Żeń-szeń, aloes, tymianek, cynamon, szałwia lekarska – to tylko niektóre zioła, których trzeba unikać w ciąży. Naturalne napary ziołowe i przyprawy w powszechnej opinii traktowane są jako bezpieczne, stąd niekiedy ciężarne nie weryfikują, czy konkretne zioła można pić i spożywać w ciąży. Tymczasem istnieje grupa ziół, które mogą doprowadzić do negatywnych konsekwencji u kobiet w ciąży.
Dieta w ciąży – programuje zdrowie dziecka
Ciężarne powinny szczególnie zwrócić uwagę na swoją dietę, gdyż cały okres 9 miesięcy ma wpływ na nie tylko na zdrowie i kondycję kobiety, ale przede wszystkim dziecka. Niewłaściwe żywienie w czasie ciąży – dieta uboga w składniki odżywcze a obfitująca w produkty przetworzone – może trwale przeprogramować metabolizm dziecka i mieć wpływ na jego zdrowie w przyszłości (m.in. zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego).
Dlaczego niektórych ziół nie można pić w ciąży?
Zioła uchodzą za składnik bezpieczny i naturalny, stąd kobiety w ciąży często nie konsultują ich spożywania z lekarzem czy dietetykiem. Do błędów zalicza się też nieznajomość sposobów przyrządzania – długości parzenia, częstotliwości picia itp.
Jednak należy mieć świadomość, że niektóre zioła mogą:
- doprowadzić do skurczów macicy,
- działać wczesnoporonnie,
- przyśpieszać poród,
- prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi,
- działać genotoksycznie.
W przypadku wybranych ziół najczęściej jest to prawdopodobieństwo niekorzystnego wpływu na ciążę – jednak to już wystarczy, aby definitywnie wykluczyć je przez okres ciąży. Żadna przyszła matka nie chce ryzykować zdrowia swojego dziecka, nawet jeśli ryzyko jest niewielkie.
Warto także pamiętać, że leki i zioła mogą wzajemnie na siebie oddziaływać, stąd konieczność świadomego wyboru i weryfikacji, jakich ziół nie można pić w ciąży.
>> 7 najczęstszych błędów żywieniowych kobiet w ciąży<<
Jakich ziół nie wolno pić będąc w ciąży?
Na początku warto podkreślić, że niekorzystne działanie ziół w ciąży zazwyczaj wynika z ich regularnego i nadmiernego spożycia. Teoretycznie szklanka naparu od czasu do czasu nie będzie mieć takiego wpływu jak litr naparu pity codziennie. Jednak z uwagi na to, że definicja „sporadycznego spożycia” może być odmiennie interpretowana oraz każdy organizm i ciąża jest inna, najlepiej na czas ciąży wykluczyć poniższe zioła. Zawsze warto też skonsultować takie tematy z lekarzem prowadzącym ciążę.
Szałwia lekarska – istnieje prawdopodobieństwo, że działa toksycznie z uwagi na substancję zwaną tujonem. Może przyśpieszyć poród oraz hamować laktację, więc naparów z szałwii nie powinny pić ani kobiety w ciąży, ani matki karmiące.
Ziele piołunu – możliwe działanie poronne, neurotoksyczny wpływ na płód. Przedawkowanie piołunu może prowadzić do halucynacji, wymiotów, biegunki, napadów niepokoju, zawrotów głowy, omamów i koszmarów sennych. Niewskazany w ciąży i podczas karmienia piersią.
Liście aloesu – wykazuje działanie genotoksyczne. Działa przeczyszczająco, może prowadzić do skurczów macicy, a co za tym idzie wywołać przedwczesny poród lub doprowadzić do poronienia. Nie powinien być spożywany zwłaszcza w I trymestrze ciąży – ani w formie soku, naparu czy napoju.
Spodziewasz się dziecka? Zastanów się 2 razy czy dana potrawa, napój bądź aktywność służy tobie i dziecku. Ciąża to czas świadomych i mądrych wyborów. Konsultuj z lekarzem prowadzącym każdą wątpliwość!
Liście malin – wokół naparu z liści malin narosło wiele kontrowersji a zdania co do możliwości ich spożywania w ciąży są podzielone. Przez długi czas uważano, że liście malin są niewskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy i przyśpieszyć poród. Sugerowano regularne spożycie naparu z liści malin dopiero tuż przed zbliżającym się porodem, aby zintensyfikować skurcze, wzmocnić mięśnie i ułatwić poród. Jednak istnieje szereg sytuacji, które wykluczają picie naparu z liści malin, nawet przed porodem: ciąża wysokiego ryzyka, ciąża mnoga, wcześniejszy poród przedwczesny lub poprzez cesarskie cięcie, planowane cięcie cesarskie, krwawienie z dróg rodnych w drugiej połowie ciąży, kobieta choruje na nadciśnienie, w rodzinie kobiety pojawiały się rak piersi, rak jajników, endometrioza.
Koper włoski – przeciwskazany w ciąży z uwagi na możliwe działanie toksyczne na płód. Zawartość anetolu może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.
Lukrecja – może doprowadzić do wzrostu ciśnienia krwi u ciężarnej.
Kozieradka – spożywana w dużych ilościach może doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy i porodu.
Jałowiec pospolity – może wykazywać działanie wczesnoporonne.
Kora kruszyny – niewskazana szczególnie w I trymestrze ciąży z uwagi na działanie genotoksyczne.
Korzeń rzewienia – nie powinno się go spożywać, szczególnie w I trymestrze ciąży, z uwagi na potencjalne działanie genotoksyczne (zawartość wyciągu etanolowego i emodyny). Niewskazany zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia piersią.
Mącznica lekarska (liście) – może przedwcześnie wywołać akcję porodową.
Liście miłorzębu – istnieje prawdopodobieństwo wywołania krwawienia i krwotoku.
Owoce papryki – mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu poprzez wywołanie skurczy macicy.
Cynamon – ta popularna przyprawa w dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na wątrobę z uwagi na zawartość kumaryny. Potencjalne uszkodzenie wątroby, ryzyko poronienia i powstania wad rozwojowych u dziecka – oto powody, dla których cynamon jest niewskazany w ciąży.
Cząber – istnieje ryzyko przekrwienia narządów rodnych.
Rozmaryn – posiada właściwości rozkurczające, co może doprowadzić do skurczów macicy.
Tymianek – może wykazywać działanie wczesnoporonne.
Kurkuma – powoduje skurcze macicy, czego konsekwencją może być przedwczesny poród lub nawet poronienie.
Żeń-szeń – może doprowadzić do powstania wad rozwojowych u płodu.
Majeranek – jego duże ilości mogą spowodować skurcze macicy, a w ich konsekwencji przedwczesny poród lub poronienie.
PAMIĘTAJ! Niekorzystne działanie ziół w ciąży związane jest głównie z ich systematycznym spożyciem w naprawdę dużych ilościach. Codzienna duża szklanka wody z kurkumą pita przez 9 miesięcy to zupełnie co innego niż szczypta cynamonu użyta do jednego posiłku podczas ciąży. Dlatego ZAWSZE skonsultuj z lekarzem wszelkie wątpliwości dotyczące swojego stanu zdrowia i „ryzykownych potraw i napojów”.
Źródła:
Agnieszka Wendołowicz, Ewa Stefańska, Lucyna Ostrowska, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Anna Łuczak, Magdalena Nowak, Edyta Szałek, Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Studenckie Koło Naukowe Farmacji Klinicznej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, Opiekun Koła Naukowego: dr hab. n. farm. Edyta Szałek, Katedra i Zakład Farmacji Klinicznej i Biofarmacji, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu
Fot.: pixabay.com/ivabalk
POLECAMY TAKŻE:
Naturalne źródła kwasu foliowego – sprawdź, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej
Dodaj komentarz