Rola jodu w organizmie kobiety

Jod, choć to pierwiastek śladowy, jest jednym z podstawowych mikroelementów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania kobiecego organizmu. Według WHO niedobór jodu może globalnie dotyczyć nawet 2 miliarda osób, w tym 300 milionów dzieci.

Polska leży na obszarze niedoboru jodu. W 1997 r. wprowadzono Narodowy Program Profilaktyki jodu, polegający na obowiązkowym jodowaniu soli kuchennej.

Czy to wystarczy, by utrzymać odpowiednio wysoki poziom jodu w organizmie? Do czego potrzebny nam jod? Jakie są skutki niedoboru tego pierwiastka? Jakie objawy daje jego nadmiar? Skąd go czerpać? Czy każdy może suplementować jod?

Na te i wiele innych pytań odpowiada w ponad godzinnym webinarze dr n. med. Radosław Maksym z I Kliniki Położnictwa i Ginekologii CMKP.

Funkcja jodu

Jod jest aktywnie wychwytywany do gruczołu tarczycy, co umożliwia syntezę hormonów tarczycy – tyroksyny i trójjodotyroniny – której produkcja zależna jest od selenoprotein. W przeszłości znaczne niedobory jodu powadziły do powstania wola i kretynizmu u dzieci, które są obecnie zasadniczo rzadko spotykane. Konsekwencją niedoboru u dzieci może być spowolnienie rozwoju intelektualnego i fizycznego oraz opóźnienie okresu pokwitania.

U kobiet w wieku prokreacyjnym niedobór może wiązać się z zahamowaniem funkcji rozrodczych, sprzyjać poronieniom i pogarszać warunki położnicze.  

Konsekwencje niedostatecznej podaży jodu to przede wszystkim:

  • wole endemiczne (powiększenie gruczołu),
  • upośledzenie funkcji poznawczych,
  • wole guzkowe toksyczne,
  • niedoczynność tarczycy,

U dzieci:

  • zwiększona śmiertelność okołoporodowa,
  • zaburzenia rozwoju umysłowego i somatycznego (gorszy rozwój intelektualny i motoryczny).

Szacuje się, że niedobór jodu dotyczy nawet 1/3 dzieci w wieku szkolnym oraz połowy ciężarnych kobiet.

Źródła jodu w diecie

Największe ilości jodu znajdują się w morzach i oceanach (ok. 50 µg/l). Po utlenieniu się jodki przechodzą do atmosfery i jako opad trafiają do gleby i wód. Tereny oddalone od wybrzeży – zwłaszcza polodowcowe, wysokogórskie – są bardzo ubogie w jod, a zawartość jodu w pokarmach zależy od ilości przedmiotowego pierwiastka w ziemi.

Deficyt jodu w Polsce w największym nasileniu występuje w regionach górskich.

Jod jest dostarczany z pożywieniem w postaci jodków i jodanów, które są wchłaniane głównie w jelicie cienkim i częściowo w żołądku. Większość znajdującego się w krążeniu jodu wydalana jest przez nerki.

Produktami spożywczymi o dużej zawartości jodu są ryby morskie, zwłaszcza białe (dorsz, mintaj, makrela, flądra), owoce morza, algi, rośliny rosnące na glebach o dużej zawartości jodu (na takich terenach ilość jodu w przeliczeniu na suchą masę roślinną wynosi 1 µg/kg, a ubogich – jedynie 10 µg)

Zapotrzebowanie na jod

Przyjmuje się arbitralnie, że dorosła osoba europejska ma w chwili obecnej zapewnione zapotrzebowanie na jod wynoszące 150 µg poprzez dietę w wyniku jodowania soli kuchennej i nie należy jodu dodatkowo suplementować.

Natomiast ryzyko niedoboru istnieje dla kobiet ciężarnych i karmiących ze względu na zapotrzebowanie rosnące do odpowiednio 220 µg i 290 µg.

 

ZOBACZ CAŁY WEBINAR Z DR RADOSŁAWEM MAKSYMEM NA TEMAT ROLI JODU:

 

Partnerem edukacji jest firma Merck Sp. Z O.O.

Współpraca płatna

 

POLECAMY TAKŻE:

Dobry tłuszcz. Które tłuszcze są najlepsze dla płodności?

 

 


Polonistka, redaktorka i korektorka językowa. Specjalizuje się w artykułach z obszarów tematycznych: Ciąża, Dziecko, Pielęgnacja Dziecka, Rozwój Dziecka, a także Starania o ciążę, Niepłodność. Od 10 lat tworzy materiały edukacyjne do internetu. Pisała m.in. dla serwisów Rankomat.pl, Allegro.pl, 2Drink.pl, Naoko-store.pl, Skincarelovers.pl, Szafawpigulce.pl. Kontakt: agnieszka.banasiak@brubenpolska.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *