganie terapii farmakologicznej – podniesienie efektywności leczenia i obniżenie kosztów terapii,
  • pomoc w diagnostyce przyczyn przewlekłych dolegliwości,
  • laboratorium wykonujące badania uczestniczy 2 razy w roku w walidacji międzylaboratoryjnej dla specyficznych pokarmowo IgG, co gwarantuje wiarygodność uzyskanych wyników.

Wskazania do wykonania badania FoodPrint®: nadwaga i otyłość, zespół jelita nadwrażliwego (IBS), nieswoiste choroby zapaleń jelit (NZJ), choroby z autoagresji, zaburzenia hormonalne, zmiany skórne (AZS, łuszczyca, świąd), bóle mięśniowo-stawowe, fibromialgia, zaburzenia płodności, otyłość i cukrzyca, nadciśnienie tętnicze, zaburzenia psychiczne – depresja, lęki, autyzm, ADHD, zespół chronicznego zmęczenia, zespół migrenowy.

Dieta bezglutenowa sposobem na ciążę. Czy jest idealna dla ciebie? (+przepisy)

 Zalecenia przed wykonaniem badania:

  • pacjenci poniżej 1 roku życia nie powinni wykonywać badania,
  • leki antyhistaminowe nie wpływają na wynik badania,
  • antybiotyki nie wpływają na wynik badania,
  • leki/terapie obniżające lub zmieniające pracę układu odpornościowego mogą wpłynąć na wynik badania (w takiej sytuacji zaleca się wykonanie w laboratorium badania poziomu całkowitego IgG w celu wykluczenia jego niedoborów),
  • zaburzenia krzepnięcia i choroba zakrzepowa krwi nie wpływają na wynik badania,
  • celiakia i inne typy nadwrażliwości pokarmowej IgE-niezależnej oraz choroby jelit (m.in. nieswoiste zapalenia jelit) nie wpływają na wynik badania,
  • immunoterapia alergenowa (odczulanie) może wpłynąć na wynik badania.

Wynik zawiera trzy zakresy referencyjne, od których zależy długość eliminacji nietolerowanego pokarmu: wysoka (≥30 U/ml), podwyższona (24-29 U/ml) i prawidłowa  (≤23 U/ml). Wynik obejmuje stężenie IgG przeciwko określonym pokarmom w U/ml, które zostały pogrupowane w grupy pokarmowe: produkty mleczne, ryby i owoce morza, owoce, produkty zbożowe, zioła i przyprawy, drób i mięso, orzechy i nasiona, warzywa oraz inne.

Jeśli wynik wskaże nietolerancję na któryś z badanych produktów, w celu poprawy zdrowia, niezbędna będzie zmiana żywienia, która wiąże się z eliminacją nietolerowanego produktu lub grupy produktów. Tak spersonalizowane zalecenia pozwolą na celowaną i skuteczną dietoterapię mającą wpływ na cały organizm, wspierając leczenie stanu zapalnego i przewlekłych schorzeń.

Badanie FoodPrint® można pobrać samodzielnie w domu.

Więcej, jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową, na ten temat: www.foodprint.synevo.pl

 

II. Badanie polimorfizmów genetycznych – Nutrigenomix®

Polimorfizm DNA

W genetyce polimorfizm oznacza występowanie różnic w DNA populacji. Przy czym nie nazywa się tak zmian rzadkich – je określa się już mianem mutacji. 

99,9% sekwencji DNA człowieka jest identyczne. Pozostałe 0,1% sekwencji DNA zawiera różne warianty genów (polimorfizmy), które wpływają na różnice międzyosobnicze w populacji człowieka np. na metabolizm składników odżywczych (RDA). Bezpieczne limity spożycia danej substancji są tworzone w oparciu o badania na ogólnej populacji i w rzeczywistości nie uwzględniają indywidualnych potrzeb każdego organizmu.

Indywidualne predyspozycje genetyczne mogą wpływać na sposób, w jaki organizm reaguje na pokarm, napoje, wysiłek fizyczny czy suplementacje oraz kształtować zachowania żywieniowe. Badanie Nutrigenomix Health pokazuje, jak geny mogą wpływać na metabolizm, wydolność organizmu, sprawność i wytrzymałość, nietolerancje pokarmowewykorzystanie składników odżywczychnawyki żywieniowe, koncentrację, motywację i skład ciała.

Nie możesz zajść w ciążę? Sprawdź, jak duży masz niedobór witaminy D

Nutrigenomix® jest to badanie DNA oceniające obecność 45 polimorfizmów genetycznych określających predyspozycje genetyczne dotyczące żywienia i sprawności fizycznej. Badanie występuje w dwóch wariantach HEALTH oraz SPORT i różni się zaleceniami żywieniowymi.

 Panele badanych markerów obejmują:
– metabolizm mikroskładników (żelazo, wapń, witaminy A, B12, C, D, E i kwas foliowy),
– zdrowie sercowo – naczyniowe (metabolizm kofeiny, sodu, kwasów omega – 3, nasyconych kwasów tłuszczowych),
– kontrolę masy ciała i skład organizmu (metabolizm makroskładników i wykorzystanie energii),
– nietolerancje pokarmowe (gluten, laktoza),
– nawyki żywieniowe (ocena preferencji smakowych i podjadania pomiędzy posiłkami),
– ćwiczenia i sprawność fizyczna (ocena predyspozycji do wykonywania sportów siłowych i wytrzymałościowych oraz kontuzji).

 Zalety badania Nutrigenomix®:

  • bezbolesne i nieinwazyjne pobranie materiału – próbka śliny (bada 45 polimorfizmów genetycznych),
  • optymalizacja metabolizmu dzięki poznaniu indywidualnego metabolizmu składników odżywczych takich jak: witamina A, B12, C, D, E, kwasu foliowego (w tym mutacji genu MTHFR), wapnia i żelaza,
  • lepsze zrozumienie indywidualnych zaleceń żywieniowych, a w konsekwencji modyfikacja diety zgodnie z profilem genetycznym – wyeliminowanie skutków nietolerancji pokarmowych,
  • prewencja chorób dietozależnych i niedoborów pokarmowych,
  • informacja o predyspozycjach genetycznych do rozwoju nadwagi i otyłości, cukrzycy typu II, chorób sercowo-naczyniowych, (nadciśnienie, zawał mięśnia sercowego), chorób układu kostno-stawowego (osteoporoza, zwiększone ryzyko złamań i urazów sportowych), zespołu przeładowania i niedoboru żelaza czy nietolerancji pokarmowej (glutenu, laktozy, kofeiny),
  • indywidualne zalecenia treningowe zgodnie z predyspozycjami sportowymi, a w rezultacie wydajniejszy trening i osiąganie lepszych wyników sportowych oraz minimalizacja ryzyka kontuzji.

Wskazania do wykonania badania Nutrigenomix®: nadwaga i otyłość, choroby przewlekłe (cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe, zmiany miażdżycowe, nadciśnienie tętnicze), choroby wynikające
z niedoborów (niedokrwistości, zaćma, osteoporoza), stany zapalne i obniżona odporność, zaburzenia żołądkowo – jelitowe, zaburzenia wchłaniania, problemy skórne, zaburzenia koncentracji lub snu, zaburzenia płodności, nawykowe poronienia, uprawianie sportu wyczynowo lub rekreacyjnie, częste urazy ścięgien.

Wynik badania i co dalej?

Wynik badania jest formą poradnika zawierającego indywidualne zalecenia żywieniowe i treningowe. Obejmuje: nazwę badanego genu i jego wariant, częstość występowania danego wariantu w populacji, opis badanego parametru i piśmiennictwo, opis badanego genu, źródła pokarmowe badanego składnika np. witaminy C oraz zalecenia postępowania.

Na podsumowaniu wyniku znajduje się wiele zmiennych, które są pogrupowane w sekcjach: metabolizm składników odżywczych (np. niedobór żelaza, witamina A, B12, C, D, kwas foliowy), zdrowie sercowo-metaboliczne (np. kwasy tłuszczowe Omega-3, sód), kontrola masy ciała i skład organizmu (np. bilans energetyczny, tłuszcz całkowity), nietolerancje pokarmowe (laktoza, gluten), nawyki żywieniowe (np. percepcja smaku tłuszczu i cukru, podjadanie między posiłkami).

Badanie można pobrać samodzielnie w domu. Więcej, jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową, tutaj: www.nutrigenomix.synevo.pl

 

III. Badanie KyberKompakt

Nowoczesna diagnostyka mikrobioty jelit – Kyberkompakt

– Prawidłowa mikrobiota to jeden z najważniejszych elementów zachowania dobrego zdrowia i odporności – mówi Iwona Kozak Michałowska, Dyrektor ds. Rozwoju i Nauki Synevo i dodaje – Mikroflora jelitowa to wszystkie mikroorganizmy zamieszkujące w układzie pokarmowym. Są to bakterie, wirusy, archeony i grzyby. Ich liczba zależy od miejsca, w którym się znajdują, ale największą aktywność wykazują w jelicie grubym. Uważa się, że łączna masa mikroorganizmów w naszym jelicie wynosi około 1,5 – 2 kg. Znanych jest 1800 rodzajów i 40 000 różnych gatunków bakterii. Wyróżniamy 3 mln genów bakterii, czyli 150 razy więcej niż ludzkich”.

 Najważniejsze fakty:

  • Mikrofolora jest jednym z trzech najważniejszych elementów bariery jelitowej. Jej odpowiedni rozwój i stan jest niezbędnym warunkiem do zachowania prawidłowej pracy i szczelności jelit.
  • Mikroflora człowieka kształtuje się już w momencie porodu.
  • Na jej rozwój w pierwszych miesiącach życia wpływa przede wszystkim rodzaj porodu oraz sposób karmienia niemowlęcia.
  • Najbardziej pożądany sposób kolonizacji to poród fizjologiczny oraz karmienie mlekiem matki.
  • W trakcie całego życia na naszą mikroflorę oddziałuje szereg czynników, takich jak: dieta, leki, czynniki środowiskowe, rodzaj karmienia dziecka czy stres.

Warto pamiętać, że odpowiednio zbilansowana dieta może przyczynić się do poprawnego funkcjonowania układu pokarmowego. Dobrze też wiedzieć, że ubytki w składzie mikroflory mogą być przyczyną wielu problemów.

Dieta eliminacyjna może wyleczyć z Hashimoto. Na czym polega i ile trwa?

Dysbioza jelitowa

  • Dysbioza jelitowa to zaburzona równowaga mikroflory jelitowej.
  • Na określenie ilości bakterii pełniących funkcję ochronną, immunostymulującą i odżywiającą nabłonek jelita pozwala badanie KyberKompakt Pro.
  • Oprócz tego sprawdzana jest także ilość mikroflory potencjalnie patogennej. Jej przerost może powodować wiele dolegliwości, między innymi wzdęcia czy bóle brzucha.
  • Diagnostyka obejmuje także badanie obecności grzybów w przewodzie pokarmowym.
  • Pojawia się coraz więcej badań potwierdzających, że zaburzenia mikroflory jelitowej mogą przyczynić się do powstawania i nasilania różnych objawów chorobowych.
  • Pacjenci najczęściej utożsamiają dysbiozę z dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego, jednak wskazań do diagnostyki mikroflory przewodu pokarmowego jest znacznie więcej.

 – Receptą na przywrócenie równowagi jelitowej jest indywidualna probiotykoterapia – tłumaczy dr n. med. Iwona Kozak-Michałowska – Aby przywrócić prawidłową mikroflorę jelit i zapewnić skuteczne działanie bariery jelitowej konieczne jest zastosowanie odpowiedniej probiotykoterapii. Najlepsze efekty uzyskuje się przy zastosowaniu terapii dobranej do indywidualnego stanu mikroflory jelitowej oraz występujących objawów. Nie bez znaczenia jest zarówno dobór samych bakterii probiotycznych, jak
i ilość i jakość samego preparatu oraz czas kuracji.

Schorzeniach, przy których warto wykonać badanie KyberKompakt:

  • dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego: wzdęcia, zaparcia, biegunki, bóle brzucha, choroba Leśniewskiego – Crohna, coltis ulcerosa, zespół jelita nadwrażliwego,
  • choroby autoimmunologiczne, np. Hashimoto, RZS, łuszczyca, celiaklia,
  • alergie i nietolerancje pokarmowe,
  • depresja i zaburzenia nastroju,
  • zapalenie zatok,
  • nawracające infekcje układu oddechowego,
  • nawracające infekcje układu moczowo – płciowego,
  • grzybica przewodu pokarmowego,
  • astma oskrzelowa,
  • choroby wątroby,
  • nadwaga i otyłość.

Więcej, jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową, na: www.synevo.pl

Podsumowanie

Alergia dotyka coraz większą liczbę osób. Każdy z nas w jakimś sensie się z nią zmaga, czy to osobiście, czy wśród bliskich i znajomych. Nawet jeśli dotąd na nią nie chorowaliśmy, nie oznacza, że któregoś dnia w jakimś zakresie nas nie dotknie. Mechanizmy leżące u podstaw alergii i nietolerancji pokarmowych są złożone i wciąż nie do końca poznane. Jednak możemy poprzez zmianę stylu życia ograniczyć czynniki sprzyjające reakcjom alergicznym. Testy są wsparciem dla tych wszystkich, którzy nie wiedzą, jak zdiagnozować nietolerancję pokarmową, ale maja poczucie i objawy, że coś musi im szkodzić. 

Nadwrażliwość przy kontakcie z alergenami może mieć różne objawy. Możemy je zmniejszyć, ale niemożliwe jest trwałe wyleczenie. Z pomocą w poznaniu i radzeniu sobie z alergią, która stała się chorobą cywilizacyjną XXI wieku, przychodzi nam nauka. Specjalistyczne badania pozwalają określić przyczyny choroby i wyeliminowanie ich. Predyspozycje genetyczne do różnych chorób możemy zniwelować poprzez indywidualne zalecenia żywieniowe i treningowe. Pamiętajmy, że prawdziwe jest powiedzenie „ruch to zdrowie”. Ponadto nasze zdrowie zaczyna się w jelitach, bowiem to one wspomagają prawidłowe działanie układu trawiennego, chronią przed infekcjami, regulują metabolizm i wpływają na odporność.  

Na szczęście wzrasta świadomość, że na dobre zdrowie i samopoczucie wpływa styl życia, w tym aktywność fizyczna i przyzwyczajenia żywieniowe oraz odpowiednia diagnostyka. 

 

Materiały ze śniadania prasowego Synevo

POLECAMY TAKŻE

Badania i normy: TSH, FT3, FT4 – sprawdzamy hormony tarczycy

 

Agnieszka Woźniak

Redaktorka i korektorka językowa. Pisze od kiedy pamięta, a w międzyczasie zajmuje się tropieniem zagubionych przecinków i poprawianiem błędów ortograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *