Dbasz o zdrowe nawyki żywieniowe? Nie musi to wcale oznaczać życia bez ulubionych słodkości. Jeśli zastanawiasz się, jak utrzymać odpowiednią masę ciała w trakcie starań o dziecko, to koniecznie sprawdź tych 6 deserów. Nie unikaj ich – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe! I jak nic – poprawią ci nastrój!
Masa ciała a płodność
Płodność kobiety jest bardzo złożona i ma nią wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest także masa ciała – nadwaga bądź niedowaga (dużym problemem jest także niedożywienie) skutecznie utrudniają zajście w ciążę. Niestety, nierzadko bagatelizowany, nieodpowiedni wskaźnik BMI ma duże znaczenie na każdym etapie starań – zaczynając od prób zajścia w ciążę, poprzez ciążę, a na porodzie i połogu kończąc. Warto pamiętać, że kobiety borykające się z niepłodnością i nieprawidłową masą ciała, podczas leczenia niepłodności mają także mniejsze szanse na zajście w ciążę. Ponadto, zwiększa się również ryzyko powikłań i niepowodzeń podczas leczenia niepłodności w trakcie zabiegów chirurgicznych (dot. głównie nadwagi).
Dieta w trakcie starań
Wystarczy zmniejszyć masę ciała o 5 proc., aby nastąpiła normalizacja cyklu menstruacyjnego i owulacji. Zbilansowana dieta i zdrowy styl życia mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niepłodności spowodowanych zaburzeniami owulacji o około 69 proc.
Aby utrzymać prawidłową masę ciała, warto zwracać uwagę na nawyki żywieniowe. Dieta powinna być zbilansowana, dlatego też musisz pamiętać o regularnym jedzeniu, co 2-3 godziny. Oczywiście, w dbaniu o tzw. linię nie pomagają także codzienne pokusy w postaci słodkości. Cukierki, batony, ciasta, desery i inne – wszystkie wymienione to bomby kaloryczne, ale czy zawsze? Poznaj naszych 6 propozycji i zobacz, że słodkie i zdrowe może iść w parze. Te desery będą świetną alternatywą dla tradycyjnych słodkości, które sprawiają, że twoje marzenia o ciąży mogą się oddalać.
Tarta kokosowa z owocami
Składniki:
– na kruche ciasto
- 3/4 szklanki mąki kokosowej,
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
- 4 łyżki ksylitolu,
- 1 jajko,
- 3 kopiate łyżki oleju kokosowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia.
Dodatkowo:
- 2 szklanki owoców,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżka mąki ryżowej,
- budyń śmietankowy 40 g.
Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić i wyłożyć brzegi oraz spód formy 24 cm. Następnie wyłożyć owoce wcześniej wymieszane z mąką ryżowa i ksylitolem. Piec 35 min. góra-dół w 190 st. C, wystudzić. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłożyć na upieczona tartę. Można polać 3 rządkami gorzkiej czekolady rozpuszczonej z łyżeczką oleju kokosowego. Schłodzić w lodówce.
Serniczek na kokosowej kruszonce
Składniki:
- 2 łyżki płynnego oleju kokosowego,
- 1 łyżka mąki kokosowej/wiórków kokosowych,
- 1 łyżka miodu,
- 1 łyżka płatków owsianych
- kostka twarogu półtłustego,
- 2 dojrzałe banany,
- garść ulubionych owoców.
Przygotowanie: Do rondelka włożyć płatki owsiane, mąkę, olej i miód. Zeszklić na małym ogniu. Gdy całość będzie miała złoty kolor, zestawić i wyłożyć spód szklanki. Następnie zblendować banany z twarogiem. Dodać jako kolejną warstwę w szklance. Na koniec ułożyć ulubione owoce. Z podanych składników wyjdą 2-3 porcje.
Najsłodsze trufle FIT
Składniki:
- 20 daktyli,
- 7 łyżek mąki z orzeszków arachidowych (rozdrobnione orzeszki ziemne).
Przygotowanie: Pokrojone daktyle zalać wrzątkiem. Po godzinie odsączyć z wody i zblendować. Wymieszać z mąką i uformować kulki. Obtaczać w ulubionych posypkach np. w kakao, mące kokosowej i wiórkach kokosowych.
Ciasteczka orzechowe
Składniki:
- 3/4 szklanki płatków owsianych,
- 1/2 szklanki mąki żytniej,
- 1/2 szklanki lekko rozdrobnionych orzechów (orzechy laskowe, pekan, włoskie, migdały, sezam
i trochę żurawiny), - 1 jajko,
- 3 łyżki masła orzechowego,
- łyżeczka oleju kokosowego,
- 3 łyżki brązowego cukru,
- łyżka syropu klonowego/miodu (straci właściwości),
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej.
Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło orzechowe z olejem kokosowym, wymieszać z resztą składników i uformować w rękach ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Z przepisu powinno wyjść 12 ciasteczek.
Kokosowe trufle w czekoladzie
Składniki:
- 200 ml mleczka kokosowego (po otwarciu puszki zmieszać zawartość),
- 100g wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
- 1 lub 2 łyżki miodu,
- niecała tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao).
Przygotowanie: Wiórki wrzucić do mleczka, dodać miód, wymieszać i odczekać, aż wiórki wchłoną wilgoć. Uformować kulki (10 dużych), włożyć do zamrażarki na 15 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polewać kulki/smarować pędzelkiem. Odłożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.
Truskawkowo-kakaowy puchar
Składniki:
- 2 dojrzałe banany,
- 1 czubata łyżka kakao,
- 350 g serka twarogowego,
- 3 garście truskawek,
- 1 łyżka miodu/syropy klonowego.
Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem z kakao, na to wyłożyć serek, a następnie truskawki zblendowane z miodem.
Wszystkie przepisy pochodzą ze strony: Czary Gary mamy Barbary
Polecamy także:
https://plodnosc.pl/slodkosci-ktore-nie-tucza-wyprobuj-te-przepisy-i-jedz-bez-wyrzutow-sumienia-i-insuliny/
Dodaj komentarz