Kiszonki, mrożonki, zakwas z buraków – cudowne działanie propłodnościowe
O tym, że dieta ma wpływ na naszą płodność, chyba nie trzeba nikogo przekonywać. Okazuje się, iż pewne nieoczywiste produkty za sprawą ciekawych form przechowywania mogą wstać się wsparciem dla płodności przez cały rok. O właściwościach zdrowotnych kiszonek i wartości mrożonek rozmawiamy z mgr Barbarą Sawaniewską – dietetykiem specjalizującym się w dietoterapii niepłodności. Zapraszamy do obejrzenia nagrania!
Jakie korzyści zdrowotne niosą ze sobą kiszonki?
Kiszone warzywa i nie tylko stanowią źródło cennych substancji, takich jak bakterie kwasu mlekowego, sprzężone kwasy linolowe (CLA), bakteriocydy i sfingolipidy, a także bioaktywne peptydy. Wykazują one m.in. działanie utleniające, obniżające ciśnienie krwi, przeciwbakteryjne i przeciwnowotworowe.
W wyniku działania bakterii – głównie bakterii kwasu mlekowego – uzyskujemy mnóstwo korzyści dla naszego organizmu. Bakterie te podczas fermentacji syntetyzują witaminy i składniki mineralne, wytwarzają biologicznie aktywne peptydy z enzymami, które usuwają niektóre składniki antyodżywcze, które mogą znajdować się w naszych produktach. Na przykład witamina B12 czy witamina K jest właśnie syntetyzowana przez bakterie. To dodatkowy element, który tę naszą kiszoną żywność wspomaga– mówi mgr Barbara Sawaniewska.
Jak jedzenie żywności fermentowanej wpływa na płodność?
Niepłodność może mieć różne przyczyny. Wiadomo, że staraniom o ciążę nie sprzyja otyłość, a także choroby takie jak cukrzyca czy zaburzenia metaboliczne. To problemy, z którymi walka jest często bardzo trudna. Okazuje się, iż kiszonki niosą ze sobą prawdziwą pomoc w tych zmaganiach.
Jeżeli mówimy o realnym związku pomiędzy dietą a płodnością, to przede wszystkim możemy mieć wpływ na poprawę metabolizmu oraz kwestie endokrynologiczne. W sytuacji, gdy mamy nadmierną masę ciała, gdy zawodzi nasz metabolizm, bakterie fermentacyjne i kiszonki będą wspomagały leczenie zaburzeń metabolicznych i zapobiegną ich powstawaniu. Żywność fermentacyjna wspiera proces redukcji masy ciała– wyjaśnia mgr Barbara Sawaniewska.
Czy warto pić zakwas z buraka w trakcie stymulacji lub po transferze?
Zakwas z buraka można traktować jako żywność, która ma nas wspierać na każdy etapie cyklu. Czasem jednak słyszymy np. o konieczności zwiększonego spożycia tego typu produktów w okresie owulacyjnym lub przed transferem.
Pamiętajmy, że nasz organizm stanowi całość. Musimy być dowartościowani tymi wszystkimi dobrymi składnikami na co dzień. Nie widzę potrzeby jakiegokolwiek ograniczania spożycia zakwasu z buraka przy procedurze in vitro. W ten sposób wspomagamy pracę naszego przewodu pokarmowego, a mikrobiota naprawdę oddziałuje na cały organizm. Prowadzone są nawet badania wykazujące, że istnieje związek pomiędzy bakteriami w przewodzie pokarmowym, a naszą głową. Przy natężonym stresie, który jak wiadomo jest duży przy leczeniu in vitro, warto traktować zakwas z buraka jako żywność mocno wspomagającą– przekonuje mgr Sawaniewska.
Polecamy także:
-
Kalendarz ciąży
-
Kalkulator beta HCG
-
Kalkulator porodu
-
Kalkulator dni płodnych
-
Kalkulator BMI i prawidłowej wagi
-
Kalkulator kalorii
-
Kalkulator ciąży
Płodność TV
Zobacz więcej-
Dieta i probiotyki w hamowaniu stanów zapalnych organizmu a płodność
29.05.2025 -
Diagnostyka pary pod kątem niepłodności. Przygotowanie i badania dla niej i dla niego
23.05.2025 -
Ciąża po 40-stce. Niepłodność i starania o dziecko u dojrzałych kobiet
12.05.2025 -
Oligozoospermia, azoospermia, kryptozoospermia, teratozoospermia – leczenie męskiej niepłodności
05.05.2025
Podcasty
Zobacz więcej-
Leczenie niepłodności w zespole PCOS
31.08.2022 -
Otyłość a niepłodność
25.08.2022 -
Insulinooporność okiem dietetyka – jak powinna wyglądać dieta: praktyczne wskazówki dla kobiet starających się o ciążę
06.04.2022 -
Jak poprawić parametry nasienia dietą – co jeść, co suplementować, ile trwa dietoterapia męskiej niepłodności?
04.04.2022
