W jaki sposób zmienić dietę, aby zwiększyć prawdopodobieństwo donoszenia ciąży przy poronieniach nawykowych? Czy zmiana nawyków żywieniowych może wpłynąć na poziom progesteronu? Odpowiada nasz dietetyk Aleksandra Kołodziejczak.
Poronienia nawykowe – czy zmiana diety pomaga?
O poronieniu nawykowym mówi się, kiedy dochodzi do samoistnego przerwania ciąży trzy razy z rzędu. Przyczyn poronień nawykowych jest wiele, często są one niejasne oraz ciężkie do ustalenia. Są jednak pewne czynniki, które mogą mieć wpływ na poronienia nawykowe.
Do najczęstszych przyczyn poronień nawykowych zalicza się:
- problemy z łożyskiem,
- mięśniaki macicy,
- czynniki genetyczne,
- problemy endokrynologiczne,
- czynniki immunologiczne,
- wirusy.
Pod kątem diety możemy starać się wprowadzić zmiany, jeśli u pacjentki przyczyną są problemy endokrynologiczne, takie jak choroby tarczycy, nieprawidłowa praca tarczycy czy też niedobór progesteronu.
Kobiety, które mają problemy z tarczycą muszą zwrócić szczególną uwagę na to, co spożywają. Powinny unikać spożywania produktów, które zawierają substancje goitrogenne (wolotwórcze). Są to związki, które mogą wiązać się z jodem i hamować syntezę hormonów tarczycy poprzez zahamowanie wbudowywania tego pierwiastka do cząsteczki tyrozyny. Najwięcej tej substancji znajduje się w: soi, brokułach, kalafiorze, kapuście, brukselce, rzepie, a także w małych ilościach w gruszkach, truskawkach i szpinaku. Należy pamiętać, że obróbka termiczna inaktywuje substancje goitrogenne o ok. 30%, dlatego też spożycie powyższych warzyw po ugotowaniu w małych ilościach od czasu do czasu jest wskazane.
Zalecenia dietetyczne przy problemach z tarczycą
1. Dbaj o regularne spożywanie posiłków. Należy spożywać je regularnie, co 3-4 godziny, najlepiej jeśli w ciągu dnia zjemy ich ok. 4-5 porcji. Posiłki powinny być przygotowywane z naturalnych i świeżych produktów. Pamiętaj, że dzięki regularnym posiłkom podkręcasz metabolizm.
2. Dieta? Niekoniecznie. Nie należy stosować diet odchudzających, niskotłuszczowych, gdyż może to prowadzić do zmniejszenia aktywności tarczycy, nadmiernego przyrostu masy ciała, oraz pogorszeniu stanu zdrowia.
3. TAK dla białka. Dobrze jest wybierać pełnowartościowe białko, pochodzące z produktów takich jak: ryby, mięso, jaja. Powinno ono stanowić od 15 do 20% dziennej racji pokarmowej.
4. Kwasy omega-3. Do diety należy wprowadzić produkty bogate w kwasy omega-3. Możemy je znaleźć w: awokado, pestkach, orzechach, nasionach oraz w nierafinowanych olejach roślinnych.
5. Tego nie jedz! Nie należy spożywać słodyczy, napoi gazowanych słodzonych, wyrobów cukierniczych, produktów i dań wysokoprzetworzonych.
6. Suplementacja? W diecie ważna jest suplementacja żelaza, cynku, selenu, witaminy D. Nie należy jednak przyjmować tych suplementów bez wcześniejszej konsultacji z endokrynologiem.
7. Woda. Picie ok. 2 litrów wody na dzień w celu nawodnienia organizmu, oraz zapobieganiu przesuszenia skóry jest bezwzględnie konieczne.
8. Sport. Dla lepszej poprawy zdrowia zalecana jest również aktywność fizyczna 3 razy w tygodniu, w postaci spacerów, pływania, biegania, jazdy na rowerze.
Progesteron a poronienia nawykowe
Kolejną przyczyną poronień nawykowych może być zbyt niski poziom progesteronu. Progesteron, jest hormonem wytwarzanym przez ciałko żółte. Jego rolą jest przygotowanie endometrium na zagnieżdżenie zarodka. Kobietom, u których poziom progesteronu jest niski ciężej jest zajść w ciąże, a także występuje u nich większe ryzyko poronień.
Warto poszukać przyczyny, dlaczego poziom progesteronu w organizmie jest obniżony. Przyczyn może być wiele, jak już wspomniałam, jedną z nich mogą być problemy z tarczycą, nieprawidłowa masa ciała, cukrzyca, zespół policystycznych jajników (PCOS), endometrioza czy też zła dieta.
Czy można zwiększyć poziom progesteronu zmianą diety?
– Oczywiście, że można. Wystarczy wzbogacić dietę w składniki odżywcze oraz witaminy, które ułatwiają jego wytwarzanie w organizmie. Witamina E oraz C skutecznie podnosi poziom progesteronu – podkreśla Aleksandra Kołodziejczak.
W żywności witamina E występuje w dużych ilościach w: orzechach laskowych, migdałach, pestkach dyni, nasionach słonecznika, kiełkach pszenicy i maśle orzechowym. Z kolei witamina C występuje w pomidorach, papryce, ziemniakach, brukselce, kiwi, truskawkach, czarnej porzeczce, cytrynie oraz pomarańczy.
Warto również pamiętać o cynku i magnezie. Cynk bierze udział w gospodarce hormonalnej, odpowiada za prawidłowy podział komórek, umożliwia owulację oraz ma wpływ na wydzielanie progesteronu. Bogatymi źródłami cynku są: pestki dyni, kakao, kasza gryczana, migdały, płatki owsiane, gorzka czekolada. Kobiety, którym brakuje magnezu częściej cierpią na zespół napięcia przedmiesiączkowego, zaburzenia gospodarki hormonalnej, zaburzenia miesiączkowania i częściej też doświadczają poronień. Dobrymi źródłami magnezu są: migdały, nerkowce, szpinak, pestki dyni, soczewica, awokado, figi, komosa, jarmuż.
Doświadczasz poronień? Oto, co powinnaś jeść, aby zwiększyć szanse na ciążę:
Przykładowy jadłospis na jeden dzień dla kobiet doświadczających poronień
Śniadanie: owsianka z owocami
15 min | 430 kcal, białko 16.8 g, węglowodany 59.7 g, tłuszcz 15.3 g
Składniki (1 porcja):
- migdały 15 g (1 łyżka)
- mleko 2% 250 g (1 szklanka)
- czarna porzeczka 40 g (1 garść)
- płatki owsiane 40 g (4 łyżki)
- suszona figa 14 g (1 sztuka)
Przygotowanie:
Mleko podgrzać, a następnie dodać pokrojoną figę oraz czarną porzeczkę, migdały i płatki owsiane.
II śniadanie: koktajl z awokado, szpinaku i pomarańczy
10 min | 239 kcal, białko 4.47 g, węglowodany 35.5 g, tłuszcz 11.4 g
Składniki (1 porcja):
- awokado 75 g (0.5 sztuki)
- pomarańcza 240 g (1 sztuka)
- szpinak 25 g (1 garść)
Przygotowanie:
Zblendować awokado, szpinak i pomarańczę. Można dodać wody.
Obiad: faszerowana papryka
60 min | 522 kcal, białko 58.5 g, węglowodany 7.83 g, tłuszcz 29.4 g
Składniki:
- mielone mięso z kurczaka 290 g
- suszony tymianek 1 g
- suszony rozmaryn 1 g
- suszone oregano 1 g
- mielony cząber 1 g
- suszony estragon 1 g
- suszony majeranek 1 g
- papryka w proszku 4 g
- czarny pieprz 2 g
- sól 3 g
- jajko 50 g
- koper 18 g
Przygotowanie:
Pierś kurczaka zmielić, doprawić tymiankiem, ziołami prowansalskimi, papryką czerwoną, ostrą i łagodną, pieprzem i szczyptą soli. Wbić jajko i dodać posiekany koperek. Masę wymieszać. Faszerować papryki i wstawić do parowaru lub piekarnika na 40 min.
Przekąska: chłodnik z awokado i łososiem
20 min | 296 kcal, białko 13.9 g, węglowodany 18.2 g, tłuszcz 19.7 g
Składniki (1 porcja):
- jogurt naturalny 200 g (1 szklanka)
- ogórek 90 g (0.5 sztuki)
- czosnek, surowy 5 g, (1 ząbek)
- oliwa z oliwek 5 g (0.5 łyżki)
- rzodkiewka 15 g (1 sztuka)
- koper 8 g (2 łyżeczki)
- awokado 30 g (0.21 sztuki)
- łosoś wędzony 30 g (2 plastry)
- mięta zielona 4 g (2 łyżeczki)
Przygotowanie:
Obrać ogórka, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Rzodkiewkę pokroić w drobne plasterki. Do jogurtu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, koperek, ogórek i rzodkiewkę. Chłodnik udekorować awokado i łososiem. Skropić oliwą z oliwek wymieszaną z drobno pociętą miętą.
Kolacja: kanapka z pastą z soczewicy i kiełkami pszenicy
15 min | 236 kcal, białko 9.85 g, węglowodany 34.2 g, tłuszcz 7.85 g
Składniki (1 porcja):
- pasta z soczewicy 20 g
- chleb żytni 40 g (1 kromka)
- kiełki soczewicy 20 g (2 łyżki)
- masło 5 g (0.5 łyżki)
Przygotowanie:
Kanapki posmarować cienko masłem, nałożyć pastę z soczewicy. Udekorować kiełkami pszenicy.
Aleksandra Kołodziejczak – dietetyk, edukator programu Zdrowo Jemy Zdrowo Rośniemy, założycielka bloga www.zaslodko-zaslono.pl.
Poprzez zdobytą wiedzę z zakresu dietetyki oraz pasji do gotowania pomaga osobom w różnych dolegliwościach zdrowotnych, z nadmierną masą ciała oraz rodzicom małych niejadków. Współpracuje również z fundacją “Świadoma Mama”, gdzie podczas warsztatów udziela porad oraz wygłasza krótkie prelekcje na temat zdrowego odżywiania.
Polecamy także:
Niedoczynność tarczycy i Hashimoto a IG i wskazania żywieniowe
Dodaj komentarz