składniki propłodnościowe

Z cyklu SKŁADNIKI PROPŁODNOŚCIOWE – CYNK

Cynk jest niezbędny do syntezy i prawidłowego działania hormonów płciowych (estrogenów i progesteronu), działa w połączeniu z witaminą E (pestki słonecznika, produkty z pełnego ziarna). Poprawia absorbcję witaminy B6, której niedobór prowadzi do zahamowania wydzielania estrogenów przez jajniki.

Jest niezwykle istotny do utrzymania regularnych cykli menstruacyjnych, produkcji komórki jajowej oraz niezbędny w przebiegu prawidłowego podziału komórek u płodu. Ma działanie odtruwające – jest antagonistą ołowiu i kadmu.

W relacji z innymi pierwiastkami istotna dla poziomów estrogenu i progesteronu jest właściwa proporcja cynku do miedzi.

Cynk ponadto jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego namnażania się komórek tarczycy oraz wpływa na metabolizm tyroksyny i trójjodotyroniny (hormonów wydzielanch przez tarczycę).  Jego niedobór może powodować obniżenie ilości hormonów tarczycy oraz spowolnienie podstawowej przemiany materii. U pacjentów z chorobą Hashimoto niedobór cynku powoduje wzrost ilości przeciwciał anty-TPO .

Tymczasem cynk jest jednym z częściej niedoborowych pierwiastków.

W jakich produktach go szukać?

Źródła cynku w diecie: pestki dyni, chude mięso i mleko, żółtko jaja, kasza gryczana, kiełki zbożowe, płatki i musli naturalne, orzechy, fasola, ryby morskie, owoce morza, ostrygi.

Warto wiedzieć!

Czarna herbata, kawa, duże ilości błonnika, suplementacja żelazem mogą hamować absorbcję cynku. Nie popijaj więc kanapek z chleba razowego czarną mocną herbatą, poranna kawa, gdy jesz musli na śniadanie też nie będzie najlepszym rozwiązaniem dla optimum wchłanialności tego składnika. Do musli natomiast wrzuć pestki dyni: B6 + cynk to idealna para. Chcesz wzmocnić efekt? Wypij napar z imbiru z plastrami cytryny i pomarańczy.

 

Uwaga: porada nie zastąpi bezpośredniego kontaktu z dietetykiem, jeśli potrzebujesz wsparcia zgłoś się na indywidualną konsultację dietetyczną.

 


Dietetyk kliniczny, psychodietetyk. Założycielka i właścicielka „Sanvita”- Instytut Zdrowego Żywienia i Dietetyki Klinicznej. Redaktor prowadząca „Współczesna dietetyka. Specjalistyczne czasopismo dla dietetyków i profesjonalistów żywienia”. Autorka książki „Dieta dla płodności”.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *