To, co jemy, ma wpływ na kondycję organizmu, samopoczucie, ale także płodność partnerów. Myślicie o dziecku, a może już staracie się o ciążę? Zmiana nawyków poprawi stan waszego zdrowia i zwiększy szanse na poczęcie. Dowiedz się, na czym polega dieta płodności.
Dieta a ciąża
Zbilansowana dieta ma ogromne znaczenie dla zdrowia i płodności. Zapewnia prawidłowe odżywienie organizmu, a w połączeniu z dietą także optymalną masę ciała. Jest to jeden z czynników, który poprawia płodność. Dostarczenie organizmowi odpowiednich ilości składników odżywczych poprawia ogólny stan zdrowia, a więc i jakość komórek jajowych. Większą szansę na zajście w ciążę mają kobiety o prawidłowej masie ciała niż te z nadwagą czy niedowagą. Zdrowe nawyki żywieniowe w połączeniu z aktywnością fizyczną i suplementacją kwasem foliowym pomogą dodatkowo przygotować organizm do ciąży, w której podaż na składniki odżywcze jest zwiększona.
Dieta ma znaczenie także w przypadku mężczyzn. Niewłaściwa masa ciała może być przyczyną zaburzeń hormonalnych, a te z kolei stanowią jedną z przyczyn niepłodności. Nadwaga czy otyłość wpływają na zmniejszenie ilości nasienia, zmianę budowy i ruchomości plemników, stężenie testosteronu, a nawet na zaburzenia erekcji.
Stosowanie odpowiedniej diety jest zalecane także parom, które przygotowują się do procedury in vitro. Każde działanie, które potwierdza poprawę płodności daje większe szanse na ciążę w wyniku zastosowania procedur wspomaganego rozrodu.
Jakie badania zrobić przed ustaleniem odpowiedniej diety?
Nie ma jednej uniwersalnej diety. Każdy organizm ma inne zapotrzebowanie kaloryczne, które jest uzależnione od aktualnej masy ciała, stylu życia i aktywności fizycznej. Sugerowanie się ogólnymi wytycznymi, jakie towarzyszą dietom na poprawę płodności, nie do końca jest dobrym rozwiązaniem.
Zaleca się, by dieta była poprzedzona konsultacją dietetyka i wykonaniem badań. Dzięki temu para otrzyma jadłospis skrojony na miarę ich potrzeb.
Badania, jakie należy wykonać przed wizytą u dietetyka:
- morfologia krwi podstawowa,
- ogólne badanie moczu,
- CRP – ilościowo,
- OB,
- żelazo,
- glukoza,
- insulina,
- sód,
- potas,
- wapń całkowity,
- magnez,
- lipidogram (CHOL, HDL, LDL, TG),
- ALT, AST,
- kreatynina+eGFR,
- mocznik, kwas moczowy,
- TSH, FT3, FT4,
- witamina D,
- metabolit 25 (OH),
- homocysteina
Dieta płodności – czego unikać?
Zbilansowana dieta polega na utrzymaniu zdrowych nawyków żywieniowych, które w większości przypadków są wspólne. Decydując się na dietę, która ma poprawić płodność partnerów, należy się liczyć z ograniczeniem lub wyeliminowaniem z niej:
- używek
- tłuszczy “trans”
- jedzenia typu „fast-food”
- węglowodanów prostych
- wysoko przetworzonej żywności
Efekt diety na płodność – ile czasu trzeba, by zauważyć poprawę?
Zmiana nawyków żywieniowych to proces, który warto wdrożyć jak najwcześniej. Utrzymanie diety wymaga pracy i zaangażowania obojga partnerów. Czas oczekiwania na efekty wprowadzonych prozdrowotnych zmian w sposobie odżywiania jest kwestią bardzo indywidualną i zależną od wielu czynników, choćby od stanu odżywienia organizmu.
mgr Aleksandra Dobrzyńska, Dietetyk w Salve Medica R.
Dodaj komentarz