Tych ziół nie spożywaj w ciąży

Świadome 9 miesięcy: Zioła zakazane w ciąży

Żeń-szeń, aloes, tymianek, cynamon, szałwia lekarska – to tylko niektóre zioła, których trzeba unikać w ciąży. Naturalne napary ziołowe i przyprawy w powszechnej opinii traktowane są jako bezpieczne, stąd niekiedy ciężarne nie weryfikują, czy konkretne zioła można pić i spożywać w ciąży. Tymczasem istnieje grupa ziół, które mogą doprowadzić do negatywnych konsekwencji u kobiet w ciąży.

Dieta w ciąży – programuje zdrowie dziecka

Ciężarne powinny szczególnie zwrócić uwagę na swoją dietę, gdyż cały okres 9 miesięcy ma wpływ na nie tylko na zdrowie i kondycję kobiety, ale przede wszystkim dziecka. Niewłaściwe żywienie w czasie ciąży – dieta uboga w składniki odżywcze a obfitująca w produkty przetworzone – może trwale przeprogramować metabolizm dziecka i mieć wpływ na jego zdrowie w przyszłości (m.in. zwiększone ryzyko wystąpienia cukrzycy, nadciśnienia tętniczego).

Dlaczego niektórych ziół nie można pić w ciąży?

Zioła uchodzą za składnik bezpieczny i naturalny, stąd kobiety w ciąży często nie konsultują ich spożywania z lekarzem czy dietetykiem. Do błędów zalicza się też nieznajomość sposobów przyrządzania – długości parzenia, częstotliwości picia itp.

Jednak należy mieć świadomość, że niektóre zioła mogą:

  • doprowadzić do skurczów macicy,
  • działać wczesnoporonnie,
  • przyśpieszać poród,
  • prowadzić do wzrostu ciśnienia krwi,
  • działać genotoksycznie.

W przypadku wybranych ziół najczęściej jest to prawdopodobieństwo niekorzystnego wpływu na ciążę – jednak to już wystarczy, aby definitywnie wykluczyć je przez okres ciąży. Żadna przyszła matka nie chce ryzykować zdrowia swojego dziecka, nawet jeśli ryzyko jest niewielkie.

Warto także pamiętać, że leki i zioła mogą wzajemnie na siebie oddziaływać, stąd konieczność świadomego wyboru i weryfikacji, jakich ziół nie można pić w ciąży.

>> 7 najczęstszych błędów żywieniowych kobiet w ciąży<<

błędy żywieniowe w ciąży

Jakich ziół nie wolno pić będąc w ciąży?

Na początku warto podkreślić, że niekorzystne działanie ziół w ciąży zazwyczaj wynika z ich regularnego i nadmiernego spożycia. Teoretycznie szklanka naparu od czasu do czasu nie będzie mieć takiego wpływu jak litr naparu pity codziennie. Jednak z uwagi na to, że definicja „sporadycznego spożycia” może być odmiennie interpretowana oraz każdy organizm i ciąża jest inna, najlepiej na czas ciąży wykluczyć poniższe zioła. Zawsze warto też skonsultować takie tematy z lekarzem prowadzącym ciążę.

Szałwia lekarska – istnieje prawdopodobieństwo, że działa toksycznie z uwagi na substancję zwaną tujonem. Może przyśpieszyć poród oraz hamować laktację, więc naparów z szałwii nie powinny pić ani kobiety w ciąży, ani matki karmiące.

Ziele piołunu – możliwe działanie poronne, neurotoksyczny wpływ na płód. Przedawkowanie piołunu może prowadzić do halucynacji, wymiotów, biegunki, napadów niepokoju, zawrotów głowy, omamów i koszmarów sennych. Niewskazany w ciąży i podczas karmienia piersią.

Liście aloesu – wykazuje działanie genotoksyczne. Działa przeczyszczająco, może prowadzić do skurczów macicy, a co za tym idzie wywołać przedwczesny poród lub doprowadzić do poronienia. Nie powinien być spożywany zwłaszcza w I trymestrze ciąży – ani w formie soku, naparu czy napoju.

Spodziewasz się dziecka? Zastanów się 2 razy czy dana potrawa, napój bądź aktywność służy tobie i dziecku. Ciąża to czas świadomych i mądrych wyborów. Konsultuj z lekarzem prowadzącym każdą wątpliwość!

Liście malin – wokół naparu z liści malin narosło wiele kontrowersji a zdania co do możliwości ich spożywania w ciąży są podzielone. Przez długi czas uważano, że liście malin są niewskazane dla kobiet w ciąży, ponieważ mogą doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy i przyśpieszyć poród. Sugerowano regularne spożycie naparu z liści malin dopiero tuż przed zbliżającym się porodem, aby zintensyfikować skurcze, wzmocnić mięśnie i ułatwić poród.  Jednak istnieje szereg sytuacji, które wykluczają picie naparu z liści malin, nawet przed porodem: ciąża wysokiego ryzyka, ciąża mnoga, wcześniejszy poród przedwczesny lub poprzez cesarskie cięcie, planowane cięcie cesarskie, krwawienie z dróg rodnych w drugiej połowie ciąży, kobieta choruje na nadciśnienie, w rodzinie kobiety pojawiały się rak piersi, rak jajników, endometrioza.

Koper włoski – przeciwskazany w ciąży z uwagi na możliwe działanie toksyczne na płód. Zawartość anetolu może doprowadzić do poronienia lub przedwczesnego porodu.

Lukrecja – może doprowadzić do wzrostu ciśnienia krwi u ciężarnej.

Kozieradka – spożywana w dużych ilościach może doprowadzić do przedwczesnych skurczów macicy i porodu.

Jałowiec pospolity – może wykazywać działanie wczesnoporonne.

Kora kruszyny – niewskazana szczególnie w I trymestrze ciąży z uwagi na działanie genotoksyczne.

Korzeń rzewienia – nie powinno się go spożywać, szczególnie w I trymestrze ciąży, z uwagi na potencjalne działanie genotoksyczne (zawartość wyciągu etanolowego i emodyny). Niewskazany zarówno w ciąży, jak i podczas karmienia piersią.

Mącznica lekarska (liście) – może przedwcześnie wywołać akcję porodową.

Liście miłorzębu – istnieje prawdopodobieństwo wywołania krwawienia i krwotoku.

Owoce papryki – mogą doprowadzić do przedwczesnego porodu poprzez wywołanie skurczy macicy.

Cynamon – ta popularna przyprawa w dużych ilościach może niekorzystnie wpływać na wątrobę z uwagi na zawartość kumaryny. Potencjalne uszkodzenie wątroby, ryzyko poronienia i powstania wad rozwojowych u dziecka – oto powody, dla których cynamon jest niewskazany w ciąży.

Cząber – istnieje ryzyko przekrwienia narządów rodnych.

Rozmaryn – posiada właściwości rozkurczające, co może doprowadzić do skurczów macicy.

Tymianekmoże wykazywać działanie wczesnoporonne.

Kurkuma – powoduje skurcze macicy, czego konsekwencją może być przedwczesny poród lub nawet poronienie.

Żeń-szeń – może doprowadzić do powstania wad rozwojowych u płodu.

Majeranek – jego duże ilości mogą spowodować skurcze macicy, a w ich konsekwencji przedwczesny poród lub poronienie.

 

PAMIĘTAJ! Niekorzystne działanie ziół w ciąży związane jest głównie z ich systematycznym spożyciem w naprawdę dużych ilościach. Codzienna duża szklanka wody z kurkumą pita przez 9 miesięcy to zupełnie co innego niż szczypta cynamonu użyta do jednego posiłku podczas ciąży. Dlatego ZAWSZE skonsultuj z lekarzem wszelkie wątpliwości dotyczące swojego stanu zdrowia i „ryzykownych potraw i napojów”.

 

Źródła:
Agnieszka Wendołowicz, Ewa Stefańska, Lucyna Ostrowska, Żywienie kobiet w okresie ciąży, Zakład Dietetyki i Żywienia Klinicznego, Wydział Nauk o Zdrowiu, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku
Anna Łuczak, Magdalena Nowak, Edyta Szałek, Bezpieczeństwo leków roślinnych w ciąży, Studenckie Koło Naukowe Farmacji Klinicznej, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu, Opiekun Koła Naukowego: dr hab. n. farm. Edyta Szałek, Katedra i Zakład Farmacji Klinicznej i Biofarmacji, Uniwersytet Medyczny w Poznaniu

Fot.: pixabay.com/ivabalk

POLECAMY TAKŻE:

Naturalne źródła kwasu foliowego – sprawdź, w jakich produktach znajdziesz go najwięcej

 

 

Agnieszka Woźniak

Redaktorka i korektorka językowa. Pisze od kiedy pamięta, a w międzyczasie zajmuje się tropieniem zagubionych przecinków i poprawianiem błędów ortograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *