Potwierdzone: Orzechy poprawiają morfologię plemników i zauważalnie zwiększają ich liczbę

Potwierdzone: Jedzenie orzechów poprawia morfologię i liczbę plemników

Dieta bogata w orzechy może poprawiać parametry nasienia – tak wynika z najnowszych badań opublikowanych podczas tegorocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Rozrodu Człowieka i Embriologii. Doniesienia naukowców komentuje dr Janusz Pałaszewski, specjalista w dziedzinie leczenia niepłodności, ordynator w Klinice INVICTA.

Ostatnie prace hiszpańskich badaczy potwierdzają wcześniejsze doniesienia naukowe o pozytywnym wpływie diety bogatej w orzechy na męską płodność – w tym liczbę, ruchliwość i jakość materiału genetycznego plemników. Randomizowane badania przeprowadzone zostały na grupie blisko 120 mężczyzn w wieku 18-35 lat. Obserwacja i analizy obejmowały okres 14 tygodni, w którym badani zmodyfikowali swój jadłospis. 

Większość lekarzy, analizując przyczyny zaburzeń płodności u mężczyzn, koncentruje się na niehigienicznym trybie życia, nadużywaniu papierosów, alkoholu czy leków, wpływie zanieczyszczonego środowiska etc. Na tej podstawie formułuje się też zalecenia dla panów starających się o potomstwo. Tymczasem, jak się okazuje, recepta na poprawę jakości spermy może być bardzo prosta – włączenie do diety orzechów, zdaniem hiszpańskich naukowców, może przynieść zbawienne efekty.

Dlaczego orzechy poprawiają jakość plemników?

Orzechy są bogate w substancje o potwierdzonym wpływie na parametry nasienia takie jak kwasy omega-3, antyoksydanty np. witaminę C i E czy selen, a także kwas foliowy.

Uczestnicy badania włączyli porcję 60 g mieszanki migdałów, orzechów włoskich i laskowych do swojej codziennej diety (opisywanej jako zachodnioeuropejska). Przedtem przeprowadzono szczegółowe badania nasienia zarówno w grupie badanej, jak i kontrolnej. Po 14 tygodniach spożywania orzechów powtórzono testy. Wyniki były zaskakujące.

U panów spożywających codziennie orzechową mieszankę zaobserwowano wzrost liczby plemników o 16%, ich żywotności – o 4% i ich ruchliwości – o 6%. Dodatkowo o 1% poprawiła się morfologia plemników (większy odsetek miał prawidłowy wygląd pod mikroskopem).

Co więcej, znacznie obniżył się też poziom tzw. fragmentacji DNA plemników, co oznacza, że więcej z nich miało odpowiedniej jakości materiał genetyczny.

Z pewnością kolejne badania są potrzebne, by potwierdzić wyniki i dowiedzieć się więcej o mechanizmach wpływających na poprawę nasienia. Już teraz zachęcam wszystkich panów, którzy chcą zostać ojcami, do zadbania o odpowiednią zbilansowaną dietę. I do jedzenia porcji orzechów – codziennie.

POLECAMY TAKŻE: Dieta na płodność: Jak poprawić wyniki badań o ponad 60 proc.

Najnowsze badanie: O takiej poprawie płodności marzy każda para starająca się o ciążę!

 


Polonistka, dziennikarka, redaktorka. Specjalizuje się w tematyce: ciąża, parenting, niepłodność, dieta propłodnościowa. Email: redakcja@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *