Soczyste i pachnące, kwintesencja kuchni śródziemnomorskiej. Mowa o pomidorach, które równie często goszczą na polskich talerzach. Warzywa te to prawdziwa bomba witaminowa, źródło młodości i płodności. Jak się okazuje, najwięcej wartości odżywczych znajduje się w popularnym przecierze pomidorowym.
Pomidory są nie tylko pyszne, ale i bardzo zdrowe. Warzywa te (dla botaników pomidory to owoce) mają działania przeciwnowotworowe, wspomagają naszą odporność oraz regulują procesy trawienne. Są źródłem witamin C, A, E i K oraz witamin z grupy B ( B1, B2, PP, B6, B5, biotyna, kwas foliowy), a także składników mineralnych: potasu, żelaza, magnezu, wapnia, manganu, cynku, miedzi i chromu. Do tego można jeść je bez większych ograniczeń, bo w 100g pomidorów znajduje się zaledwie 19 kcal.
Likopen – cenny składnik
Najważniejszym składaniem odżywczym pomidorów jest likopen, który odpowiada za soczystą, czerwoną barwę owoców. Działania prozdrowotne tego związku można by długo wymieniać, m.in.:
- opóźnia proces starzenia;
- ma działanie antynowotworowe, zmniejsza ryzyko nowotworu prostaty, płuc, żołądka, jelita grubego i raka szyjki macicy;
- wpływa korzystnie na serce;
- poprawia wygląd skóry i włosów;
- obniża poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze krwi;
- reguluje procesy trawienia;
- podnosi odporność organizmu.
„Jabłko miłości”
We Francji pomidora zwykło się nazywać „jabłkiem miłości”. Chociaż jego działanie jako afrodyzjak, nie zostało potwierdzone naukowo, to zgodnie z najnowszymi informacjami, warzywo to świetnie wpływa na męską płodność. European Journal of Nutrition opublikował badanie, które przeprowadzono na 60 zdrowych mężczyznach, w wieku 19-30 lat. Przez trzy miesiące mieli oni spożywać w formie suplementu ok. 14 mg likopenu dziennie. Taka dawka odpowiada dwóm łyżkom przecieru pomidorowego.
Jakość nasienia uczestników sprawdzono przed rozpoczęciem badania, w trakcie oraz po jego zakończeniu. Okazało się, że u testowanych mężczyzn odsetek zdrowych plemników wzrósł, a ich ruchliwość zwiększyła się aż o 40%. Nie odnotowano różnić w stężeniu nasienia.
Obiecujące wyniki komentuje Monika Królak-Wasilewska, dietetyk kliniczny, dodając, że likopen oddziałuje korzystnie nie tylko na płodność męską, ale i na żeńską. – Związek ten to silny przeciwutleniacz. Zwalcza stres oksydacyjny powodujący uszkodzenie komórek, w tym komórek rozrodczych i plemników. Działa prewencyjnie w rozwoju stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych. Jest to bardzo ważne przed i na początku ciąży, szczególnie u kobiet ze zwieszonym ryzykiem poronień – wyjaśnia.
Przecier pomidorowy zdrowszy niż pomidor
Według dietetyk, najlepszym źródłem likopenu jest forma przetworzona pomidora, czyli przecier lub koncentrat pomidorowy. Dlaczego?
Likopen w pomidorach występuje wspólne z innymi związkami chemicznymi. Dopiero jego podgrzanie lub połączenie z tłuszczem (np. z oliwą z oliwek) uwalnia go sprawiając, że jest lepiej przyswajalny dla organizmu. Dlatego lepiej sięgać po przetwory pomidorowe niż pomidory surowe.
Jakie produkty z pomidora warto zatem spożywać? – Zachęcam do jedzenia produktów regionalnych i sezonowych. Aktualnie polecam tylko i wyłącznie przeciery pomidorowe dostępne głównie w szklanych butelkach czy słoikach, o prostym składzie bez zbędnych dodatków. Ketchup, niestety, zawiera często cukier i ocet spirytusowy, czyli substancje niewskazane w diecie propłodnościowej. Z surowymi pomidorami wstrzymajmy się do lata – wyjaśnia Monika Królak-Wasilewska.
– Zawsze powtarzam pacjentom, że produkt, który jest do nas transportowany z daleka, a nadal wygląda pięknie – nie może być zdrowy. Nieraz pewnie pamiętamy, jak zrywaliśmy pomidora z krzaka lub kupowaliśmy od rolnika i miał on różnego rodzaju pęknięcia, delikatną skórkę, a przede wszystkim pięknie pachniał. Warto podkreślić, że produkty regionalne czy ekologiczne są dużo „brzydsze” od tych sprowadzanych z zagranicy, a co za tym idzie dużo zdrowsze. Pamiętajmy owoce i warzywa „napakowane chemią” są niewskazane w diecie przyszłych rodziców – tłumaczy.
Jak dodaje dietetyk, prawidłowa dieta powinna być różnorodna. – Nie powinniśmy skupiać się na jednym produkcie. Zawsze zalecam stosować urozmaicone i kolorowe posiłki. Świetnie jak w jadłospisie pojawi się zupa pomidorowa czy pasta pomidorowa, ale jako jeden z elementów zróżnicowanej diety – mówi.
Tekst: Agata Panas
POLECAMY TAKŻE: Dobry tłuszcz. Które tłuszcze są najlepsze dla płodności?
Dodaj komentarz