kobieta w ciazy dieta na swieta nieplodnirazem

Dietetyk odpowiada: Święta ciężarnej – co można jeść, a czego unikać?

Dwa pyszne i zdrowe przepisy dla kobiet w ciąży na święta Bożego Narodzenia

1. Przepis na pełnoziarniste pierogi

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka wody wrzącej po zagotowaniu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Przygotowanie ciasta: Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść ciasto na stolnicy. Odkroić kawałek ciasta, resztę zostawić pod ściereczką żeby nie wyschło. Rozwałkować cienko, wykroić koła, nałożyć farsz i zagnieść pierogi.

Składniki na farsz z soczewicy:

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 3 ząbki czosnku
  • garść natki pietruszki
  • przyprawy takie jak: sól, pieprz, cynamon, papryka czerwona słodka, kmin rzymski

Przygotowanie farszu: Ugotować soczewicę w lekko osolonej wodzie do czasu aż się rozgotuje, powinno to trwać około 15-20 min. Cebulę pokroić drobno, wrzucić na patelnię z olejem, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, oraz przyprawy do smaku. Pozwól by przyprawy się przyrumieniły. Wymieszaj ugotowaną soczewicę, z cebulą, czosnkiem, przyprawami i natką pietruszki. Dopraw jeszcze solą i pieprzem do smaku. Gotowe!

2. Przepis na dorsza po grecku

Składniki:

  • pół kilo dorsza
  • 3 średniej wielkości marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • 1 spora cebula
  • pół szklanki pomidorów z puszki lub przecieru
  • ¼  selera średniej wielkości
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, ksylitol, sól

Przygotowanie: Cebule pokroić w piórka, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy aż się zarumieni. Dodać potartą marchew, pietruszkę, seler, dodać liść laurowy, 3-4 ziarenka ziela angielskiego, czarny pieprz i zalać wszystko szklanką wody. Dusić pod przykryciem około 10 min. Dodać pomidory lub przecier, dusić kolejne 10 min. Doprawić do smaku ksylitolem i musztardą. Podawać na gorąco lub na zimno z rybą, którą wcześniej można dowolnie przygotować – upiec, ugotować na parze itp.


Piśmiennictwo:
  1. Danielewicz H. i wsp, Diet in pregnancy – more than food, Eur J Pediatr (2017) 176:1573-1573
  2. Wendołowicz A. I wsp, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Og Nauk Zdr. 2014; 21(3): 341-345
  3. Lopez HW et al, Minerals and phytic acid interactions: is it a real problem for human nutrition? 2002:727–73
  4. Świetlikowska K, Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego, wyd SGGW, Warszawa 2010

Karolina Łukaszewicz dietetyk nieplodnirazemmgr Karolina Łukaszewicz – dietetyk w gabinecie Diet Solutiondiet solution logo nieplodnirazem

Ponadto: dietetyk szpitala klinicznego w Warszawie, psychodietetyk, wykładowca uczelni wyższej, edukator żywieniowy dzieci i młodzieży

 

 


Polecamy także:

Mężczyzna w szkole rodzenia. „Zdecydowanie warto” – wspomnienia taty

 

  • Strony:
  • 1
  • 2
Komentarze: 2

ja niestety nie mogłam na święta się pokusić na pyszności, musiałam się trzymać ścisłej diety, bo miałam potworne niedobory żelaza… do tego jeszcze jadłam dicofer, żeby uzupełniał żelazo 🙂 czuje się teraz naprawdę dobrze, szkoda,że na świeta tylko nie mogłam sobie pojeść tych wszystkich pysznosci 🙂

święta były pełne pokus, starałam się jeść zdrowo, ale skusilam się na ciasto, wiem że ryby są zdrowe jednak ja ich nie lubię, zamiast męczyć się z rybami wole wziąc mama dha premium, mam wszystko w 2 tabletkach i wiem ze maluuszkowi niczego nie brakuje

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *