Awokado to zdaniem dietetyków i speców od zdrowego żywienia – owoc doskonały. I nawet fakt, że jest najbardziej kaloryczne wśród innych owoców, w żadnym stopniu nie skraca to bardzo długiej listy dobroczynnych jego właściwości. W jadłospisie par starających się o dziecko nie może go zabraknąć! Dlaczego warto jeść awokado? Oto lista dowodów.
Smaczliwka albo gruszka aligatora – to inne nazwy awokado, które wbrew powszechnej opinii i skojarzeniom, nie jest wcale warzywem, a owocem – niestety wciąż niedocenianym i zbyt pochopnie ocenianym jako niesmaczny.
Awokado rzeczywiście samo w sobie może nie zniewala smakiem, dla niektórych jest mdłe i zbyt tłuste – co niektóre kobiety błędnie oceniają jako tuczące. Maślana konsystencja, właśnie za sprawą sporej ilości tłuszczów, każe myśleć o nim jak o warzywie albo ewentualnie składniku np. maski kosmetycznej – co akurat jest prawdą.
Awokado jest składnikiem bardzo często wykorzystywanym przy tworzeniu kosmetyków ze względu na liczne właściwości pozytywnie wpływające na poprawę stanu skóry.
Pękaty owoc z wielką pestką, która – co warto wiedzieć – także jest jadalna, to prawdziwa bomba witamin i składników mineralnych, które wpływają nie tylko na poprawę płodności, regulując gospodarkę hormonalną, ale także pracę mózgu, serca i oczu.
Awokado to źródło dobrych tłuszczów, witamin z grupy B oraz antyoksydantów – witamin A, C i E
Dzięki zawartości kwasu oleinowego awokado obniża poziom cholesterolu, a potas, którego ma więcej niż banany, reguluje ciśnienie krwi. Choć ilość tłuszczu w 100 g awokado może nieco zniechęcać – 41 g w porównaniu z niemal zerową ilością w pozostałych owocach i warzywach, to naprawdę 41 gramów zdrowia, bo kwas oleinowy zaliczany jest do tych dobrych i prozdrowotnych i właśnie dzięki niemu inne składniki z innych produktów są lepiej przyswajalne.
Cenny likopen zawarty w soczystych pomidorach wchłonie się aż cztery razy szybciej, gdy zostanie zjedzony w towarzystwie awokado.
Awokado to także źródło cennych antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy, jakimi są witaminy C, E i A, które działają nie tylko na kondycję skóry od środka, ale także stoją na straży przed nowotworami prostaty i piersi.
AWOKADO – ŹRÓDŁO KWASU FOLIOWEGO także dla MĘŻCZYZN
Kobiety w ciąży i starające się o dziecko, także w trakcie leczenia niepłodności, szczególnie powinny zwrócić uwagę na sporą ilość witamin z grupy B, zwłaszcza kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu. Zamiast więc sięgać po suplement tego składnika – warto sięgnąć po niego w naturze.
Dobra wiadomość dla cukrzyków: AWOKADO NA INSULINOOPORNOŚĆ
Awokado reguluje poziom cukru we krwi. Jednonienasycone tłuszcze w nim zawarte mogą wręcz odwrócić odporność na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi.
Ci, którzy mają zdiagnozowaną insulinooporność po prostu nie mogą krzywo patrzeć na awokado, które dodatkowo zawiera również rozpuszczalny błonnik wpływający na utrzymanie stałego poziomu cukru.
JAK WYBIERAĆ AWOKADO
Z pewnością nieraz zastanawialiście się w sklepie, czy aby na pewno to awokado jest świeże – biorąc je do ręki mieliście bowiem wrażenie, że skórka ugina się pod naciskiem, wyczuwaliście miękkość, która sprawiała wrażenie, że owoc jest przejrzały. Prawdopodobnie mieliście właśnie w rękach dojrzały egzemplarz, który będzie w sam raz do zjedzenia po przyjściu do domu. Te nieco twardsze musiałyby poleżeć i dojść do właściwej konsystencji – co niekiedy może zająć około 5 dni.
Uwaga – sygnałem, że awokado jest zgniłe lub za długo leżało, są w przypadku zielonego awokado czarne rozlane plamy, po przekrojeniu takiej sztuki miąższ również będzie brunatny, nie tylko nieestetyczny, ale także nadający gorzki i nieprzyjemny smak.
WSKAZÓWKA: Aby upewnić się, że awokado, jest dobre – bez jego rozkrajania, sprawdź kolor pod szypułką. Delikatnie ją usuń (powinna odpaść niemal sama) i jeśli kolor, który zobaczysz jest jasno-zielony lub jasno-żółty bez plam i ściemnień – śmiało je możesz kupić. Plamki i brunatny odcień pod szypułką daje niemal sto procent pewności, że owoc w środku również jest popsuty.
ZIELONE CZY FIOLETOWE: co za różnica
W zależności od odmiany – awokado może mieć zieloną (odmiana Fuerte), jak i ciemnofioletową (prawie czarną) skórkę (odmiana Hass). Te drugie są odrobinę mniejsze od zielonych i mają nieco grubszą skórę – dojrzałe mogą sprawiać wrażenie twardszych od dojrzałych zielonych, co warto wziąć pod uwagę przy wyborze. To, co odróżnia obie odmiany od siebie, to głównie cena – Fuerte to odmiana tańsza, ale wcale nie gorsza.
Jak przechowywać awokado: jeśli przekroimy awokado na pół i zjemy tylko połowę, wybierz tę, która nie ma pestki – połówka z pestką będzie mniej podatna na zepsucie. Żeby uniknąć naturalnego ściemnienia owocu, przed włożeniem do lodówki warto ją skropić kilkoma kroplami cytryny.
JAK OBIERAĆ AWOKADO
Ze względu na sporą pestkę, ale także ze względu na „niestabilną” konsystencję awokado nastręcza wielu osobom kłopotu z obieraniem. Jest jednak prosty sposób, by zrobić to szybko i estetycznie. Wystarczy naciąć owoc wzdłuż wysokości – ostrze oprze się na pestce, przekręcić i rozdzielić. Następnie za pomocą łyżki stołowej wyjąć miąższ ze skórki, która może posłużyć jako (niejadalna) miseczka do podania jakiejś fantazyjnej sałatki.
NIE WYRZUCAJCIE PESTKI – ona także jest jadalna, o czym niewiele osób wie. Należy ją wysuszyć, następnie rozkruszyć lub za pomocą blendera albo rozdrabniacza do orzechów zmielić jak ziarna kawy. Taki susz schowajcie do woreczka albo szczelnie zamykanej puszki i dodawajcie np. do jogurtu, musli czy nawet zup.
Pestka awokado ma mnóstwo właściwości antyoksydacyjnych, a więc opóźniających procesy starzenia i to nie tylko skóry, ale przede wszystkim mózgu, serca oraz wszystkich komórek i tkanek. Zawiera także wiele związków fitochemicznych, np. flawonidy i proantocyjanidyny oraz polifenole – podobne do tych z zielonej herbaty.
Z czym jeść awokado, by miało smak
Awokado to owoc uniwersalny – nadaje się zarówno do deserów, jak i potraw wytrawnych. Warto dodawać je do owocowej sałatki na śniadanie – ale warto pomyśleć, by znalazły się w niej owoce o wyrazistym smaku – jeśli nasza sałatka składać się będzie jedynie z awokado i bananów – istnieje wielkie prawdopodobieństwo, że poczujecie jedynie mdły smak i nigdy więcej nie będziecie chcieli zaczynać w ten sposób dnia.
Dlatego podawajcie awokado nie tylko w towarzystwie równie „maślanych” bananów, ale także żurawiny, pomarańczy, grapefruitów – generalnie cytrusów, które nadadzą przyjemnej kwaskowatości. Warto do tego dorzucić kilka podprażonych orzechów lub nasion: słonecznika czy chia.
Awokado doskonale nadaje się także do różnego rodzaju koktajli. Szklanka takiego pożywnego koktajlu wypita na śniadanie nie tylko będzie bombą witamin i składników mineralnych na dzień dobry, ale także pomoże rozruszać metabolizm.
AWOKADO ZAMIAST MASŁA I NUTELLI
Awokado to idealna alternatywa dla masła i to smakowego – wystarczy, że dojrzały owoc zblendujecie lub dokładnie rozdrobnicie widelcem, a następnie doprawicie solą i pieprzem ziołowym lub cytrynowym. Dla chętnych w wersji meksykańskiej guacamole: czyli dodatkowo z wyciśniętym ząbkiem czosnku, odrobiną cebuli i kolendry oraz kilkoma kroplami cyryny lub limonki. Taka pasta będzie idealna do smarowania pieczywa czy słonych krakersów w formie przekąski.
A dla łasuchów: domowa nutella! Wystarczy zblendować dwa bardzo dojrzałe banany, dwa awokado, dodać cztery łyżeczki prawdziwego kakao i do smaku według uznania dosłodzić miodem. Można także dodać drobno posiekane orzechy – wedle uznania. Z takiej ilości składników powinniście uzyskać półlitrowy słoik przepysznej słodkiej pasty.
POLECAMY TAKŻE:
Bób płodności – jak bób wpływa na płodność
Ania Mazur: O ciążę walczyłam tylko dietą, zero hormonów – udało się!
Dodaj komentarz