Jesteś na diecie, bo chcesz być w ciąży? Nie musisz tego unikać!

Dbasz o zdrowe nawyki żywieniowe? Nie musi to wcale oznaczać życia bez ulubionych słodkości. Jeśli zastanawiasz się, jak utrzymać odpowiednią masę ciała w trakcie starań o dziecko, to koniecznie sprawdź tych 6 deserów. Nie unikaj ich – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe! I jak nic – poprawią ci nastrój!

Masa ciała a płodność

Płodność kobiety jest bardzo złożona i ma nią wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest także masa ciała – nadwaga bądź niedowaga (dużym problemem jest także niedożywienie) skutecznie utrudniają zajście w ciążę. Niestety, nierzadko bagatelizowany, nieodpowiedni wskaźnik BMI ma duże znaczenie na każdym etapie starań – zaczynając od prób zajścia w ciążę, poprzez ciążę, a na porodzie i połogu kończąc. Warto pamiętać, że kobiety borykające się z niepłodnością i nieprawidłową masą ciała, podczas leczenia niepłodności mają także mniejsze szanse na zajście w ciążę. Ponadto, zwiększa się również ryzyko powikłań i niepowodzeń podczas leczenia niepłodności w trakcie zabiegów chirurgicznych (dot. głównie nadwagi).

Dieta w trakcie starań

Wystarczy zmniejszyć masę ciała o 5 proc., aby nastąpiła normalizacja cyklu menstruacyjnego i owulacji. Zbilansowana dieta i zdrowy styl życia mogą obniżyć ryzyko wystąpienia niepłodności spowodowanych zaburzeniami owulacji o około 69 proc.

Aby utrzymać prawidłową masę ciała, warto zwracać uwagę na nawyki żywieniowe. Dieta powinna być zbilansowana, dlatego też musisz pamiętać o regularnym jedzeniu, co 2-3 godziny. Oczywiście, w dbaniu o tzw. linię nie pomagają także codzienne pokusy w postaci słodkości. Cukierki, batony, ciasta, desery i inne – wszystkie wymienione to bomby kaloryczne, ale czy zawsze? Poznaj naszych 6 propozycji i zobacz, że słodkie i zdrowe może iść w parze. Te desery będą świetną alternatywą dla tradycyjnych słodkości, które sprawiają, że twoje marzenia o ciąży mogą się oddalać. 

 

Tarta kokosowa z owocami

Składniki:

– na kruche ciasto

  • 3/4 szklanki mąki kokosowej,
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej,
  • 4 łyżki ksylitolu,
  • 1 jajko,
  • 3 kopiate łyżki oleju kokosowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Dodatkowo:

  • 2 szklanki owoców,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżka mąki ryżowej,
  • budyń śmietankowy 40 g.

Przygotowanie: Składniki na kruche ciasto wyrobić i wyłożyć brzegi oraz spód formy 24 cm. Następnie wyłożyć owoce wcześniej wymieszane z mąką ryżowa i ksylitolem. Piec 35 min. góra-dół w 190 st. C, wystudzić. Budyń przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wyłożyć na upieczona tartę. Można polać 3 rządkami gorzkiej czekolady rozpuszczonej z łyżeczką oleju kokosowego. Schłodzić w lodówce.

Serniczek na kokosowej kruszonce

Składniki:

  • 2 łyżki płynnego oleju kokosowego, 
  • 1 łyżka mąki kokosowej/wiórków kokosowych,
  • 1 łyżka miodu, 
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • kostka twarogu półtłustego,
  • 2 dojrzałe banany,
  • garść ulubionych owoców.

Przygotowanie: Do rondelka włożyć płatki owsiane, mąkę, olej i miód. Zeszklić na małym ogniu. Gdy całość będzie miała złoty kolor, zestawić i wyłożyć spód szklanki. Następnie zblendować banany z twarogiem. Dodać jako kolejną warstwę w szklance. Na koniec ułożyć ulubione owoce. Z podanych składników wyjdą 2-3 porcje.

 

Najsłodsze trufle FIT

Składniki:

  • 20 daktyli,
  • 7 łyżek mąki z orzeszków arachidowych (rozdrobnione orzeszki ziemne).

Przygotowanie: Pokrojone daktyle zalać wrzątkiem. Po godzinie odsączyć z wody i zblendować. Wymieszać z mąką i uformować kulki. Obtaczać w ulubionych posypkach np. w kakao, mące kokosowej i wiórkach kokosowych. 

 

Ciasteczka orzechowe

Składniki:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych,
  • 1/2 szklanki mąki żytniej,
  • 1/2 szklanki lekko rozdrobnionych orzechów (orzechy laskowe, pekan, włoskie, migdały, sezam
    i trochę żurawiny),
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki masła orzechowego,
  • łyżeczka oleju kokosowego,
  • 3 łyżki brązowego cukru,
  • łyżka syropu klonowego/miodu (straci właściwości),
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej.

Przygotowanie: W rondelku rozpuścić masło orzechowe z olejem kokosowym, wymieszać z resztą składników i uformować w rękach ciasteczka. Piec ok. 15 minut w 180 st. C. Z przepisu powinno wyjść 12 ciasteczek.

 

Kokosowe trufle w czekoladzie

Składniki:

  • 200 ml mleczka kokosowego (po otwarciu puszki zmieszać zawartość),
  • 100g wiórków kokosowych (niesiarkowanych),
  • 1 lub 2 łyżki miodu,
  • niecała tabliczka gorzkiej czekolady (minimum 70 proc. kakao).

Przygotowanie: Wiórki wrzucić do mleczka, dodać miód, wymieszać i odczekać, aż wiórki wchłoną wilgoć. Uformować kulki (10 dużych), włożyć do zamrażarki na 15 min. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, a następnie polewać kulki/smarować pędzelkiem. Odłożyć do lodówki, aby czekolada zastygła.

 

Truskawkowo-kakaowy puchar

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 1 czubata łyżka kakao,
  • 350 g serka twarogowego,
  • 3 garście truskawek,
  • 1 łyżka miodu/syropy klonowego.

Przygotowanie: Banany rozgnieść widelcem z kakao, na to wyłożyć serek, a następnie truskawki zblendowane z miodem.  

 


Wszystkie przepisy pochodzą ze strony: Czary Gary mamy Barbary 


 

Polecamy także:

https://plodnosc.pl/slodkosci-ktore-nie-tucza-wyprobuj-te-przepisy-i-jedz-bez-wyrzutow-sumienia-i-insuliny/

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *