Dodatki E - szkodliwe konserwanty i barwniki

Barwniki i konserwanty – sprawdź, które E szkodzą zdrowiu i płodności

Konserwanty i barwniki w pożywieniu, a potocznie określając tzw. „E”, to niepotrzebny i szkodliwy dodatek do żywności – tak zwykło się sądzić i jest w tym dużo prawdy. Warto jednak mieć świadomość, że nie każde „E” w składzie jest szkodliwe. Dlatego najważniejsze to czytanie etykiet i świadomość, których dodatków „E” powinno się unikać.

Bezpieczne ilości substancji

W przypadku dodatków do żywności powszechne jest określenie „substancja bezpieczna w małej ilości”. Wydawać by się mogło, że sytuacja jest jasna, a nie chcąc popadać w przesadę, nie trzeba przejmować się tym „E”, gdyż właśnie w niewielkich ilościach nie szkodzi. Problem zaczyna się, gdy brak jest kontroli nad dietą, a w efekcie tych „nieszkodliwych w małych ilościach substancji” jest w diecie dużo i spożywane są regularnie. Następuje wtedy efekt kumulacji niepożądanych składników, a skutki tego mogą być odczuwane dopiero po dłuższym czasie ich spożywania.  

5 podstawowych grup dodatków”E”

Nie wszystkie „E” są szkodliwe. Wśród grupy 1500 substancji są takie, które nie mają negatywnego wpływu na organizm ludzki, np. E 100 – kurkumina, czy E 300 – witamina C. Warto mieć na uwadze, że dodatki „E” są szkodliwe, gdy są spożywane długotrwale i w dużych ilościach oraz wtedy gdy łączą się z inną substancją, tworząc groźny związek, np. E 211 (benzoesanu sodu) z witaminą C może doprowadzić do powstania rakotwórczego benzenu. Podział dodatków „E” wygląda następująco:

E100- E199 – Barwniki

E200-E299 – Konserwanty

E300-E399 – Przeciwutleniacze (antyoksydanty)

E400-E499 – Środki zagęszczające

E500-E599 – Substancje przeciwzbrylające

E600-E699 – Wzmacniacze smaku

E700-E799 – Antybiotyki

E900-E1299 – Substancje słodzące

E1300 – E1451 – Skrobie modyfikowane

Szkodliwe dodatki „E”, których należy unikać

Przede wszystkim należy stosować się do zasady: „im mniej E w składzie, tym lepiej”. Szczególnie w przypadku grup wrażliwych na sztuczne dodatki w żywności. tj. dzieci, seniorów, kobiet w ciąży, osób leczących się onkologicznie, osób o wrażliwym układzie pokarmowym.

E102 tartrazyna, czyli żółcień spożywcza 

Jest silnym alergenem, który może powodować wysypkę, pokrzywkę, duszność i katar. Ponadto może mieć wpływ na wystąpienie depresji, nadpobudliwości, ADHD, problemów z koncentracją i pamięcią. Na ten barwnik muszą uważać kobiety w ciąży, ponieważ może doprowadzić do przedwczesnych skurczów porodowych, a nawet poronienia. Można go znaleźć w musztardzie, miodzie, napojach owocowych, galaretkach, lodach, gotowych sosach, dżemach, a nawet makaronach. Warto zwrócić uwagę czy w ładnie wyglądającym żółtym produkcie nie znajduje się barwnik E102.

E104 żółć chinolinowa 

Barwnik o działaniu podobnym jak tartrazyna – poza objawami alergii, nadpobudliwością, zaburzeniami koncentracji, może powodować nawet wstrząs anafilaktyczny! Barwik ten znajduje się w daniach typu instant, fast foodach, kolorowych napojach, cukierkach na kaszel, galaretkach. Warto wiedzieć, że jest on zakazany m.in. w USA i Japonii, natomiast w Polsce nadal jest używany.

E110 żółcień pomarańczowa 

Barwnik całkowicie zakazany do stosowania w Finlandii i Norwegii, nadal używany w naszym kraju. Powoduje wysypkę, pokrzywkę, bóle brzucha, nudności, wymioty, niestrawność, nadpobudliwość, dekoncentrację, a nawet guzy nerek. Znajduje się m.in. w fast foodach, produktach instant, kaszach, pieczywie, lizakach, żelkach, suplementach diety i w produktach aptecznych (np. syropach, tabletkach na ból gardła).

E122 azorubina, czyli czerwień spożywcza 

Barwnik całkowicie zakazany w Norwegii, Wielkiej Brytanii, Kanadzie, Japonii, Szwecji. Wywołuje obrzęki, alergie, astmę, zapalenia skóry. Można go znaleźć w dżemach, marmoladzie wiśniowej, budyniach, galaretkach, cukierkach, polewach, jogurtach, czerwonych winach, napojach izotonicznych.

E123 amarant 

Jest barwnikiem o ciemnoczerwonym zabarwieniu, który otrzymywany jest w drodze syntezy. Jest barwnikiem nasilającym objawy alergii i astmy, powoduje nadpobudliwość u dzieci i przypuszcza się, że jest rakotwórczy. Można go znaleźć w kawiorze, napojach alkoholowych, płatkach śniadaniowych, galaretkach, wypiekach w proszku. Jest całkowicie zakazany m.in. w USA, Norwegii, Rosji.

E124 czerwień koszenilowa to czerwony barwnik syntetyczny

Może powodować katar alergiczny, kaszel, zaburzenia koncentracji i pamięci, a nawet może się przyczynić do rozwoju nowotworu. Można go znaleźć w mięsie, w barwnikach do jajek, galaretkach, dżemach, marmoladzie, w zupie pomidorowej, w lodach i jogurtach.

E127 erytrozyna

Jest to również barwnik czerwony, ale zawiera w składzie jodynę. Efektem ubocznym jest nadpobudliwość, trudności w nauce, objawy ADHD, nadwrażliwość na światło, czasami światłowstręt, zaburzenia metabolizmu. Erytrozyna jest składnikiem np. owoców kandyzowanych, koktajli wiśniowych, wiśni, ciast w proszku, a nawet niektórych gatunków kiełbasy!

E129 czerwień Allura

Jak sama nazwa wskazuje to barwnik czerwony. Negatywnie wpływa na astmatyków i alergików, może powodować nadpobudliwość ruchową, zaburzenia koncentracji, objawy ADHD. Pomimo tego, że w Australii, Danii, Belgii, Norwegii barwnik ten jest zakazany, to u nas można go znaleźć np. w wyrobach mięsnych, cukierniczych, w kaszach, w napojach, w galaretkach, w herbatnikach czekoladowych.

E131 błękit patentowy

Może wywoływać ostre reakcje alergiczne, zaburzenia żołądkowo-jelitowe, wysypkę, pokrzywkę, świąd. Jest składnikiem żelków, galaretek, jajek szkockich, półproduktów żelujących.

E132 indygotyna

Jest niebieskim barwnikiem, bardziej smołowym. Może powodować nadpobudliwość, problemy z koncentracją i pamięcią, ale też zaburzenia pracy serca, a nawet raka. Jest wykorzystywany w wyrobach cukierniczych, w napojach, herbatnikach, lodach, wypiekach, ale też w medycynie – do barwienia niektórych leków.

E142 zieleń S albo też zieleń brylantowa 

Jest to barwnik, który dodawany jest do galaretek, marmolad, lodów, ciast w proszku, a nawet groszku konserwowego i miętowych sosów i kremów. Niektóre kraje zakazały jego stosowania, ponieważ powoduje bezsenność, nadpobudliwość, wzmacnia objawy astmy i alergii.

E150 karmel

Jest to barwnik, który nadaje koloru między innymi whisky i napojom typu Cola! E150 można znaleźć również w ciemnym pieczywie, czekoladzie, ciastkach, cukierkach, lodach, dżemie. Nadmierne spożywanie karmelu może powodować przede wszystkim problemy jelitowe, np. bóle brzucha, zaparcia, wzdęcia, biegunki.

E151 czerń brylantowa

Jest to barwnik czarny powstający na drodze syntezy. Jego skutki uboczne to: objawy ADHD, nadpobudliwość, wzmożone objawy alergii i astmy, zaburzenia pracy nerek i problemy jelitowe. Barwnik ten znajduje się w jogurtach, kawiorze, ajerkoniaku, dżemach z czarnej porzeczki.

Konserwanty – dodatki, które mają zapobiegać psuciu się produktów, mają przedłużyć ich ważność, ochronić je przed rozwojem pleśni, grzybów drożdży. Są to m.in.:

E210 kwas benzoesowy 

Jest jednym z najpopularniejszych i najczęściej wykorzystywanych konserwantów. Występuje w większości owoców (szczególnie w jagodach i żurawinie), w grzybach, przyprawach (np. cynamon, anyż, goździki), w gotowych sałatkach, w galaretkach, słodyczach, sokach, a nawet produktach mięsnych i rybach. Jego przedawkowanie objawia się bólami brzucha, wymiotami, nudnościami, ale też problemami ze strony układu pokarmowego i oddechowego.

E214 benzoesan etylu

Jest syntetycznym konserwantem, który stosuje się głównie w celu ochrony przed drożdżami. Stosowany w nadmiarze może wywoływać reakcje alergiczne, a także może przyczynić się do rozwoju raka! Znajduje się głównie w mięsach, rybach, pastach mięsnych i rybnych, krewetkach, w marynatach i sosach.

E220 dwutlenek siarki

Może wywoływać problemy ze strony układu oddechowego (kaszel, duszność, podrażnienie gardła, zapalenie oskrzeli), układu pokarmowego (bóle brzucha, nudności, wymioty), a także dolegliwości skórne. Znajduje się w sokach owocowych, suszonych owocach, marmoladzie, dżemach, galaretkach, mrożonkach, w winie i piwie.

E230 binefyl 

Jest bardzo niebezpiecznym konserwantem, gdyż może powodować zaburzenia układu nerwowego, krwionośnego, oddechowego. Znajduje się głównie w cytrusach – owocach cytrusowych, galaretkach cytrusowych, sokach cytrusowych.

E231 ortofenylofenol

Jest również wykorzystywany do zabezpieczenia cytrusów w transporcie. Jest bardzo szkodliwy dla zdrowia, gdyż może wywołać bezdech, zapaść, a nawet śpiączkę i zatrzymanie akcji serca. Niektórzy uważają, że może się przyczynić do rozwoju raka. Łagodniejszymi objawami są natomiast zaburzenia układu pokarmowego (mdłości, wymioty, biegunka, bóle brzucha).

E232 ortofenylofenolan sodu

To konserwant znajdujący się na cytrusach, jabłkach, gruszkach i konserwach owocowych. W niektórych krajach uznawany jest za truciznę, ponieważ powoduje znaczne odbarwienia skóry i problemy natury alergicznej (katar, kaszel, podrażnienie śluzówki nosa).

E249 azotyn III potasu

Często używany konserwant, który często przyczynia się do bólów i zawrotów głowy, problemów z koncentracją i pamięcią, problemów alergicznych i astmy. Uznawany jest za konserwant kancerogenny – mogący przyczynić się do rozwoju raka. Można go znaleźć w przetworach rybnych, mięsie peklowanym, wędzonkach i marynatach.

W naszym jedzeniu takich dodatków jest o wiele więcej. Do barwników i konserwantów dochodzą jeszcze przeciwutleniacze, emulgatory i najróżniejsze wzmacniacze smaku. Warto wiedzieć, że niektóre produkty nazywane „bio” również często nie są tak ekologiczne, jak podaje dostawca i również one są wzbogacone trującymi dodatkami. Aby ograniczyć spożywanie szkodliwych dodatków, należy przede wszystkim czytać etykiety.

Źródło: entermed.pl

 

Agnieszka Woźniak

Redaktorka i korektorka językowa. Pisze od kiedy pamięta, a w międzyczasie zajmuje się tropieniem zagubionych przecinków i poprawianiem błędów ortograficznych

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *