Potwierdzone: Orzechy poprawiają morfologię plemników i zauważalnie zwiększają ich liczbę

Potwierdzone: Jedzenie orzechów poprawia morfologię i liczbę plemników

Dieta bogata w orzechy może poprawiać parametry nasienia – tak wynika z najnowszych badań opublikowanych podczas tegorocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Rozrodu Człowieka i Embriologii. Doniesienia naukowców komentuje dr Janusz Pałaszewski, specjalista w dziedzinie leczenia niepłodności, ordynator w Klinice INVICTA.

Ostatnie prace hiszpańskich badaczy potwierdzają wcześniejsze doniesienia naukowe o pozytywnym wpływie diety bogatej w orzechy na męską płodność – w tym liczbę, ruchliwość i jakość materiału genetycznego plemników. Randomizowane badania przeprowadzone zostały na grupie blisko 120 mężczyzn w wieku 18-35 lat. Obserwacja i analizy obejmowały okres 14 tygodni, w którym badani zmodyfikowali swój jadłospis. 

Większość lekarzy, analizując przyczyny zaburzeń płodności u mężczyzn, koncentruje się na niehigienicznym trybie życia, nadużywaniu papierosów, alkoholu czy leków, wpływie zanieczyszczonego środowiska etc. Na tej podstawie formułuje się też zalecenia dla panów starających się o potomstwo. Tymczasem, jak się okazuje, recepta na poprawę jakości spermy może być bardzo prosta – włączenie do diety orzechów, zdaniem hiszpańskich naukowców, może przynieść zbawienne efekty.

Dlaczego orzechy poprawiają jakość plemników?

Orzechy są bogate w substancje o potwierdzonym wpływie na parametry nasienia takie jak kwasy omega-3, antyoksydanty np. witaminę C i E czy selen, a także kwas foliowy.

Uczestnicy badania włączyli porcję 60 g mieszanki migdałów, orzechów włoskich i laskowych do swojej codziennej diety (opisywanej jako zachodnioeuropejska). Przedtem przeprowadzono szczegółowe badania nasienia zarówno w grupie badanej, jak i kontrolnej. Po 14 tygodniach spożywania orzechów powtórzono testy. Wyniki były zaskakujące.

U panów spożywających codziennie orzechową mieszankę zaobserwowano wzrost liczby plemników o 16%, ich żywotności – o 4% i ich ruchliwości – o 6%. Dodatkowo o 1% poprawiła się morfologia plemników (większy odsetek miał prawidłowy wygląd pod mikroskopem).

Co więcej, znacznie obniżył się też poziom tzw. fragmentacji DNA plemników, co oznacza, że więcej z nich miało odpowiedniej jakości materiał genetyczny.

Z pewnością kolejne badania są potrzebne, by potwierdzić wyniki i dowiedzieć się więcej o mechanizmach wpływających na poprawę nasienia. Już teraz zachęcam wszystkich panów, którzy chcą zostać ojcami, do zadbania o odpowiednią zbilansowaną dietę. I do jedzenia porcji orzechów – codziennie.

POLECAMY TAKŻE: Dieta na płodność: Jak poprawić wyniki badań o ponad 60 proc.

Najnowsze badanie: O takiej poprawie płodności marzy każda para starająca się o ciążę!

Karolina Wagner

Dziennikarka, redaktorka, absolwentka Polonistyki na UW. Woli słuchać niż mówić, biegać niż siedzieć, medytować niż dywagować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *